Marelična jedrca in njihova uporaba

Marelična jedrca in njihova uporaba

Marelična jedrca iz ekološke pridelave so v zmernih količinah zelo koristna, saj vsebujejo vitamin B17, ki ga oslabele in bolne celice niso sposobne presnoviti. Tako bolne celice odmrejo, zdrave pa ostanejo.

Marelična jedrca se nahajajo v notranjosti mareličnih koščic in imajo značilen grenak okus, po okusu pa so podobna mandljem in marcipanu. Grenak okus jim daje vitamin B17 (amigdalin), ki se v organizmu pretvarja v cianid. V zmernih količinah (do maksimalno 5 jedrc dnevno) je zelo koristen saj ga oslabele in bolne celice niso sposobne presnoviti, zato odmrejo (priporočljive so za rakave bolnike) in ostanejo samo zdrave celice. Vsebujejo veliko beljakovin. Lahko jih uživate skupaj z goji jagodami, da se grenkoba porazgubi.  

Uporaba mareličnih jedrc
Na dan je priporočeno zaužiti 3 jedrca (maksimalno 5). Lahko jih uživate same kot prigrizek ali pa cele oziroma zdrobljene z drugo hrano, na primer z žiti, musliji, jogurti, sadnimi napitki, smoothiji, sokovi ali solatami.