Čudež narave v konopljinem olju

Čudež narave v konopljinem olju

Konopljino olje izvira iz rastline konoplje (lat. Cannabis sativa), ki zraste od 0,5 do 6 metrov v višino. Konopljo delimo na tri podvrste:

  • navadna ali industrijska konoplja (lat. Cannabis sativa L. ssp. sativa)
  • konoplja ruderalis (lat. Cannabis ruderalis)
  • indijska konoplja (lat. Cannabis sativa L. ssp. indica)

Konoplja vsebuje substance kanabinoide, kateri vplivajo tudi na človeško telo. Ena izmed pozitivnih lastnosti kanabinoidov je, da uravnavajo krvni tlak. THC ali delta-9-tetrahidrokanabinol je en del kanabinoidov, ki je nosilec psihoaktivne snovi. Konoplja je poznana kot droga. Uporabljena je tudi v medicini, sedaj pa se vse več uporablja tudi kot industrijska rastlina. V industriji jo poznamo po izdelavi konopljinih vrvi, konopljenem olju, čaju in moki.

Konopljino olje in konoplja skozi čas

Uporaba konopljinega olja naj bi segala daleč v preteklost. Prvi zapisi o uporabi konopljenega olja naj bi bili znani že davno pred našim štetjem. Po virih naj bi prvi konopljo omenjal kmet in filozof Šen Nung. Prikazal je, kako se lahko iz konoplje delajo vrvi in oblačila. Prav tako je konopljo vključil v prehrano z uporabo olja in semen. Kasneje naj bi v Ameriki od leta 1842 do začetka dvajsetega stoletja konopljo uvrščali na 2.- 3. mesto v medicini. Prav tako uporaba ni bila omejena na starost.

Splošne značilnosti konopljinega olja

Konopljino olje je pridobljeno iz semen konoplje. Olje se pridobiva na različne načine in od tega je odvisna tudi njegova kakovost. Nerafinirano, ki je hladno stiskano, je temne zelenkaste barve s prijetnim okusom. Rafinirano konopljino olje, pa je bistro, brez barve in malo okusa. Slednje ima veliko manj vitaminov in zdravih maščobnih kislin. Rafinirano konopljino olje se velikokrat uporablja v barvilih, mazivih, črnilih, gorivu, plastiki in kozmetiki (šamponi, mila in detergenti). Zato ni odveč previdnost pri izbiri konopljinega olja. Izberite hladno stiskano nerafinirano konopljino olje za olje polno vitaminov in esencialnih maščobnih kislin.

Zdravilnost konopljinega olja

Konopljino olje je odlično za številne težave, saj vsebuje okoli 80 % esencialnih maščobnih kislin (55 % linolne kisline (omega 6) in 22 % alfa linolenske kisline (omega 3) ter 1-4% gama linolenske kisline). Konopljino olje ima veliko bolj ustrezno razmerje nenasičenih maščobnih kislin kot ostala rastlinska olja. Običajna rastlinska olja imajo razmerje med omega 6 in omega 3 4:1, konopljino olje pa ima razmerje 3:1, ki je ugodnejše za človeka. Ne le to, olje ima tudi izjemno nizko vrednost nasičenih maščobnih kislin. Znanstveniki trdijo, da redno uživanje esencialnih maščobnih kislin pomaga pri boljšem delovanju možganskih celic in boljšemu zdravju naše kože. Prav tako pa pomaga pri naši naravni odpornosti.

Konopljino olje poleg zdravih maščobnih kislin vsebuje tudi velik kompleks vitaminov B in veliko vitamina E (100-150mg/100g). Kompleks vitaminov B vpliva na zmanjšanje utrujenosti in pomaga pri delovanju imunskega sistema, vitamin E pa deluje kot antioksidant in je ključen pri preprečevanju zgodnjega staranja.

