Poletje preživimo zunaj

Poletje preživimo zunaj

Poletje je za mnogo ljudi najljubši čas leta in tudi Malince se strinjamo s tem. Ne samo, da imamo poleti lepo vreme, všeč nam je tudi to, da so dnevi dolgi in polni poletnih dogodivščin.

Preden pa se začnemo gibati, moramo besedico ali dve nameniti varnosti. Čeprav smo ljudje narejeni tako, da nas sonce kar vabi na plano, je pomembno, da ob tem poskrbimo za zadosten vnos vode, ki naj bo poleti več kot le 2 litra na dan. Prav tako pa je pomembno, da se pred soncem zaščitimo s primernim zaščitnim faktorjem in se na ta način izognemo nepotrebnim opeklinam. Kako aktivno in varno preživeti poletne dneve, ti zaupam v nadaljevanju.

Vseeno pa svoje telo vsak dan za vsaj 20 minut varno izpostavi sončnim žarkom, saj si boš s tem zagotovil oz. zagotovila zadostno količino D vitamina, ki je za naše telo eden najpomembnejših. Le-ta namreč skrbi za zdrav razvoj kosti, varuje pred sindromom kronične utrujenosti in depresije ter dokazano izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Aktivnosti, ki nam jih ponuja poletje

Poleg vseh aktivnosti, s katerimi se poleti večina že ukvarja (plavanje, kolesarjenje, rolanje, igre z žogo, planinarjenje itn.), se lahko letos lotiš tudi kakšne, ki je morda še ne poznaš.

Malince smo ti pripravile nekaj idej:

  1. Supanje – aktivnost na vodi, kjer stojiš na veliki stabilni sup deski in veslaš. V Sloveniji je veliko lokacij, kjer se lahko preizkusiš v supanju (Bohinjsko jezero, Blejsko jezero, Velenjsko jezero, Ljubljanica, Mesečev zaliv itd). Prednost supanja je v tem, da z veslanjem in stabiliziranjem delajo skoraj vse mišične skupine.
  2. Zipline – če so ti všeč malo bolj adrenalinske aktivnosti, bo Zipline kot naročen zate. Ziplining je adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi med dvema točkama, ki sta precej oddaljeni druga od druge. V Sloveniji lahko Zipline najdete na naslednjih lokacijah: Bled, Bohinj, Bovec, Planica in Pustolovski park Geoss v Slivni.
  3. Potapljanje – če imaš malo raziskovalne žilice, ti bo potapljanje zelo všeč, saj lahko pod gladino spoznavaš morsko floro in favno ter naletiš na kakšno zanimivo potopljeno razbitino.
  4. Rafting – predstavlja edinstveno doživetje za vse generacije. Na brzicah reke lahko uživamo v lepoti narave in hkrati krepimo timski duh.
  5. Adrenalinski parki – ponujajo zelo različne vrste aktivnosti in lahko jih najdeš po celotni Sloveniji (Krvavec, Storž, Bohinj, Ljubelj, Tolmin, Sela pri Osilnici, Bled, Postojna, Maribor).
  6. Paintball – zabaven način preživljanja prostega časa s prijatelji, ki ponuja adrenalin, zabavo in sprostitev.

Kot vidiš, so možnosti res neomejene. In kar je najpomembnejše – čas preživiš na svežem zraku, se ob tem gibaš in zabavaš ter krepiš odnos s svojimi prijatelji ali družino. In to je najboljši recept za srečno življenje.