Vse o uporabi prečiščene gline za pitje

Vse o uporabi prečiščene gline za pitje

Glina, ki je v zemlji počivala več milijonov let, je bogata z mineralnimi snovmi. Iz telesa naj bi odstranjevala škodljive snovi, saj ima izjemno vpojno moč. Že stoletja se tako prečiščena glina uporablja kot učinkovito naravno sredstvo za čiščenje telesa ... 

Stoletna tradicija in modrost starih ljudstev 

Glina, ki je poznana pod pojmom »terapevtska glina« , ima že dolgo tradicijo uporabe v zdravilne namene. Nanjo so prisegali že v Mezopotamiji, Starem Egiptu in Grčiji, njene številne pozitivne učinke je širil tudi Sebastian Kneipp in njegov učenec Adolf Just. V Sloveniji je najbolj znan pater Simon Ašič, ki je slovel po znanju o naravih metodah zdravljenja. 

Terapevtska glina, ki v zemlji počiva nekaj milijonov let je bogata s kalcijem, kalijem, železom in celo s silicijem. Zaradi svoje vpojne moči se uporablja kot učinkovito naravno sredstvo za čiščenje telesa, primerna pa je tako za zunanjo kot notranjo uporabo. Še posebej znana je betonitna glina, ki jo najdemo tudi v Sloveniji. 

Pogosto so navedene naslednje koristi za zdravje: 

Razstrupljanje: Bentonitna glina je znana po tem, da naj bi absorbirala in odstranjevala toksine, težke kovine, nečistoče in kemikalije iz telesa. Pogosto je zato del razstrupljevalnih diet in tudi izdelkov za globinsko nego ter čiščenje kože. 

Minerali: Glina je lahko vir mineralov, kot so kalcij, magnezij, selen in železo. Vendar se količina in biološka uporabnost teh mineralov lahko zelo razlikujeta, glede na to, od kod glina izvira. 

Zdravje prebavil: Nekateri zagovorniki uživanja gline trdijo, da lahko pomaga pri prebavnih težavah, kot so refluks, zaprtje, napihnjenost in plini. Prav tako naj bi spodbujala razvoj koristnih črevesnih bakterij. 

Podpora imunskemu sistemu: Bentonitna glina naj bi koristila imunskemu sistemu, saj se veže na škodljive bakterije in viruse v črevesju. 

Prečiščena glina v prahu, ki je sestavljena iz mešanice mineralov, deluje kot sredstvo za čiščenje telesa, saj lahko razstruplja prebavni trakt in jetra. Z njeno redno uporabo poskrbimo za učinkovito odstranjevanje toksinov, ki smo jih v telo dobili iz okolja in s hrano, kar se najpogosteje kaže v obliki splošnega slabega počutja, alergij, glivic, vnetij, prebavnih težav in glavobolov. 

Glina, ki se uporablja v terapevtske namene, ne sme priti v stik s kovino, saj to zmanjša njene pozitivne lastnosti in privede do oksidacije. Pri doziranju gline tako vedno uporabimo leseno žličko. 

Pogosto se v začetni fazi uživanja gline stanje malo poslabša, kar pa je pokazatelj, da je glina začela delovati ... 

Navodila za pitje gline so preprosta.  

V steklen ali glinen kozarec s pomočjo priložene lesene žličke stresemo 1 žličko gline. Vse skupaj prelijemo z  2 dl vode in premešamo. Glina v prahu za pitje naj stoji nekaj ur (ali čez noč). Ko se glina potopi na dno kozarca je napitek pripravljen. 
  
Napitek (samo glineno vodo) nato spijemo enkrat dnevno na tešče, v kolikor pa na tešče jemljemo kakšna zdravila, prestavimo pitje gline na večer ali pred obrok. 

Postopek ponavljamo vsak dan 21 dni zapovrstjo, nato pa napravimo premor. V kolikor želimo močnejši detoks/razstrupljanje, kuro po 7 dneh ponovimo. Kuro je priporočeno izvesti 2–3-krat letno. 

Pitje gline in stranski učinki? 

Pomembno je,da pitje gline na tešče izvajamo neprekinjeno 21 dni, saj telo potrebuje toliko časa, da zaključi postopek razstrupljanja telesa. Če razstrupljanje predčasno prekinete, se lahko pojavijo stranski učinki kot so glavobol, težave s kožo in prebavo.  

Gline pa ne smemo uživati v primeru jemanja antibiotikov, saj ima intenzivno moč vpijanja. Prav tako ni primerna za nosečnice, doječe matere in otroke mlajše od 6 let. 

Ne le za uživanje, tudi v kozmetiki je glina odlična ... 

Glina pa ni primerna le za pitje, še bolj poznana je namreč kot odlično kozmetično sredstvo, ki globinsko neguje kožo. 

Bentonitna glina je znana po tem, da absorbira umazanijo iz kože, zato je priljubljena izbira za ljudi, ki želijo naravno globinsko čiščenje kože. Glinena tekstura poleg tega pomaga pri luščenju kože, pri čemer odstranjuje odmrle kožne celice in spodbuja obnovo povrhnjice. 

Glina lahko absorbira tudi odvečno maščobo na koži, kar lahko pomaga preprečevati nastanek aken. Zaradi tega so glinene maske izredno priljubljene pri vseh, ki se borijo z aknami, nečisto, mastno in mešano kožo. Z odstranjevanjem odmrlih kožnih celic in nečistoč s kože lahko glinena maske izboljša tudi splošni tonus in strukturo kože, ki je videti pomlajena in sveža. 

In kako pripravimo glineno masko? 

Pred uporabo očistimo obraz. Glineno masko zmešamo z vodo v razmerju 3 : 2, nato pa nanesemo na celoten obraz. Izogibajmo področju okoli oči. 
  
Kozmetično glineno masko nanašamo glede na tip kože, ki ga imamo: 

Nečista in mastna koža: 1–2-krat tedensko za 10 minut oz. dokler se glina ne začne sušiti. 

Suha in občutljiva koža: 2-krat mesečno do največ 5 minut oz. dokler se glina ne začne sušiti. Pri pripravi maske za suho kožo lahko dodamo nekaj kapljic naranega negovalnega olja, kot sta šipkovo ali arganovo olje.  

Normalna in mešana koža: glineno masko nanesemo le na problematična mesta ali posamezne mozoljčke in jo pustimo delovati do 10 minut oz. dokler se glina ne začne sušiti. 

Glino nato speremo z veliko količino mlačne vode ... 

Pomembno je, da se glina med delovanjem na obrazu ne posuši. Da podaljšamo čas njenega delovanja, jo lahko vmes kar na obrazu navlažimo s hidrolatom ali vodo ali pa mešanici dodamo poljubno naravno negovalno olje za obraz, ki bo preprečilo sušenje maske. 

Uživanje gline od znotraj (glina za pitje) ali nanašanje na kožo – v obeh primerih lahko občudujemo njen učinek– vsekakor gre za starodavno domačo pomoč, ki je svoje delovanje dokazala skozi stoletno praktično uporabo in narava nam včasih res ponuja le najboljše.