Khachapuri (Gruzijski sirni kruh)

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Mmmm tole je odlična izbira za vse ljubitelje sira, prav tako tudi vegetarijance. Svež khachapuri se kar topi v ustih.
 
SESTAVINE(za 5 do 6 kruhkov): 
Testo:
* 1 žlička himalajske soli
* 1 žlička kvasa v prahu
* 1 žlica sladkorja
* 3,5 lončka pšenične moke iz ekološke pridelave
* 1 lonček vode
* 1/2 lončka mleka
* 1 žlica olivnega olja
Nadev:
* 1,5 lončka sira edamca ali trapista
* 1,5 lončka mocarele
* 1,5 lončka feta sira
* 5/6 jajc + 1 jajca za premaz
 
OPIS POSTOPKA: 
Testo: V posodi zmešamo sol, kvas, sladkor in moko. Dodamo mešanico mleka in vode, ki smo jo prehodno segreli na cca 50 stopinj. Zamesimo z rokami ali na aparat, da dobimo gladko in elastično maso. Nato dodamo še 1 žlico olivnega olja in mesimo še dodatno minuto. Jaz sem mesila kar na aparatu (MUM Bosch), ne na roke.

Posodo malce premažemo z olivnim oljem in vanjo položimo testo. Pokrijemo z prozorno plastično folijo in pustimo počivati v toplem prostoru eno uro. Odstranimo prozorno folijo in s prsti parkrat potlačimo v testo, da se malce sesede. Nato ponovno zapremo s prozorno folijo in pustimo počivati še dodatnih 30 minut.

Nadev: Medtem, ko testo počiva narežemo na drobne koščke vse sire in jih zmešamo skupaj v posodi. Po pol ure testo vzamemo iz posode in ga položimo na pomokano podlago. Razrežemo ga na 5 ali 6 enakih delov in razvaljamo v kroge premera cca 25 cm. Nato robove zavihamo navznoter, da dobimo obliko ladjice kot vidite na sliki.

Ladjice položimo na pekač obložen s peki papirjem in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Nato enakomerno čez vse ladjice razporedimo sirni nadev. Pečemo 15 minut na 200 stopinj, da postanejo robovi zlato zapečeni.
Vzamemo iz pečice in na sredini vsake ladjice naredimo luknjo v katero vlijemo jajce. Pečemo še dodatnih 5 do 6 minut na 200 stopinj. Peka je malo odvisna tudi od vrste pečice, ki jo uporabljate.
Preden postrežemo okrasimo še s koprom. Najboljše, da postrežemo še toplo, čeprav je jed dobra tudi naslednji dan.

ČAS PRIPRAVE: 2,5 h
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja

Mmmm tole je odlična izbira za vse ljubitelje sira, prav tako tudi vegetarijance. Svež khachapuri se kar topi v ustih.   SESTAVINE(za 5 do 6 kruhkov):  Testo: * 1 žlička himalajske soli* 1 žlička kvasa v prahu* 1 žlica sladkorja* 3,5 lončka pšenične moke iz ekološke pridelave* 1 lonček vode* 1/2 lončka mleka* 1 žlica olivnega oljaNadev:* 1,5 lončka sira edamca ali trapista* 1,5 lončka mocarele* 1,5 lončka feta sira* 5/6 jajc + 1 jajca za premaz   OPIS POSTOPKA: Testo: V posodi zmešamo sol, kvas, sladkor in moko. Dodamo mešanico mleka in vode, ki smo jo prehodno segreli na cca 50 stopinj. Zamesimo z rokami ali na aparat, da dobimo gladko in elastično maso. Nato dodamo še 1 žlico olivnega olja in mesimo še dodatno minuto. Jaz sem mesila kar na aparatu (MUM Bosch), ne na roke.Posodo malce premažemo z olivnim oljem in vanjo položimo testo. Pokrijemo z prozorno plastično folijo in pustimo počivati v toplem prostoru eno uro. Odstranimo prozorno folijo in s prsti parkrat potlačimo v testo, da se malce sesede. Nato ponovno zapremo s prozorno folijo in pustimo počivati še dodatnih 30 minut.Nadev: Medtem, ko testo počiva narežemo na drobne koščke vse sire in jih zmešamo skupaj v posodi. Po pol ure testo vzamemo iz posode in ga položimo na pomokano podlago. Razrežemo ga na 5 ali 6 enakih delov in razvaljamo v kroge premera cca 25 cm. Nato robove zavihamo navznoter, da dobimo obliko ladjice kot vidite na sliki.Ladjice položimo na pekač obložen s peki papirjem in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Nato enakomerno čez vse ladjice razporedimo sirni nadev. Pečemo 15 minut na 200 stopinj, da postanejo robovi zlato zapečeni.Vzamemo iz pečice in na sredini vsake ladjice naredimo luknjo v katero vlijemo jajce. Pečemo še dodatnih 5 do 6 minut na 200 stopinj. Peka je malo odvisna tudi od vrste pečice, ki jo uporabljate.Preden postrežemo okrasimo še s koprom. Najboljše, da postrežemo še toplo, čeprav je jed dobra tudi naslednji dan. ČAS PRIPRAVE: 2,5 hRECEPT PRIPRAVILA: Malinca Nastja  
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek