Menopavza – kako omiliti simptome?

Menopavza – kako omiliti simptome?

Včasih se sprašujem, zakaj ravno nas, ženske, doleti toliko hormonskih težav in neravnovesij. Začne se že s prvo menstruacijo v zgodnjih najstniških letih, ko pa se ta konča, se prave težave pogosto šele začnejo …

Kaj pravzaprav je menopavza?

Težav, povezanih z menopavzo, pa ni malo … Menopavza označuje obdobje, ko jajčniki prenehajo delovati in ženska počasi postane neplodna. To ni bolezen, je normalen del staranja, ki pa ga lahko spremlja kar nekaj težav, povezanih z neravnovesjem hormonov. Medtem ko smo ženske večino svojega rodnega dela življenja pod velikim vplivom estrogena, ta v obdobju menopavze drastično pade. To se najpogosteje zgodi nekje med 41. in 59. letom (v primeru kirurške odstranitve maternice in jajčnikov lahko do tega pride tudi prej). Prve posledice padca estrogena se običajno kažejo v obliki vročinskih valov, ki jim sledi obilno znojenje, pospešenega utripanja srca, nespečnosti, utrujenosti, razdražljivosti, brezvoljnosti in glavobolov. Vse te neprijetnosti se lahko pojavijo že pred nastopom menopavze.

Kasneje se lahko začnejo kazati tudi spremembe na dojkah, koži, laseh in nohtih, vnetja sečil in suha nožnica, ki vodi v boleče spolne odnose. Nekatere ženske opažajo tudi težave s spominom, pridobivanje na teži in obdobja depresivnosti. Pomanjkanje estrogena pa lahko celo vodi do obolenj srca in ožilja ter osteoporoze.

A brez skrbi, obstaja dobra novica

Glede na to, da so težave v menopavzi povezane predvsem z našim endokrinim sistemom, se moramo reševanja lotiti prav tam. Če so težave prehude, je smiseln obisk ginekologa, ki bo morda ocenil, da je potrebna nadomestna hormonska terapija. Če pa ocenjujete, da so težave vseeno znosne, pa obstaja veliko naravnih načinov, s katerimi lahko simptome menopavze omilite tudi same, brez uživanja farmacevtskih izdelkov.

Začnimo pri osnovah …

V menopavzi je pravilna prehrana izrednega pomena. Pomembno je, da uživamo hrano, ki bo omilila simptome, ki so posledica nizke ravni estrogena. Hrana mora biti bogata z vitamini in minerali, ki ugodno vplivajo na naše hormone. Če kdaj, je ravno v tem obdobju izrednega pomena, da uživate čim manj predelano hrano, ki nima nobene prehranske vrednosti. Namesto tega raje uživajte čim več sveže zelenjave, sadja, oreščkov, stročnic in polnozrnatih izdelkov. Če uživate meso, naj bo to ekološko pridelano. Prav tako pa je smiselno uživati veliko polnomastnih morskih rib, ki vsebujejo zdrave maščobe.

Glede na to, da se veliko žensk v menopavzi sooča z nespečnostjo, utrujenostjo, bolečinami v kosteh in mišicah ter nihanjem razpoloženja, zaužijte čim več hrane, ki vsebuje magnezij (bučna in sončnična semena, presni kakav, mandlji, indijski oreščki, neoluščen riž, ovseni kosmiči, fižol, itd.). Le-ta namreč blaži vse te simptome, prav tako pa prispeva k delovanju živčnega sistema in normalnemu psihološkemu delovanju. Ker je včasih samo s hrano težko zaužiti zadostno količina magnezija, si lahko zadevo olajšate z dodajanjem magnezija v prehranskem dopolnilu.

Prav tako k prehrani dodajte čim več živil, ki so poznana kot fitoestrogeni. To so naravni rastlinski hormoni. Najdemo jih predvsem v naslednjih živilih (čičerka, tofu, laneno seme, leča, česen).

Malo poznana stvar, ki naredi veliko razliko ...

MacaLe malo žensk ve, da obstaja ena prav posebna gomoljnica, ki učinkovito ureja hormone, saj stimulira žleze, da ustvarijo dovolj hormonov. In to je maca.

Z njenim uživanjem se žensko telo veliko lažje spopade s simptomi menopavze oz. so ti veliko milejši. Maca namreč vsebuje številne vitamine in rudninske snovi (mnoge izmed teh najdemo samo v maci) ter veliko beljakovin. Ker gre za adaptogeno rastlino, ki se prilagaja potrebam telesa, pomaga celo pri zmanjševanju stresa in deluje pri povečanju vzdržljivosti. Vse to blagodejno vpliva na spremembe, ki jih žensko telo doživi od nastopu menopavze.

Nad težave s spominom in zbranostjo z maščobnimi kislinami …

Še ena zelo pomembna snov, ki prav tako vpliva na tvorbo hormonov pa so esencialne maščobne kisline – predvsem omega 3. Čeprav so le-te zelo pomembne v vseh življenjskih obdobjih, bodo njihovo delovanje še posebej cenile ženske v menopavzi.

Zakaj? Poleg tega, da pomagajo ohranjati hormonsko ravnovesje, vplivajo tudi na suhost kože in sluznic ter ohranjajo naš spomin in zbranost. Prav tako pa omega 3 maščobe pripomorejo k ohranjanju našega vida, preprečujejo razgradnjo kostnih celic in ohranjajo naše žile in srce.

Omega 3 maščobe najdemo predvsem v polnomastnih morskih ribah, ki bi jih morali, za zadostitev dnevne potrebe po teh pomembnih maščobah, uživati najmanj dvakrat tedensko. V kolikor uživate v morski hrani, to za vas ne bo tak problem, v nasprotnem primeru, pa se lahko poslužujete uporabe omega 3 kapsul.

Kaj še lahko olajša življenje z menopavzo?

Sprostitev. Če še niste, poskušajte v svoje dnevne obveznosti vključiti čim več aktivnosti, ob katerih se lahko sprostite. Pa naj bo to joga, meditacija, aromaterapija, masaža ali samo sprehod v naravi. Več kot polovico žensk v menopavzi muči nihanje razpoloženja, anksioznost in celo depresija, zaradi česar je še toliko bolj pomembno, da najdete neko dejavnost, ki vas sprosti. 

Dovolj spanja. Pomembno je, da ženske v obdobju menopavze poskrbijo za dovolj spanja. Vsaj sedem do osem ur nočnega počitka bo blagodejno vplivalo na dnevno počutje, polega tega pa se delovanje nadledvične žleze najbolj obnavlja po polnoči, zato je priporočljivo leči k počitku okoli desete ure zvečer. Več nasvetov za boljši spanec pa najdete v blog objavi ''Nasveti za boljši spanec''.

Predvsem pa … ne pozabite na smeh. Dobra volja je vsekakor dejavnik, ki ohranja mladost in vitalnost.

Komentarji (2)