Okrepite imunski sistem in se izognite boleznim!

Okrepite imunski sistem in se izognite boleznim!

Obrambni mehanizem našega telesa pred različnimi infekcijami imenujemo imunski sistem. Ljudje so že od nekdaj iskali načine, kako izboljšati obrambne funkcije imunskega sistema, da se bolezni ne razvijejo, za kar so uporabljali različna zdravilna zelišča in učinkovite zdravilne prakse. Znanje o krepitvi imunskega sistema in zdravljenju bolezni se je prenašalo iz roda v rod v ustni obliki, le malo tega se je ohranilo v pisani besedi. Danes pa zdravilna zelišča skoraj povsem nadomeščajo farmacevtski izdelki, saj se vedno v pomoč najprej obrnemo na farmacevta v lekarni, kot da bi si pomagali z ljudsko medicino in vedenjem o zdravilnih zeliščih. Pri vsem skupaj pa je najhuje to, da je »čudežna tabletka« običajno umeten nadomestek zdravilne učinkovine neke naravne rastline ali več njih.

Ali se sploh lahko vpliva na delovanje imunskega sistema?narava Pogosto se sprašujemo, če vsi ti pripravki, ki nam jih ponujajo v oglasih, sploh lahko pomagajo, saj vedno znova ostaja odprto vprašanje, ali je imunski sistem sploh mogoče spodbuditi, da bi deloval drugače, kot sam deluje? Obstajajo zagovorniki iz medicinske stroke, ki trdijo, da imunski sistem le odgovarja na dražljaje, ki jih telo prejme in se ga na umeten način ne da spodbuditi k delovanju in ga utrjevati, a tudi nasprotniki, ki trdijo, da je imunski sistem živ organizem, ki se ga da ojačati.

V telesu številne zdravstvene težave in bolezni povzročajo prosti radikali, ki vstopajo v naše telo iz okolja ali jih v telo vnašamo s hrano in pijačo. Proste radikale nase vežejo levkociti ali bele krvničke, ki krožijo ne le po krvi, ampak po celem telesu in jih najdemo tudi v limfi, bezgavkah, vranici, v mandljih in priželjcu. Imunske celice so sposobne prepoznave in uničevanja mikrobov, ki vdrejo v naše telo ter nas tako zaščitijo pred nastankom okužbe oz. bolezni. Ko je imunski sistem preobremenjen ali oslabljen zaradi številnih vdorov mikrobov ali odzivov na alergije, se lahko poruši in zato zbolimo. Če imamo težave s kroničnimi vnetji, je zavrt tudi normalen razvoj imunskih celic in oteženo normalno delovanje imunskega sistema. Imunski sistem zavirajo tudi nakopičene beljakovine vnetja v organizmu, ki se nakopičijo zaradi debelosti, kajenja, stresa, kroničnih bolezni (diabetes, revma…).

Pravzaprav je osnova za dobro delujoč in uravnan imunski sistem zdrav način življenja z zdravo prehrano in veliko gibanja. Katera hranila so potrebna za aktivacijo imunskega sistema in nastanek imunskih celic? Vsaka okužba je za telo izredno velik napor, zato je v času ameriski slamnikokužbe potrebno celice dobro nahraniti z vsemi potrebnimi hranili, da se lahko zoperstavijo okužbi. Ljudje z boljšo fizično kondicijo lažje prebolevajo okužbe, saj so njihova srca vajena večjih naporov in večjega prečrpavanja krvi, zato poskrbite, da ste v zgledni formi tudi vi. Za aktivacijo imunskega sistema pa je potrebnih ogromno beljakovin, vitaminov in mineralov.

Posebej priporočljiva so torej živila, kot so:  ameriški slamnik, goji in acai jagode, ječmenova trava, aronija, naravna zelišča in čaji (šipek, bezeg, lipa, pljučnik, timijan, ozkolistni trpotec) in druga živila, ki vsebujejo veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, ki nahranijo celice in pomagajo pri aktivaciji imunskega sistema. Poleg tega ta živila vsebujejo veliko antioksidantov, ki nase vežejo proste radikale na podoben način kot levkociti, zato pomagajo, da imunski sistem ni preobremenjen v boju proti okužbam.

 

Prispevek pripravila: Malinca Nastja

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.