Rožmarin, ko zadiši po Mediteranu

Rožmarin, ko zadiši po Mediteranu

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je po ljudskem izročilu dobil ime po Devici Mariji. Ta naj bi na rožmarinov grm odvrgla svoj plašč, nanj pa položila bel cvet. Naslednje jutro je bil cvet modro obarvan in tako so grm poimenovali »Rose of Mary« ali po naše rožmarin.

Rožmarinov zimzeleni grm krasi mnoge vrtove in je odlična priloga k jedem. Njegov mediteranski vonj vedno znova očara, ampak ali sploh vemo kako zdravilen je rožmarin?

Grm ima namreč zelo pester nutricističen profil saj so njegovi listi bogati z vitaminom A, C, folati, vitaminom B6 in vlakninami, vsebuje pa tudi veliko železa, mangana, magnezija in kalcija.

Pozitivni učinki rožmarina:


  • Rožmarin že stoletja uporabljajo kot PROTIBOLEČINSKO SREDSTVO. Eterično olje rožmarina blagodejno vplivala na glavobole in migrene, uporablja pa se tudi za blaženje bolečin v mišicah, saj pospešuje prekrvavitev in inhibira živčne končiče za bolečino.

  • Pospešuje CIRKULACIJO in s tem vpliva na hitrejši pretok krvi. Tako zagotavlja pospešen dostop kisika vsem vitalnim organom. Zaradi tega ga odsvetujejo nosečnicam saj pospešen pretok krvi v maternici lahko vodi do krvavitev v nosečnosti ali splava.

  • Izboljšuje SPOMIN in ZBRANOST saj pozitivno vpliva na kognitivne funkcije naših možganov. Vsebuje karnozolno kislino, ki je močan antioksidant in deluje v boju s prostimi radikali v možganih ter tako varuje pred nevrodegerativnimi boleznimi možganov, med drugim pred razvojem starostne demence in Alzheimerjevo boleznijo

  • Sestavine v rožmarinu kažejo na različne farmakološke aktivnosti v kemo preventivi in ZDRAVLJENJU RAKA. Etanolni ekstrakt rožmarina ima izjemno antiproliferativne učinke na celice raka dojk in levkemije. Rožmarin je tako močno protivnetno in anti-tumorsko sredstvo.

  • Krepi IMUNSKI SISTEM. Aktivne substance v rožmarinu kot so rožmarinova kislina, karnozol, karnozolna kislina, kavna in betulinska kislina so antioksidanti s protivnetnim delovanjem in delujejo tudi ANTIBAKTERIJSKO. Rožmarin je dokazano učinkovit v boju z nevarnim patogenom, bakterijo H.pylori saj preprečuje njeno rast.

  • Pozitivno vpliva na RAZPOLOŽENJE in odpravlja stres. Vonj po rožmarinu pomirja in se pogosto uporablja v aromaterapiji.

  • Blagodejno vpliva na PREBAVNI SISTEM zato si lahko z zmernim dodajanjem rožmarina k vašim jedem hitro uredite prebavo.

  • DIY (naredi si sam) Rožmarinova ustna vodica: liste rožmarina prelij z vročo vodo. Pusti namakati nekaj časa potem pa vodico grgljaj. S tem boste opravili z bakterijami v ustni votlini in slabim zadahom.

    Rožmarinova sol je moja najljubša. Preprosto zmešamo stekleničko himalajske kristalne soli z na tanko nasekljanimi posušenimi listi rožmarina in sol je pripravljena za uporabo. Popestrila bo marsikatero jed. 

    PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z. 



    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.