''Mami, ne morem kakat!''

''Mami, ne morem kakat!''

Kar gre noter, mora tudi ven, to je vsem jasno. A kaj lahko storimo, ko tisto kar gre noter, noče ven? Takrat lahko velika potreba postane tudi velik problem.

Moj sinček Aljaž ima pogosto težave z odvajanjem blata. In vse mamice vemo, da ni hujšega kot gledati lastnega otroka, kako trpi. Takrat pač poskusiš čisto vse.

Spomnim se našega poletnega dopusta v Fažani. Po parih dneh brezskrbnega čofotanja in raziskovanja kampa, je Aljaž začel jamrati, da ga boli trebušček. Takoj sem vedela, 'koliko je ura'. Težave so se stopnjevale do te mere, da o kahlici ni želel niti slišati. Si predstavljaš mene, kako s kahlico v roki letam po kampu?! No, takrat se mi to ni zdel nič kaj zabaven prizor.

Zaradi bolečin pri odvajanju je začel zadrževati blato, vsak poskus odvajanja pa je postajal zato zanj še bolj boleč. To, da moj sinček ni nikakršen ljubitelj svežega sadja in zelenjave ter da ga moram dobesedno prositi za vsak požirek vode, mi je le še oteževalo vse poskuse reševanja njegove zaprtosti.

Takrat mi je soseda v kampa predlagala naj poskusim z eno zelo bizarno zadevo. Rekla mi je, naj mu dam jesti čips. Ja, tudi sama sem bila zgrožena, glede na to, da se nezdravim prigrizkom v velikem krogu izogibam celo leto. A sem vseeno poskusila. In na moje veliko presenečenje je delovalo. Aljaž je po parih urah šel na veliko potrebo in naš dopust je bil rešen. ;) Lahko si zamisliš moje olajšanje.

Ja, velika potreba je pomemben del splošnega otrokovega zdravja. In zakaj je pomagal ravno čips? Poleg vlaknin in tekočine je tudi maščoba tista, ki skrbi za formiranje in izločanje blata.

Če svojemu otroku ne želiš vsak dan ponujati čipsa, se drži mojih spodnjih nasvetov.

Učinkoviti ukrepi, ko se pojavijo težave

  • Otroka spodbujaj k rednem pitju vode. Lahko mu ponudiš tudi nesladkan čaj ali domač sok iz sveže iztisnjenega sadja. Vsekakor pa je priporočljivo, da otrok spije 1 - 1,5 litra tekočine na dan. Ja, vem, veliko.
  • Redno gibanje: da se bodo stvari premaknile, se mora premikati tudi otrok. Fizična aktivnost je zelo dobra za ohranjanje rednega delovanja črevesja.
  • Ponudi mu veliko svežega sadja in zelenjave – ne pozabi pa tudi na kislo zelje in kislo repo.
  • V otrokovo prehrano vključi probiotike za otroke.
  • Vsa bela živila zamenjaj za polnovredna, saj vsebujejo več vlaknin.

Spoznaj naša 2 vsakodnevna spremljevalca!

Najučinkovitejše sredstvo za čiščenje črevesja in lajšanje prebavnih težav – zaprtosti, so vlaknine. Psilium ali indijski trpotec iz ekološke pridelave ima visoko vsebnost prehranskih vlaknin (nad 85 %) in zato ugodno vpliva na prebavo in presnovo. V želodcu ustvari želatinast gel, ki potuje po prebavnem traktu in nase veže obloge. Gel spodbudi črevesno peristaltiko, blato postane mehkejše in tako veliko lažje za odvajanje.

In najboljše pri vsem tem je, da otrok sploh ne ve, da ga uživa. Jaz Aljažu vsak dan v jogurt (tega obožuje) zmešam 1 žlico (na 2 dcl jogurta) psiliuma, vmešam ga pa tudi v hrano: kruh, palačinke, šmorn, mlečne kašice, kosmiče ... 

Za urejeno prebavo pa so pomembni tudi probiotiki. Probiotiki pomagajo uravnotežiti mikrobioto v črevesju z naseljevanjem koristnih bakterij in zmanjšanjem števila patogenih mikroorganizmov ter pomagajo preprečevati ali zdraviti prebavne motnje kot so zaprtost, napihnjenost, napenjanje in driska. 

Mojemu Aljažu zato vsakodnevno ponudim Imunobiotike za otroke - gumi bonbončke z okusom maline in brez sladkorja, ki jih več kot z veseljem poje. 

Zaradi vsakodnevnega uživanja Imunobiotikov za otroke in psiliuma sta končno s straniščem postala zelo dobra prijatelja. ;)

Želiš več informacij povezanih s starševstvom in otroki?
Vpiši svoje podatke in na email ti bom poslala najzanimivejše vsebine in novosti povezane s starševstvom.
Želim prejemati e-sporočila z vsebinami, ki so povezane s starševstvom. E-sporočila bomo pošiljali do 2x mesečno.