Hujšanje je psihični in ne fizični napor

Hujšanje je psihični in ne fizični napor

Kakršne koli diete se lotite, vam bo prinesla določene, vsaj kratkoročne, rezultate. O tem bom sicer pisala v naslednjem članku in naj bo povezava dieta – rezultat za zdaj dovolj. Da do teh rezultatov pridemo, pa moramo nekaj narediti in to zahteva napor. Pametno jesti in se gibati dolgoročno ni tako zelo težko, pa vendar zakaj tolikim ne uspe? Zato, ker pri hujšanju veliko bolj kot strokovnjaka, ki ve vse o vadbi in zdravi prehrani (ne razumite narobe, ne pravim, da so osebni trenerji nepotrebni!), potrebujemo odličnega psihologa.

Če ste odločeni, imate jasen cilj in željo po spremembi, ste na zelo dobri poti! Imamo namreč neskončno različnih možnosti, kako se naj prehranjujemo in prav toliko različnih vadb - vsaka res ne ustreza vsakomur, zagotovo pa najde vsak nekaj zase. In ko združimo rekreacijo, ki nam predstavlja zabavo s hrano, po kateri se počutimo odlično, nam to ne predstavlja več fizičnega napora. Na drugi strani pa je zelo težko SPREMENITI NAŠE NAVADE.

In če želimo shujšati / spremeniti življenjski slog, moramo storiti ravno to. Spremeniti navade, ki so bile del nas leta in leta, prekiniti vzorce (čustvene napade lakote, ki jih potešimo z vrečko čipsa), začeti z novimi navadami (namesto poležavanja pred TV-jem iti na sprehod) in ne nazadnje spremeniti tudi razmišljanje. Je to težko? Seveda! Ampak nič dlje kot do takrat, ko ugotovimo, da gre predvsem za pomanjkanje ljubezni do samega sebe. Se imamo tako radi, da se bomo basali s sladkarijami? Se imamo tako radi, da bomo svojim mišicam, ki potrebujejo gibanje, privoščili ležerno poležavanje? NE! Ko to ugotovimo, smo že na poti do zmage.

Cilj je zastavljen, prehoditi je potrebno le še pot  In za to, da se na sredini poti ne ustavimo, temveč pridemo do cilja, skrbi motivacija. Napišite si moto, najdite fotografijo vaše sanjske postave, karkoli, kar vas motivira in nalepite na vidno mesto. Ko vam je težko, ko vas prime, da bi odnehali, poglejte to in se vprašajte, zakaj ste začeli? ;)

Dokler torej ne postavite vseh stvari na svoje mesto, se ne lotevajte diete. Pozabite na čudežne napitke, diete, ko boste izgubili 10kg v dveh tednih, naprave, ki vam same delajo mišice in za vas kurijo maščobo. POZABITE! Postavite si jasne cilje, začnite se zavedati, da pot ni lahka, je pa vredna vsake kapljice znoja in vsakega grižljaja koristne, zdrave hrane. Odločite se, da zmorete! Najdite način prehranjevanja, ki vam bo ustrezal na dolgi rok, izobražujte se in če niste 100% prepričani v svoje znanje, se posvetujte s strokovnjaki. Saj veste, ni neumnih vprašanj, neumni so lahko le odgovori.

AVTOR: Ana Skončnik  


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.