Kamut

Kamut

Kamut v zrnu telesu priskrbi veliko energije in je najbolj priljubljen pri ljudeh z aktivnim življenjskim stilom. Ljudje, ki so alergični na pšenico, bodo v kamutu morda našli rešitev za svoje tegobe.

Kamut v zrnju oziroma zrna pšenice horasan
ima v primerjavi z navadno pšenico veliko večjo vsebnost beljakovin (40 % proti 15 %), mineralov, kot sta magnezij in cink, vitaminov B in vitamina E ter nenasičenih maščobnih kislin. Le vrednost prehranskih vlaknin je v kamutu nižja. Vsebuje veliko antikoksidanotov, zmanjšuje holesterol in zmanjšuje tveganje za razvoj rakavih obolenj.

Uporaba kamuta

Zlato rumena semena kamuta lahko skuhamo v zrnju, le prej ga čez noč namakamo in nato kuhamo 40 minut. Skupaj s sadjem ali z nekaj mleka je kuhan kamut hranljiv zajtrk, večerja ali malica. Odlično se poda k enolončnicam, solatam in nadevom. Uporabimo ga lahko podobno kot riž. 

Poglej Malincine Recepte z uporabo kamuta.