Kefir - zakladnica zdravja

Kefir - zakladnica zdravja

KEFIR, moja zakladnica zdravjaKefir je fermentiran napitek, ki je tradicionalno pripravljen iz kravjega ali kozjega mleka, nastane pa z mlečno kislinsko in alkoholno fermentacijo mleka, katere najpomembnejši produkti so mlečna kislina, CO2 in etanol. Kefirjeva zrnca (»gobica«) vsebujejo več kot 30 različnih kultur kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, zato je kefir zelo bogat in raznolik vir probiotičnih kultur. Doma pripravljen kefir je najkvalitetnejši, saj vsebuje bistveno več probiotičnih kultur kot kupljeni proizvod. Kefir je res prava zakladnica zdravja, saj je bogat z proteini, kalcijem, fosforjem, magnezijem, vitaminom B12, vitaminom K2, riboflavinom in biotinom. Njegova natančna hranilna vrednost je odvisna od mleka, ki ga uporabimo. Sama priprava kefirja je zelo preprosta. Kefirjevo »gobico« namakamo v mleku 24h. V tem času poteče fermentacija mleka v kefir. Katero mleko izberemo, je odvisno od okusa. Najpogosteje je to kravje, kozje ali ovčje, lahko pa se odločite tudi za kokosovo, mandljevo, ovseno... Pomembno je da izberemo sveže, kvalitetno in polnovredno mleko.

10 razlogov zakaj uživati kefir:

1) Aktivira naš imunski sistem in deluje antibakterijsko: v
sebuje probiotik Lactobacillus kefir, ki znanstveno dokazano inhibira rast mnogih škodljivih bakterij, kot so Salmonela in E.coli.

2) Povečuje gostoto kosti in s tem zmanjšuje možnost za nastanek osteoporoze: kefir je bogat vir kalcija in vitamina K2, ki igra ključno vlogo pri metabolizmu kalcija. Dokazali so, da kombinacija kalcija in vitamina K2 zmanjšuje možnosti za zlome do 81%.

3) Varuje pred rakom: Laboratorijske študije kažejo, da probiotiki v kefirju zmanjšujejo nastanek rakotvornih snovi v telesu.

4) Uravnava prebavo: Uravnava število bakterij v prebavnem traktu v korist dobrih bakterij. Mikroorganizmi, zlasti iz rodu Lactobacillus predstavljajo naravno črevesno floro kefir (2)in preprečujejo razrast patogenih bakterij.

5) Zmanjšuje okužbe sečil in infekcij nožnice ter je odličen v boju s kandido

6) Izboljšuje absorbcijo mineralov v sledovih, ki se nahajajo v oreščkih, žitaricah in stročnicah

7) Zmanjšuje raven holesterola v krvi

8) Zmanjšuje visok krvni tlak

9)
Zaradi zelo majhne vsebnosti laktoze ga dobro prenaša večina ljudi z laktozno intoleranco

10)
Dokazano izboljšuje simptome astme in alergij

Kefir in lanena semena so odlična kombinacija za čiščenje črevesja. 1x na leto lahko napravimo očiščevalno kuro, ki traja 3 tedne. Preberi si več  TUKAJ.  

PRISPEVEK PRIPRAVILA:
Mateja Z.  


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.