Kako zbiti visoko vročino pri otrocih?

Kako zbiti visoko vročino pri otrocih?

Visoka vročina pri otrocih pogosto vzbuja skrb in strah med starši, ki se ob tem počutimo popolnoma nemočni. Vročina je sicer naravni odziv telesa na okužbe in lahko igra pomembno vlogo pri obrambi pred boleznimi, toda ko termometer pokaže visoko vročino, je razumljivo, da želimo ukrepati hitro.  

V iskanju učinkovitih in varnih načinov za znižanje vročine sem se obrnila na mamice na Instagramu ter jih povprašala, kako se one soočajo z visoko vročino. V nadaljevanju članka sem zbrala vse nasvete in priporočila, ki so jih delile z mano, v upanju, da bodo pomagala tudi tebi. 

  1. Pitje tekočine in počitek 

Dehidracija je pogost spremljevalec vročine, zato je ključnega pomena, da otrok ob visoki vročini pije dovolj tekočine. Ponudimo mu lahko vodo, razredčene sadne sokove ali rehidracijske raztopine, ki nadomeščajo izgubljene tekočine in elektrolite. Prav tako je pomemben počitek, saj se med počitkom telo lažje bori proti okužbami. 

  1. Hladni obkladki 

Na otrokovo čelo, zapestja ali v predel dimelj, položimo hladne obkladke in tako pomagamo znižati telesno temperaturo. Izogibamo se ledeno mrzlim obkladkom, saj lahko povzročijo, da se telo odzove z dodatnim povišanjem temperature. S hladno vodo lahko zmočimo tudi brisačo in otroka vanjo ovijemo. 

  1. Lahka oblačila 

Otroka oblečemo v lahka oblačila, da se prepreči dodatno zadrževanje toplote in spodbudi naravno hlajenje telesa. 

  1. Mlačna kopel 

Mlačna kopel je učinkovita in naravna metoda za lajšanje visoke vročine pri otrocih, saj pomaga znižati telesno temperaturo in prinaša občutek udobja. Idealna temperatura vode je malo nad telesno temperaturo, me 36°C in 37°C, pri čemer naj kopel traja od 5 do 10 minut. Medtem ko je otrok v vodi, je pomembno, da ostane pod nadzorom odrasle osebe, da se zagotovi njegova varnost. 

  1. Obkladki iz surovega krompirja 

Obkladki iz surovega krompirja so priljubljena domača metoda za zniževanje vročine, ki vključuje nanos tanko narezanih rezin krompirja na čelo ali podplate. Čeprav za to metodo ni znanstvene podlage, mnogi poročajo o njeni učinkovitosti. Krompir narežemo na kolobarje, ki jih položimo na stopala, povežemo z ruto in pustimo delovati čez noč. 

  1. Kisovi obkladki 

Ta postopek vključuje namakanje krpic ali bombažnih nogavic v mešanico kisa in vode (1:1). Namočene krpice ali nogavice nato položimo na stopala za nekaj minut, kar naj bi pomagalo pri naravnem zniževanju telesne temperature preko izhlapevanja. Kis deluje kot blag adstringent, ki spodbudi odvajanje toplote iz telesa.  

  1. Uporaba antipiretikov 

To so zdravila, kot sta paracetamol (npr. Calpol, Panadol) ali ibuprofen (npr. Nurofen za otroke), ki znižujejo telesno temperaturo. Vedno jih uporabljamo v skladu z navodili za odmerjanje glede na starost in težo otroka. 

Poleg vseh zgoraj naštetih odgovorov za obvladovanje visoke vročine, ki jih je vsekakor vredno preizkusiti, pa je pomembno, da razmišljamo tudi o dolgoročnem zdravju in odpornosti otroka.  

Vključitev otroških multivitaminov v njihovo dnevno rutino lahko pomaga okrepiti imunski sistem, kar je ključnega pomena za ohranjanje splošnega dobrega počutja in preprečevanje pogostih otroških bolezni.  

V primeru, da vročino spremljajo še drugi simptomi ali traja več dni, pa se pomembno, da se posvetujemo z zdravnikom, da izključi resnejše vzroke in poda ustrezna navodila za zdravljenje.  

 

Želiš več informacij povezanih s starševstvom in otroki?
Vpiši svoje podatke in na email ti bom poslala najzanimivejše vsebine in novosti povezane s starševstvom.
Želim prejemati e-sporočila z vsebinami, ki so povezane s starševstvom. E-sporočila bomo pošiljali do 2x mesečno.

Komentarji (3)

Aleksandra Pel je an

Sama uporabljamkisove obkladke. Poleg tega dete poje bezgov čaj. Ko vročina pade pa šipkovčaj z limono. Postopwk pinavljam.