Mejniki razvoja dojenčkov

Mejniki razvoja dojenčkov

Že med nosečnostjo se pogosto sprašujemo, kako bo po porodu, kakšen bo dojenček, koliko bo tehtal in kako bo videti njegov razvoj … Nekateri mejniki v razvoju dojenčkov so univerzalni, kar pa ne pomeni, da jih morajo vsi otroci doseči ob točno določenem času. In zavedati se moramo, da s tem ni popolnoma nič narobe …

Vsak dojenček je unikatno bitje in vsak ima svoj tempo v razvoju. Mamice kdaj pa kdaj rade pogledamo, kakšen naj bi bil časovni razpon doseganja določenih mejnikov.

Ker si želim pokazati, da je razvoj malčkov na začetku lahko zelo raznolik in so naši otroci še vedno popolni taki, kot si in ni z njimi prav nič narobe, sem na Instagramu s svojimi sledilkami izvedla anketo v povezavi z nekaterimi bolj odmevnimi mejniki.

V anketi je sodelovalo skoraj 1500 mamic, odgovore pa so podale za najmlajšega otroka, če jih imajo več, oz. za edinega, če imajo le enega.

1. Kdaj si rodila?

Na to vprašanje je kar 50 % sledilk odgovorilo, da so rodile pred PDP. 39 % jih je rodilo po PDP na PDP pa le 11 % (*PDP = predviden datum poroda).

2. Koliko je tehtal dojenček?

Največ dojenčkov, to je kar 60 %, je ob rojstvu tehtalo med 3 in 4 kg. 26 % jih je tehtalo med 2 in 3 kg, nad 4 kilograme je imelo 11 % dojenčkov, le 3 % pa pod 2 kg.

3. Kako velik je bil dojenček?

Največ dojenčkov, to je 64 %, je ob rojstvu merilo med 50 in 55 cm. 27 % jih je merilo med 40 in 50 cm, nad 55 cm je merilo 5 % dojenčkov, pod 45 cm pa le 3 %.

4. Kdaj ste začeli z uvajanjem goste hrane?

Največ staršev je z uvajanjem goste hrane pri dojenčkih začelo pri 4 oz. 5 mesecih. Teh je bilo kar 57 %. Pri 6 oz. 7 mesecih je z uvajanjem začelo 36 % staršev, pred dopolnjenim 4. mesecem je bilo takih le 5 %, šele pri 8 mesecih oz. kasneje pa le še 2 %.

5. Kdaj mu je zrasel prvi zobek?

Glede na anketo največ otrok prvi zobek dobi med 4. in 6. mesecem starosti. Tako je odgovorilo kar 48 % anketirank. S 34 % sledijo otroci, ki so prvi zobek dobili med 7. in 9. mesecem starosti. 13 % otrok je zobek dobilo po 10. mesecu, le 5 % pa pred dopolnjenim 3. mesecem.

6. Kdaj se je začel plaziti po vseh štirih?

Večina otrok, to je 44 %, se je začela plaziti med 7. in 8. mesecem, s 25 % odstotki sledijo otroci, ki so se začeli plaziti med 5. in 6. mesecem. Z odstotkom manj, torej s 24 %, sledijo otroci, ki so ta mejnik dosegli med 9. in 10. mesecem. 7 % mamic pa je navedlo, da se je njihov otrok začel plaziti po 10. mesecu oz. je kar shodil.

7. Kdaj je prvič prespal celo noč?

Prespana noč je nekaj, kar si želi vsaka neprespana mamica. Celo noč je že med 0 in 4 meseci prespalo 35 % dojenčkov. S 30 % sledijo tisti, ki so noč prespali šele po 1. letu. Med 5. in 8. mesecem je noč prespalo 20 % dojenčkov, 14 % pa med 9. in 12. mesecem.

8. Kdaj ste začeli z uvajanjem kahlice?

Še eden od mejnikov je uvajanje kahlice oz. stranišča. Največ otrok je začelo z uvajanjem kahlice po 14. mesecu, takih je bilo kar 64 %. 22 % jih je uvajanje začelo med 11. in 13. mesecem, 11 % jih je začelo med 7. in 10. mesecem, le 3 % pa so začeli še pred dopolnjenim 6. mesecem.

9. Kdaj je naredil prve samostojne korake?

Prvi koraki so tisti, na katero smo običajno še posebej ponosni. A tudi tu ima vsak otrok svoj tempo, kar je popolnoma v redu.

Največ otrok glede na anketo shodi med 11. in 12. mesecem – takih je 39 %. S 33 % sledijo otroci, ki shodijo med 13. in 14. mesecem. 15 % jih naredi prve korake pri 10. mesecih ali prej, 13 % pa po 15. mesecu starosti.

10. Kdaj je šel prvič v vrtec (varstvo)?

Lahko bi rekli, da je vrtec ali varstvo čisto prvi korak v otrokovo samostojnost. Korak, ko ni več v stiku le z nami in korak, ki je lahko zelo čustven.

Največ otrok, to je kar 47 %, je v varstvo prvič odšlo pri 11 oz. 12 mesecih, kar običajno sovpada s koncem porodniškega dopusta. Med 1. in 2. letom je v vrtec ali varstvo odšli 35 % otrok, med 2. in 3. letom je bilo takih 14 %, 3 % otrok pa vrtca niso nikoli obiskovali.

Tako – iz ankete lahko vidimo, kako širok je razpon doseganja nekaterih mejnikov, kar pa je popolnoma normalno. Verjamem, da lahko taka mini raziskava kakšno mamico ali očka tudi pomiri ... 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.