Pozitivni učinki konopljinega olja

  • Konopljino olje ohranja srce zdravo in močno. Olje s svojimi lastnostmi zmanjšuje možnosti za bolezni srca in ožilja.
  • Redno jemanje konopljinega olja znižuje holesterol v krvi in posledično uravnava krvni tlak. Omega 3 maščobne kisline v konopljinem olju so odgovorne zmanjševanje “slabega holesterola” - LDL in povečevanje “dobrega” - HDL. Prav tako preprečuje prekomerno strjevanje krvi.
  • Konopljino olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino (GLA), ki skrbi za ustrezno delovanje celotnega živčnega sistema. Posledično pomaga preprečevati razne bolezni živčevja (bolečina, odrevenelost, mravljinčenje, šumenje, vročičnost, itd.)
  • Konopljino olje kaže pozitivne lastnosti na imunskem sistemu, saj spodbuja nastajanje protitelesc v boju proti mikrobom.  Tako boste ob rednem uživanju manjkrat zboleli za prehladom in gripo. V kolikor boste konopljino olje začeli jemati med boleznijo, bo vaše okrevanje hitrejše.
  • Konopljino olje naj bi lajšalo bolečine in izboljševalo razpoloženje tudi v predmenstrualnem obdobju.
  • Konoplja deluje blagodejno na prebavo in skrbi za zdrav metabolizem, saj vsebuje velik delež vlaknin.
  • Esencialne maščobne kisline pomagajo pri boljši funkciji možganskih celic, lepi in zdravi koži ter pomagajo vzdrževati dober imunski sistem.
  • Vsebnost gamalinolenske kisline preprečuje širjenje rakovih celic (uničuje nepravilno deljenje celic).
  • Pri problematični koži z aknami, mozolji in dermatitisom je prav tako priporočljivo uživanje konopljinega olja.
  • Konopljino olje je zaradi GLA (gamalinolenske kisline) učinkovito tudi pri lajšanju bolečin revmatizma, saj zmanjšuje obseg oteklin.
  • Vodilo za tiste, ki so nagnjeni k alergijami je, da naj bi zaužili čim več esencialnih maščob in s tem zavarovali svoje telo.
  • V kozmetični industriji se  uporablja za nego kože in las. Konopljino olje neguje suho, razpokano in luskasto kožo, saj obnavlja medcelične maščobe. GLA (gamalinolenska kislina) obnavlja celice, ki se s staranjem upočasnijo in izboljšuje njihovo prožnost.

Kako je priporočljivo uživati konopljino olje?

Priporoča se odmerek ene do dveh jedilnih žlic konopljinega olja dnevno. Da se zdravilne sestavine konopljinega olja dodobra absorbirajo v naše telo, je priporočljivo uživanje olja zjutraj na tešče. Z rednim uživanjem konopljinega olja se kažejo znaki na izboljšanem počutju, lepši koži ter boljšem imunskem sistemu.

Konopljino olje lahko dodajamo jedem, vendar pazimo, da je temperatura ne presega 150 °C. Najboljše ga je uživati hladnega (optimalna temperatura je 10 °C), saj s tem ne uničujemo dragocenih vitaminov in maščobnih kislin. Velikokrat se konopljino olje dodaja k solatam, saj je okusno, sveže in zdravo. Okus konopljinega olja je močan, vendar prijeten. Ima okus po oreščkih in je uporabljen v raznih hladnih omakah, polivkah, namazih in solatah.

Kako hraniti konopljino olje?

Da ne bi poškodovali dragocenih maščobnih kislin, olje hranimo na temnejšem in hladnejšem mestu (do 10 °C). Prav tako je pomembno, da je olje vedno zaprto. Da je olje manj izpostavljamo svetlobi, ga je najboljše hraniti v temnejših steklenicah. Po odprtju steklenice, je priporočljivo, da se olje porabi v roku treh mesecev.

Konopljino olje je vsekakor eno izmed vrhunskih olj, ki ga je vredno vključiti v svoj vsakdan (kot prehransko dopolnilo ali obogatitev obroka). Ne pozabite, da ga je najbolje uživati hladnega, saj lahko predhodno segrevanje uniči vse pozitivne lastnosti konopljinega olja. Pazite tudi, kakšno konopljino olje kupite. Da bo olje zares bogato s hranilnim snovmi, izberite hladno stiskano konopljino olje. Konopljino olje ni le zdravo, temveč je tudi zelo okusno. Ni zaman v uporabi že več stoletij.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.