Najbolj naravno gibanje je hoja

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Povprečen Slovenec na dan naredi približno 5.500 korakov, kar je okoli 4,4 km. To pomeni, da v svojem življenju skoraj 3-krat prehodi obseg Zemlje. Čeprav se to sliši veliko, pa strokovnjaki svetujejo, da bi moral človek vsak dan narediti vsaj 10.000 korakov, da bi lahko izkoristili vse prednosti, ki nam jih ponuja hoja.

Kljub številnim vrstam rekreacije, je hoja še vedno najbolj naraven način gibanja. Prednost le-te je v tem, da lahko hodimo kadarkoli, kjerkoli in zanjo ne potrebujemo nobene posebne opreme.

V nadaljevanju ti podamo 12 idej kam na sprehod, več jih razkrijemo v brezplačnem projektu Malinca Lifestyle, ki bo potekal v letu 2020. Preberi več in se nam pridruži s klikom na to povezavo

Zakaj je hoja pomembna?
Naše telo je ustvarjeno za hojo že iz evolucijskega vidika, tako da dejansko nima nobenih negativnih posledic na telo. Ima pa na drugi strani veliko pozitivnih učinkov. V prvi vrsti hoja zelo dobro vpliva na prekrvavitev, krepi srce in ožilje, s čimer zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Hoja tudi spodbuja presnovo, zato prispeva k vzdrževanju telesne teže in k hitrejšemu kurjenju odvečnih maščob. Obenem je odlična za obvladovanje psihičnih težav, saj zmanjšuje stres, sprošča in nam pomaga, da pozabimo na vsakodnevne skrbi.

Vrste hoje …
Čeprav za običajno hojo ne potrebujemo posebnih napotkov, pa to ne velja za druge vrste hoje, pri katerih je intenzivnost nekoliko večja. To velja predvsem za hitro hojo in nordijsko hojo, kjer uporabljamo palice. Obe vrsti imata svoje posebnosti, zato se je pred začetkom smiselno podučiti o pravilni izvedbi, da se izogneš poškodbam. Še ena izmed zelo priljubljenih vrst hoje je hoja v hrib, pri kateri je zelo pomembna pravilna pohodniška obutev.

Naj bo hoja eden od načinov preživljanja prostega časa
Slovenija ima toliko čudovitih kotičkov, kamor lahko gremo na nekoliko bolj umirjen sprehod ali pa se podamo na kakšno strmejšo pot. Tako ali drugače bomo s hojo več naredili za svoje zdravje, kot če bi samo posedali doma. Malince smo ti pripravile nekaj idej, kam se lahko odpraviš.

 • Sprehajalna pot po Logarski dolini in obisk slapa Rinka
 • Pot okoli Blejskega jezera
 • Arboretum Volčji potok
 • Mozirski gaj
 • Velika Planina
 • Blejski vintgar
 • Grad Socerb
 • Podpeško jezero in Sv. Ana
 • Naravni rezervat Zelenci
 • Pokljuka
 • Lavričeva koča na Gradišču
 • Pot med krošnjami Pohorje

Če želiš narediti nekaj koristnega za svoje zdravje, ti ni potrebno plačevati dragih mesečnih članarin in se zapirati v fitnes centre. Zelo veliko lahko narediš z majhnimi dnevnimi spremembami, tako da se po opravkih večkrat odpraviš peš in vsak teden obiščeš eno od prečudovitih lokacij v Sloveniji.

Če želiš hojo vpeljati v svoj vsakdan, spremljaj Malinca Lifestyle program, kjer bomo v mesecu maju 2020 skupaj naredili 4-tedenski izziv hoje.

Izpolni obrazec spodaj in se prijavi. 

Prijavni obrazec Malinca Lifestlye

Če želiš, da ti pošljemo brezplačno knjižico Malinca Lifestyle vpiši spodaj še svoj naslov.

Želim prejemati e-sporočila v zvezi s projektom Malinca Lifestyle. E-sporočila bomo pošiljali 1x tedensko.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek