Kalorije so tako (ne)pomembne?!

Kalorije so tako (ne)pomembne?!

Štetje kalorij je za večino tistih, ki začnejo z dieto povsem navadno saj številne diete temeljijo >na količini vnosa kalorij. Kaj pa so pravzaprav kalorije? Kalorije so le način izražanja koliko energije nam določeno živilo lahko da. Energijo telo potrebuje za izvajanje vsakodnevnih aktivnosti, njo pa lahko pridobimo s hrano. Na osnovi tega se vsako živilo lahko ovrednoti glede na to koliko energije prispeva telesu in se jo izrazi v obliki kilokalorij (kcal).


Snovi v živilih, ki dajejo energijo oz. imajo kalorijsko vrednost so beljakovine (B) ogljikovi hidrati (OH) in maščobe (M). Vitamini, minerali, encimi ipd. ne dajejo energije, ampak imajo v organizmu druge pomembne vloge. Živila, ki vsebujejo veliko prej naštetih snovi bodo imela tudi višjo kalorično vrednost in bodo telesu zagotavljale več energije. Od tod tudi trditev, da sladice (veliko OH), prigrizki (veliko OH, M), ocvrta hrana (veliko M), sladke pijače (veliko OH) ˝redijo˝. In živila kot so zelenjava, sadje, jogurti, pusto meso, naravni sokovi ipd. ˝ne redijo˝ in so zato sestavni del večine diet.


Ravnovesje med vnosom in porabo kalorijV naravi velja naravni zakon ravnovesja tako tudi naše telo teži k ravnovesju. In sicer potrebno je ravnovesje med dnevno vneseno energijo in porabljeno energijo. Vnesena energija je tisti, ki jo telo pridobi s hrano/pijačo. Porabljena energija je tista, ki jo telo porabi za različne aktivnosti. Telo energijo porablja za popolnoma vse procese telesu (prebava, izgradnja novih celic, rast, mišljenje ...) in ne samo za gibanje oz. fizično aktivnost.


In prav v tem je ˝trik˝ hujšanja/redenja. Če v nekem daljšem obdobju v telo vnašamo več energije, kot jo telo potrebuje, jo bo skladiščilo (v obliki maščobnih celic, ker maščobe vsebujejo največ kcal). Če v telo vnašamo manj energije kot jo telo potrebuje, bo stradalo oz. bo najprej porabilo zaloge (maščobe), nato bo bo energijo črpalo iz lastnih mišic in drugih tkiv. In vse to zato, da se vzpostavi ravnovesje. Večina diet je uspešnih le na kratek rok, saj so sestavljene tako, da stradajo. Poleg tega pa ne spreminjajo našega razmišljanja o hrani in naših prehranjevalnih navad. Zato se po prenehanju diete vrnemo na stare tire in se prehranjujemo na isti način kot prej. Seveda so nato učinki enaki kot so bili pred dieto.


 Kaj narediti? Štetje kalorij ni nujno potrebno. Bolj je pomembno spremeniti način prehranjevanja in sicer tako, da oblikujemo zdrave prehranjevalne navade: v prehrano vključimo čim več sadja, zelenjave, polnovrednih živil bogatih s hranilnimi snovmi. Izključiti je potrebno nezdrave prigrizke, sladke pijače, ocvrto hrano, gotove jedi, predelana živila, mastne in težke hrane. Prenehati kaditi, piti veliko vode, redno telovaditi. Štetje kalorij pa nam pri tem lahko pomaga, če smo na začetku poti zdravega hujšanja in sicer tako da se s tem naučimo koliko dejansko energije potrebujemo, katera živila izbirati da bi naša vnos hrane ustrezala količini, ki jo dejansko potrebujemo.


Powered by YAZIO


AVTOR PRISPEVKA: Malinca

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.