Katerih 5 začimb in rastlin nikoli ne manjka v moji kuhinji

Katerih 5 začimb in rastlin nikoli ne manjka v moji kuhinji

Začimbe obožujem, saj verjamem, da vsaki jedi, dajo tisto piko na i. Če se le da, uporabljam domače, posušene ali sveže, začimbe. Čeprav rada eksperimentiram in si »dam duška« z začinjanjem jedi, vseeno obstaja nekaj klasičnih začimb, ki ne smejo nikoli manjkati v kuhinji in jih redno uporabljam. Poleg tega so nepogrešljive tudi nekatere rastline, ki se dobro podajo pripravljenim jedem ali pa lajšajo zdravstvene težave.

BAZILIKA

Brez dvoma in razmišljanja je bazilika moja najljubša začimba. Izvrstno se poda testeninam in omakam, vse večkrat jo uporabljam tudi na čisto navadnih obloženih kruhkih in prav nikoli me ne razočara. Poleg tega, da odlično diši in ima res prijeten okus, zbuja tek in pospešuje prebavo, kar je zagotovo dodaten +. Če se le da, uporabljam svežo, a ker mi rastline v stanovanju ne uspevajo najbolje, večkrat uporabim tudi posušeno.

CIMET

Kdo ga ne mara? Zagotovo ena najbolj prepoznavnih arom prihajajočih praznikov, a uporaben skozi vse leto. Odlično se poda sladicam z jabolki, smoothijem, mlečnemu rižu, nepogrešljiv je v božičnih piškotih in pecivu, seveda pa si brez njega ne predstavljamo kuhanega vina in zimskega čaja. Znan je po tem, da naj bi krepil telesno odpornost, poleg tega pa pozitivno vplival na presnovo in lajšanje prebavnih motenj. Pravijo tudi, da je dober antioksidant in da deluje protivnetno.

META

Meta je zame nepogrešljiva rastlina. Najraje imam svežo, a se tudi posušena zelo dobro obnese. Poleti je obvezna sestavina v osvežilnih napitkih in smoothijih, čez vse leto pa jo uporabljam tudi kot čaj. Značilna je po tem, da dobro vpliva na prebavni sistem ter s tem lajša želodčne težave in bolečine. Poleg tega je čaj zelo okusen, osvežilen, zato ga ni težko piti tudi kar tako.

ORIGANO

Origano se odlično poda jedem, ki spadajo med moje najljubše – paradižnikovim omakam, picam, jedem s paradižnikovim omakam in mehiškim jedem, kot je na primer chilli con carne. Jaz se sicer ne oziram preveč na to kam se najbolje poda in ga pogosto uporabljam tudi v ostalih jedeh, na testeninah, opečenih kruhkih ali v kakšnih omakah. Uporablja se lahko tudi kot zdravilna rastlina in v tem primeru pomaga pri zniževanju telesne temperature, napihovanju ter želodčnim krčem.

BEZEG

Ne morem mimo bezga, čeprav morda ne spada v to objavo, a je ena izmed rastlin, ki jo pri meni v kuhinji najdete v več oblikah. Prvi je bezgov sok, ki je poleti »must have«, saj je v kombinaciji z limonado prava osvežitev. Na zalogi imam vedno tudi domač bezgov čaj oziroma posušene cvetove, ki jih nato poparim. Bezgov čaj je znan po tem, da se odlično bori proti povišani telesni temperaturi. Za piko na i, pa ga najdete skritega tudi v kakšni marmeladi.

AVTOR: Elena Jurman

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.