Bučno olje – ne zgolj okusno, tudi zelo zdravilno

Bučno olje – ne zgolj okusno, tudi zelo zdravilno

Bučno olje je znano po tem, da vsebuje veliko snovi, ki so koristne za naše zdravje. Med drugim naj bi zaviralo izpadanje las, krepilo srce in koristno pripomoglo proti težavam v menopavzi. Bučno meso vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, vitamine A, B, C in E, minerale, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo. Prav tako je dober vir esencialnih maščob, sestavljeno pa je iz 90 % vode. To je razlog, da je tudi bučno olje eno hranilno najbogatejših olj.

Bučno olje je izdelano iz bučnic, ki so skrbno negovane v vseh procesih in ima tako olje zaradi tega posebne senzorične lastnosti z visoko biološko in prehransko vrednostjo. Je 100 % nerafinirano in toplo stiskano po tradicionalnem štajerskem receptu – s praženjem in stiskanjem bučnih semen, kar daje olju svojevrstno aromo.

Za pridelavo bučnega olja so najprimernejše oljne buče, ker imajo semena, ki nimajo čvrste ovojnice in so zaradi tega zelo primerna za stiskanje. Kvalitetno olje je temno zeleno, gosto in ima okus, ki rahlo spominja na okus orehov.

Buče so gojili že Indijanci. V Grčiji so bile izredno spoštovane. Uporabljali so jih v prehranske namene in jih častili kot božanstvo. V zdravilne namene so jih uporabljali tudi Kitajci. V evropskem prostoru učinki buč dolgo niso bili poznani in zato se jo uporablja komaj tristo let.

Zato, da se lahko pridela en liter bučnega olja, je potrebnih od 30 do 40 buč, ki dajo približno 2,5 do 3 kg bučnih semen. Iz njih se po čiščenju in mletju pripravi posebna masa s soljo in vodo. To maso potem pražijo in mešajo, da lahko izpari vsa voda. Ko je masa pripravljena, jo dajo v stiskalnico, da lahko iz nje pridobijo aromatično, temno zeleno bučno olje. Da bi se ohranile vse snovi, ki jih bučno olje vsebuje, ga je potrebno hraniti v temnem in hladnem prostoru, najbolje v hladilniku.

Tako bučno, kot tudi veliko drugih olj so za marsikaterega kupca precenjena, vendar se je potrebno zavedati, koliko dela in uporabljenih količin sestavin stoji za eno embalažo kakovostnega olja.

Uporaba bučnega olja

  • Bučno olje se uporablja kot solatni preliv za vse vrste solat.
  • Uporablja se tudi v gurmanske namene – v kombinaciji z morskimi sadeži ali
  • kot dodatek različnih sladicam (npr. potica z bučnim oljem, preliv za vanilijev sladoled).
  • V bučnem olju lahko vložimo tudi paradižnik.
  • Lahko ga uporabimo za peko piškotov ali testenin.
  • Primeren je kot sestavina za pripravo čokolade - čokolada z bučnim oljem.
  • Izven kulinarike se uporablja tudi za masažo pri glavobolih, revmi, bolečinah v hrbtu in vnetih oziroma bolečih mišicah.
  • Odličen je za nego nohtov skupaj z ricinusovim in nevtralnim (npr. sončničnim ali sojinim) oljem.
  • Najbolj ga je priporočljivo uporabljati hladnega, saj se s kuhanjem oziroma segrevanjem uničijo njegove bistvene zdravilne sestavine.
  • Redno uživanje blagodejno vpliva na lepe lase, krepke zobe in kosti ter lepšo kožo.

Napisala: Malinca Natalija

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.