Kruh s krompirjem

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

SESTAVINE (2 osebi):
* en manjši krompir (cca. 100g) 
* 300 bio bele pšenične moke (lahko mešamo s kakšno drugo) 
* 0,5 žličke soli 
* 1 žlička sladkorja 
* pol zavitka suhega kvasa (cca. 3,5g) 
* ovseno mleko ali drugo rastlinsko mleko, ki ga imamo 
* voda za kuhanje krompirja 

OPIS POSTOPKA
1. Krompir olupimo, ga narežemo na manjše koščke in ga kuhamo v soljeni vodi približno 20 minut.
2. Krompir odcedimo, vendar vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Uporabili jo bomo za dolivanje pri gnetenju testa. (Če bo potrebno. Meni vedno zadostuje kvasec.) Krompir pretlačimo in počakamo, da se ohladi.
3. Naredimo kvasec. Malo ovsenega mleka rahlo segrejemo (ne sme biti vroče, sicer testo ne bo vzhajalo), dodamo zavitek suhega kvasa in žličko sladkorja. Pustimo nekaj minut, da kvasovke pričnejo delovati.
4. Presejemo moko. Ko je je krompir ohlajen, ga dodamo k moki. Premešamo. Na eno stran posode damo pol žličke soli, na drugo stran pa prilivamo kvasec in premešamo. Med gnetenjem testa dodajamo krompirjevko. Pazimo, da ne preveč, da ne postane testo lepljivo. (Običajno je ne potrebujemo, ker smo prej uporabili kvasec.) Ko testo dobro pregnetemo, ga oblikujemo v kepico in ga pustimo vzhajati v posodi s pokrovom in na toplem 1 uro.
5. Nato vzhajano testo dobro pregnetemo. Testo oblikujemo v hlebček in ga položimo v posodo, kjer ga bomo pekli. Posodo pred tem obložimo s peki papirjem. Testo pokrijemo z bombažno krpo in ga pustimo na toplem vzhajati cca. 45 minut.
6. Pripravimo pečico. Segrejemo jo na 180oC. Pečemo 1 uro.
7. Kruh je rahel in zelo okusen ter ostane dlje časa svež. 

ČAS PRIPRAVE: približno 4 ure (priprava testa, vzhajanje in peka) 
RECEPT PRIPRAVILA: Urška Kozmus 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek