Menopavza – kako omiliti simptome?

Oceni objavo z 1 do 5:
(4.7)
Št. ocen: 6

Menopavza označuje obdobje, ko ženski jajčniki prenehajo delovati in ženska postane menopavzaneplodna. To ni bolezen, je normalen potek pri staranju, lahko pa ga spremlja kar nekaj težav, ki se jim ženske želijo izogniti ali jih vsaj omiliti. Ker so rodni organi tesno povezani s hormoni, hormoni pa vlivajo tako na psihično kot fizično kondicijo, v menopavzi pogosto nastopijo čustvene težave, oz. občutek, da svojih čustev ženske nimajo pod nadzorom.

Menopavza nastopi nekje med 41. in 59. letom, v Sloveniji je povprečna starost 47 let. Poleg naravnega nastopa menopavze se lahko zgodi tudi kirurško povzročena menopavza, ki nastopi takoj po odstranitvi maternice in jajčnikov (običajno zaradi zdravstvenih indicev in težav). Pri tovrstni menopavzi je upad hormonov še bolj nenaden in so simptomi menopavze lahko še bolj izraženi.

Kateri so najpogostejši simptomi, ki pestijo ženske v menopavzi?Success - Older people giving thumbs up
Najpogostejši simptomi, ki pestijo mnoge ženske so: navali vročine, nočno znojenje in hitro menjavanje razpoloženja. Simptomi so lahko prisotni še preden menopavza dokončno nastopi, spremljajo pa jo lahko motnje v menstrualnem ciklusu. Pozni simptomi menopavze so: osteoporoza, občutljivost in izsušenost vagine, pojavi se tudi povečano tveganje za razvoj kardio-vaskularnih bolezni. Med spolnimi odnosi se lahko pojavijo nepojasnjene bolečine.

Ginekologa ženske obiščejo najpogosteje zaradi navalov vročine oz. občutka toplote v različnih delih telesa, največkrat pa se širi občutek proti glavi in prsnemu košu. Občutke spremlja znojenje in pospešeno bitje srca, lahko tudi napad tesnobe. Vse skupaj traja nekaj sekund, ali pa nekaj minut. Težave so najbolj izrazite v prvih nekaj letih po nastopu menopavze in nato izzvenijo. Ženske so v začetnem obdobju menopavze tudi bolj razdražljive, utrujene ali celo trpijo za depresijo. Hormoni (estrogen) namreč vplivajo tudi na možgane, zato včasih ginekolog oceni, da je potrebna nadomestna hormonska terapija, ki simptome omili.

Ali si pri nadzoru nad simptomi menopavze lahko same pomagamo?
Ker so simptomi, ki spremljajo prehod v menopavzo povsem obvladljivi, si lahko tudi z naravnimi zdravili sami pomagamo brez uživanja farmacevtskih izdelkov. Tukaj je na primer izredno pohvaljen čaj za menopavzo, ki deluje pomirjevalno in blagodejno vpliva tako na vročinske oblive in nočno znojenje, kot tudi na glavobol, utrujenost in nihanje razpoloženja. Priporoča se, da ga ženske pijejo redno nekje od 40. leta dalje oz. ko začno dobivati prve znake pred-menopavznega obdobja.Maca powder (flour) in glass bowl with maca roots or Peruvian ginseng (lat. Lepidium meyenii) (Selective Focus, Focus one third into the maca powder)

Poleg čaja za menopavzo pa se lahko poslužite tudi uživanja Mace v prahu, ki učinkovito ureja hormone, saj stimulira žleze, da ustvarijo dovolj hormonov in na ta način žensko telo ne trpi preveč za simptomi menopavze. Maca vsebuje namreč številne vitamine in rudninske snovi ter veliko beljakovin, pomaga pa pri zmanjševanju stresa in povečanju vzdržljivosti. Vse to blagodejno vpliva na spremembe, ki jih žensko telo doživi od nastopu menopavze.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek