Uporaba karitejevega masla in vse o njem

Uporaba karitejevega masla in vse o njem

Karitejevo maslo je narejeno iz oreščkov drevesa karite. Njegovo latinsko ime je Vitellaria paradoxa. Drevo po navadi zraste v višino od 7 do 15 metrov. Drevo je zelo cenjeno zaradi njegovega ploda, ki vsebuje z oljem bogato seme, iz katerega pridelujejo karitejevo maslo. Karitejevo drevo izhaja iz Afrike. Včasih ga niso uporabljali le v lepotne in negovalne namene, temveč tudi kot zelo bogato hrano ob lakoti. Njegova uporaba sega globoko v zgodovino, še v čas Starih Egipčanov. Že od takrat so drevo spoštovali in ga močno cenili. Pravili so mu tudi sveto drevo, kar ni nič čudnega, saj ima maslo narejeno iz karitejevega drevesa mnogo pozitivnih lastnosti.

Zakaj je prav karitejevo maslo tako cenjeno?
Karitejevo maslo je cenjeno zaradi njegove bogate sestave. Vsebuje veliko vitamina A, E in D ter veliko nenasičenih maščob skupaj z esencialnimi maščobnimi kislinami. Te sestavine blagodejno delujejo na naše telo in zdravje kože.

Uporaba karitejevega  masla

  • Karitejevo maslo pomaga gladiti gube in vse kožne nepravilnosti kot so brazgotine. Kožo dobro nahrani in lepo navlaži.
  • Karitejevo maslo ščiti in varuje pred nevarnimi UV žarki in mrazom. Odlično je za nego suhih razpokanih ustnic, saj jih ustrezno navlaži. Karitejevo maslo lahko uporabljati v vročini ali mrazu. Deluje odlično v vseh ekstremnih pogojih.
  • Pomaga pri regeneraciji kože in preprečuje vnetja. Karitejevo maslo spodbuja nastanek kolagena, tako naredi kožo močnejšo in na videz mlajšo.
  • Velikokrat najdemo karitejevo maslo kot sestavino za nego zrele kože. Saj kožo zaščiti in jo ohranja mlado.
  • Ker je karitejevo maslo povsem naravno, je odlično tudi pri negi dojenčka. Dojenčkovo kožico ohranja mehko in navlaženo. Pri pojavljanju izpuščajev, predvsem pri tistih, ki nastanejo kot posledica nošenja pleničke, karitejevo maslo zaščiti in odpravi nepravilnosti kože. Najboljše je, da se maslo nanese po umivanju otroka. S karitejevim maslom zaščitimo kožico otroka, hkrati pa jo bogato nahranimo. Taka nega je povsem naravna in brez kemikalij, ki bi lahko škodovale otroku.
  • Odlično se obnese tudi pri obnovi las. Karitejevo maslo lase navlaži in jim vrne sijaj. Pomaga pri laseh, ki so bili izpostavljeni močni vročini, mrazu ali soli. Zato ne pozabite na morje vzeti tudi majhno potovalno posodico karitejevega masla. Pred nanosom masla, ga v dlani dobro raztopite in ga nato nanesite po lasišču, masko pustite delovati 30 min. Uporabite ga lahko tudi kot vsakodnevno nego in ga nanašate le na konice pred ali po sušenju las.
  • Karitejevo maslo zdravi kožo in nanjo deluje protivnetno. Pozitivno deluje na luskavico, ekceme, izpuščaje, otekline od pikov in ostalih alergij, odrgnine, manjše ureznine in opekline. Zaradi svoje bogate zasnove z vitamini in maščobami pomaga hitrejšo in boljšo rehabilitacijo kožnih poškodb.
  • Če vas mučijo suhi in razpokani podplati, si večkrat dnevno namažite karitejevo maslo in stopala vam bodo hvaležna. Razpokana koža se bo kmalu popravila. Enako lahko karitejevo maslo uporabite za suhe in hrapave komolce. V nekaj dneh boste videli občutno razliko.
  • Karitejevo maslo se priporoča tudi pri masaži športnikov. Maslo pomaga pri regeneraciji mišic.

Kje naj kupim karitejevo maslo?

Cene se razlikujejo iz trgovine v trgovine. Pa zakaj je temu tako? Imamo več vrst karitejevega masla, ki je razdeljen v razrede kakovosti. Ena izmed stvari, ki vpliva na ceno je seveda način vzgoje rastline. Ali je rastlina vzgojena na ekološki način ali ne. Največji razlog, zaradi katerega se cene drastično razlikujejo, je način pridobivanja karitejevega masla. Maslo lahko kupite kot rafinirano ali nerafinirano. Kakšna je tukaj razlika?

Rafinirano maslo oz. olje

Vsa rafinirana masla/olja so izdelana s pomočjo kemičnega postopka. Ta postopek je manj zaželen zaradi visokih temperatur, ki poškodujejo hranilne snovi masla. Hkrati pa v teh postopkih večkrat olja oz. masla belijo in odvzemajo pristni vonj rastlin z namenom, da postanejo bolj všečna ljudem. S tem masla in olja izgubijo velik del svojih zdravilnih in hranilnih učinkovin.

Nerafinirano maslo oz. olje

Nerafinirana olja so vsekakor najboljša izbira. Le ta so izdelana ročno oz. mehansko. V takem primeru olje oz. maslo ohrani vse svoje zdravilne lastnosti. Zato bodite pozorni pri nakupu. Res da je nerafinirano maslo ali olje dražje, vendar za to ceno dobite vse pozitivne lastnosti, ki jih bi s kemično obdelavo izgubili.

Recepti za pripravo hranilne kreme za obraz in telo

V Malinci smo pripravili tudi paket za izdelavo kreme iz karitejevega masla, olja mareličnih jedrc in kakavovega masla. Recept je preprost, saj zanj potrebuješ le tri priložene sestavine v paketu.

  • 60 g kakavovega masla
  • 100 g karitejevega masla
  • 100 ml olja mareličnih jedrc

V posodi stopimo kakavovo (60 g) in karitejevo maslo (100 g) nad vodno paro. Ko se masli popolnoma stopita, dodamo 100 ml olja mareličnih jedrc. Vse skupaj dobro premešamo. Krema je pripravljena. Vlijemo jo v ličen kozarček za kremo. Najboljše, da je kozarček steklen in temne barve s pokrovom. Kremo hranimo na temnem in hladnem mestu, lahko tudi v hladilniku.

V kolikor si ne želite sami ustvarjati svoje kozmetike, je v Malinci na voljo tudi surovo karitejevo maslo. Prav tako sta na voljo dve že pripravljeni kremi s karitejevim maslom, in sicer Antiage krema proti staranju in krema z aromo vanilje, da bo vaše telo še bolj mikavno in zapeljivo.

Že stari Egipčani so vedeli, kako dobro in sveto je za naše telo karitejevo maslo. Privoščite si ga tudi vi. Razvajajte se v njegovem bogatem in hranilnem učinku. Kar je najboljše, je to, da ga lahko uporabljate že brez dodatnih predelav v razne kreme. Poskrbite za nego svoje kože in preprečite njeno staranje z nerafiniranim karitejevim maslom.

Napisala: Malinca