Maroška večerja
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Maroška večerja

Maroška kulinarika je ena tistih katera uporablja zajetno količino orientalskih začimb. Prav Maroko je dežela iz katere prihaja prava množica oglaševalskega materiala za ves sklop tisočerih začimb. Nam najbolj tuj je okus orientalske kumine. Maročani so navdušeni mesojedci, na tej točki se lahko z njimi poistovetimo tudi mi. V primeru da gostu za mizo ne postrežeš mesa, je le ta kaj hitro užaljen. Najstarejša maroška specialiteta in ponos vsake dobre gospodinje je tudi nam znan pšenični durum zdrob, ki se imenuje kuskus. Če bi želeli potegniti vzporednico z našimi slovenskimi dobrotami, potem je kuskus najbližje nedeljski goveji juhi (seveda po funkciji, ter ne po okusu). Maročani radi kuhajo svoje meso skupaj z zelenjavo v velikih, slikovitih glinenih posodah s stožčastimi pokrovi, ki se imenujejo TAJINE. Tako se naposled imenujejo tudi vse jedi, katere priprava je potekala v tajini.

Naša maroška večerja je bila naposled razgibana varianta njihove običajne večerje. Namesto kuskusa smo se pomastili z bulgurjem, ki je bogat vir beljakovin, mineralov in vlaknin. Kot glavno jed pa smo okušali piščanca po maroško. Vse skupaj smo pomazali z okusnim svežepečenim Naan kruhom. 

NAAN KRUH PO MAROŠKO

Sestavine za 4 osebe:


*300 g bele pirine pšenične moke
*1 žlička trsnega sladkorja
*žlička in pol suhega kvasa
*150 ml mlačne vode
*2 žlički himalajske soli
*5 žlic navadnega jogurta
*2 žlici stopljenega masla
*maščoba za peko (kokosovo olje)

Postopek: Vse sestavine skupaj se bodo nahajale v veliki skledi, v kateri bomo z lahkoto mešali in gnetli nastalo maso. Sprva v skledo skozi gosto cedilo presejemo 300 g moke. V nasipano moko oblikujemo jamico in vanjo previdno stresemo žličko sladkorja, žličko in pol suhega kvasa.  Vse skupaj počasi zalijemo s 150 ml mlačne vode. Zmes pustimo stati približno 10 minutk tako, da se kvas stopi. Dodamo 2 žlički himalajske soli, 2 žlici stopljenega maslo, 5 žlic jogurta (najboljši je na sobni temperaturi) in testo gnetemo približno 5 minut. Nato pregneteno testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj 1,5 h.  Po vzhajanju razdelimo testo na posamične kroglice (sama sem dobila iz testa 8 kroglic). Kroglice testa sploščimo in razpotegnemo. Sledi peka kruha. Ponev (najboljša je litoželezna posoda, saj doseže najvišjo temperaturo) segrejemo na visoko temperaturo in v njej na hitro stopimo maščobo. Naan pečemo v vroči ponvi, približno minuto na vsaki strani (tako da se na vsaki strani lepo zapeče, dobi tiste značilne zračne mehurčke). Ko je kruh pečen ga lahko poljubno premažemo z maslom in posujemo s sezamom.

PIŠČANEC PO MAROŠKO

Sestavine za 4 osebe:
* 2 žlički rdeče sladke paprike
* 1 žlička mlete kumine
* 1 žlička mletega ingverja
* 1 žlička kurkume
* 0,5 žličke cimeta
* 0,25 žličke svežega mletega popra
* 2 žlici olivnega olja
* 1 kg piščančjih krač
* 2 žlički himalajske soli
* 3 stroki česna
* 1 čebula
* 1 limona
* 1 skodelica zelenih oliv
* 0,5 skodelice vode
* 0,5 skodelice suhih sliv
* 0,25 skodelice nasekljanega peteršilja
* 0,25 skodelice nasekljanega koriandra 

Postopek: Vse začimbe vključno s himalajsko soljo v veliki skledi dobro premešamo. Meso (piščančje krače) operemo, osušimo in povaljamo v začimbni mešanici. Piščančje krače pustimo v začimbni zmesi počivati vsaj 1 uro. Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo. Nato v veliki in globoki ponvi z debelim dnom na srednji temperaturi segrejemo olivno olje. V ponev položimo meso tako, da je obrnjeno s kožo navzdol in pečemo 5 minut. Znižamo temperaturo, dodamo česen in čebulo, pokrijemo in kuhamo 15 minut. Limono operemo, na tanko olupimo in na drobno sesekljamo njeno lupinico. Suhe slive operemo in odcedimo. Odcedimo tudi olive. Kose piščanca obrnemo. Naposled dodamo limonino lupinico, olive, slive in pol skodelice vode. Temperaturo zvišamo, počakamo, da zmes zavre, nato pa ponev pokrijemo, znižamo temperaturo in kuhamo še 30 minut, da je piščanec kuhan in mehak (po želji piščančje krače oberemo in meso razrežemo na koščke). Piščanca po maroško naložimo na krožnike, potresemo s peteršiljem in koriandrom ter postrežemo s bulgurjem.

Avtor: Kaja Podkrižnik 

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.