Meta analize oziroma raziskave o hrani

Meta analize oziroma raziskave o hrani

Danes bom razbil MITE, v katere večina ljudi verjame, vendar pa so popolnoma neresnični.  

Najprej pojasnimo kaj so meta analize oz. raziskave. To so raziskave, kjer je prevelika varianca (odstopanje) med rezultati, zato raziskovalci izberejo določeno časovno obdobje (na primer zadnjih 10 let) in izberejo vse aktualne raziskave na določenem področju v obdobju zadnjih 10 let. To pa naredijo predvsem na področjih, ki so 'provokativna' in težko razumljiva. 

Primer: V vzorec izberejo 2000 najbolj pomembnih raziskav. Če jih na primer, 1900 kaže na eno stran, 100 pa na drugo - potem vsi vemo kaj je bolj pravilno. 

Pred kratkim sem bil na predavanju slovenskega strokovnjaka za prehrano, g. Sambolca. Predaval nam je na temo meta raziskav v prehrambeni industriji. Določeni rezultati so me izjemno presenetili in skoraj šokirali. Verjetno bodo tudi vas. 

Izpostavil bom 3 raziskave:

1. Meta raziskava - beljakovine 

Hipoteza znanstvenikov: Prevelik vnos beljakovin (nad 3 g na kg telesne teže) predstavlja prevelik napor za naše ledvice in ima več negativnih kot pozitivnih učinkov. 

Ugotovitve: Ljudi so razdelili na 2 skupini: Ena skupina je imela vnos 3 g pa vse do 5 g beljakovin na kg telesne teže 6 mesecev, druga pa normalen vnos hranil. Nobena od skupin ni bila pretirano telesno aktivna. Ugotovili so, da se je pri skupini, ki so v telo vnašali 3 g ali več beljakovin, povečal odstotek mišične mase BREZ stranskih oz. negativnih učinkov. To govorimo o meta analizah (se pravi primer: 2000 raziskav, 1900 jih je govorilo v eno smer.) 

2. Meta raziskava – mlečni izdelki 

Hipoteza znanstvenikov: Prevelik vnos mleka in mlečnih izdelkov ima negativen vpliv na človeški organizem. 

Ugotovitve: Ugotovili so, da to sploh ne drži. Ker več kot 80 % raziskav kaže v prid mleku in mlečnim izdelkov. Ugotovitve so bile, da mleko nima vpliva oz. minimalno celo dobro vpliva na človeški organizem. Ja, priznam, tudi jaz sem mislil, da škoduje :)

3. Meta raziskava –  vzgoja živil

Hipoteza znanstvenikov: Izdelki in živali, ki so narejeni oz. vzgojene na kmetijah, imajo več makro in mikro hranil, kot izdelki, ki so umetno vzgojeni. 

Ugotovitve: Izdelki in živali, vzgojeni na kmetijah so imeli zanemarljivo boljše rezultate. V medijih in široki populaciji namreč vlada prepričanje, da so le-ti izdelki veliko boljši. Rezultati so pokazali, da jo to zelo pretirana ocena.

Verjamem, da so vas določeni rezultati presenetili, tako kot tudi mene. Vendar to so pokazale raziskave. 

Avtor: Nejc Pongrac

Spremljaš ga lahko na Instagramu Nejc Pongrac in Facebooku Nejc Pongrac - MRGA - osebno trenerstvo in prehransko svetovanje 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.