Lovor - več kot le začimba

Lovor - več kot le začimba

Lovor ali Laurus nobilis je aromatično drevo ki izhaja iz mediteranskega področja. V antični Grčiji in Rimu so z lovorjevih listov spletli vence in jih polagali na glavo kraljem, pesnikom in športnikom. Za njih je lovor predstavljal simbol najvišje oblasti in zmage.

To zimzeleno drevo pa nima le simbolične vrednosti ampak tudi ogromno zdravilnih lastnosti za katere mogoče še ne veste, saj je lovor znan predvsem po svoji uporabnosti v domači kuhinji.

1. Ima ugoden vpliv na gastrointestinalni trakt

Vsebuje encime ki pomagajo pri razgradnji proteinov in tako olajšajo prebavo. Deluje kot diuretik (stimulira izločanje urina), obenem pa spodbuja bruhanje kadar zaužijemo kaj strupenega. Organske spojine v lovorjevem listu so zelo uporabne za pomiritev želodca, ublažujejo simptome sindroma razdraženega črevesja in kolike.

2. Odličen odganjalec insektov

Laurična kislina je uspešna v boju z insekti zato je lovor tudi odličen repelent.

3. Ima bogat nutricistični profil
Listi lovorja vsebujejo poleg eteričnih olj in koristnih organskih spojin tudi ogromno vitamina C (46,5 mg /100g) ter kalcija, magnezija, cinka, fosforja, selena, bakra, železa, folatov, vitaminov B in A.

4. Lajša respiratorne težave

Eterično olje lovorjevih listov si lahko vmasiramo v prsa za lajšanje respiratornih težav, kot je naprimer bronhitis ali pa si preko noči pripravimo toplo oblogo z listi. Te obloge ublažijo sluz in delujejo antibakterijsko na številne bakterije, ki se lahko ujamejo v respiratorni trakt.

5. Protivnetno delovanje

Zaradi vsebnosti fitonutrientov zmanjšuje vnetne procese v celem telesu. Deluje na vnetja sklepov in na območja, ki jih prizadane artritis, na pospešeno celjenje ran, podpira imunski sistem in boj proti virusom.

6. Zdravje srca

Kavna kislina in rutin sta organski komponenti ki ju najdemo v listih lovorja. Rutin krepi stene srčnih kapilar, kavna kislina pa deluje v boju s slabim holesterolom.

7. Preventiva proti nastanku rakavih obolenj

Kombinacija antioksidantov in organskih komponent, vključno z fitonutrienti pomaga v boju s prostimi radikali in tako preprečuje nastanek rakavih celic.

8. Proti stresu in nervozi

Linalool pomirja in zmanjšuje nivo stresnih hormonov. Pogosto se uporablja v aromaterapiji, najdemo pa ga v baziliki, timijanu in lovorju.

9. Diabetis in holesterol

Lovorjeve zdravilne učinkovine so direktno povezane s funkcijo inzulinskih receptorjev in tako regulirajo nivo krvnega sladkorja. Delujejo hitro, saj raziskave kažejo na upad krvnega sladkorja pri pacientih že v manj kot enem mesecu uživanja. Prav tako pozitivno vpliva tudi na upad LDL in trigliceridov.

10. Zdravi lasje

Namočeni listi lovorja delujejo na zdrave lasne folikle in preprečujejo izsušenost lasišča ter prhljaj.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.