Lahka chia puding tortica
SESTAVINE:
Za spodnjo plast:
* 1 paket datljev (200 g), namočenih za 10 min v vroči vodi
* 1 2/3 lončka celih ovsenih kosmičev
* 4 žlice vode (v kateri so se namakali datlji)
* ½ žličke soli
Za chia plast:
* 1 lonček rastlinskega mleka
* 5 žlic chia semen
* 1 ½ lončka zmrznjenih borovnic (200 g)
* 1 ¾ lončka čimbolj čvrstega jogurta (rastlinskega)
* ¼ do 1/3 lončka agavinega sirupa (ali medu)
* 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta
* 2 žlički agar agarja v prahu (namesto 2 žlic želatine)
OPIS POSTOPKA: 1. V multipraktiku najprej v pasto zmiksamo datlje in vodo. Dodamo še ovsene kosmične in sol ter na grobo pomiksamo, toliko, da dobimo enakomerno lepljivo zmes. Dno pekača z odstranljivim dnom obložimo s peki papirjem in zmes razporedimo po vsej površini.
2. V skodelici združimo rastlinsko mleko in chia semena, ter postavimo na stran za 10 minut.
3. V blenderju do gladkega zmiksamo vse preostale sestavine za 'chia plast', razen agar agarja. Vsebino prelijemo v manjši lonec, vmešamo prašek agar agar in počakamo do točke vretja. Ko zavre na minimumu mešamo še 2 minuti, da se agar agar aktivira. Odstavimo iz štedilnika, hitro vmešamo še zgoščeno mešanico mleka + chia semen, in razporedimo po spodnji plasti.
4. Torto postavimo v hladilnik čez noč, da se zgornja plast zgosti in dodobra utrdi.
ČAS PRIPRAVE: 20 min, čez noč
RECEPT PRIPRAVILA: Monika Škorjanc - earthlymonika
Komentarji (0)