Kako si pomagati pri vnetih očeh

Kako si pomagati pri vnetih očeh

Vnetje oči je ena izmed tistih težav, ki lahko hitro zagreni dan tako otrokom kot odraslim. Lahko je posledica različnih vzrokov, vse od alergij do okužb, ali pa nastane preprosto zaradi prevelike obremenitve oči. Ko na očeh otrok opazimo rdečico, solzenje ali občutek srbenja, želimo hitro rešitev. Za nasvete sem vprašala mamice, ki so mi ponovno priskočile na pomoč s kopico domačih rešitev in priporočil. Tukaj so najboljši nasveti, kako si pomagati pri vnetih očeh: 

Hladni obkladki 
Enostaven in učinkovit način za lajšanje vnetja in rdečice so hladni obkladki. Uporabiš lahko čisto krpo ali bombažne blazinice, namočene v hladno vodo, in jih položiš na zaprte veke za nekaj minut. Hlajenje pomirja in zmanjšuje oteklino, poleg tega pa je to tudi hitra rešitev, ki jo lahko uporabiš kadar koli in kjer koli. 

Čajne vrečke 
Čaj, zlasti kamilica ali zeleni čaj, sta znana po svojih protivnetnih lastnostih. Uporabljene in ohlajene čajne vrečke lahko položiš na oči, saj tanini v čaju pomagajo zmanjšati oteklino in pomirjajo vnetje. Preprosto namočiš čajne vrečke v vroči vodi, pustiš, da se ohladijo v hladilniku, in jih nato za nekaj minut položiš na veke. 

Spiranje s fiziološko raztopino 
Spiranje s fiziološko raztopino je ena izmed najnežnejših in najučinkovitejših metod za lajšanje nelagodja vnetih oči. Fiziološka raztopina, ki je blaga in sterilna solna raztopina, pomaga pri nežnem čiščenju in vlaženju oči, odstranjuje morebitne dražeče snovi in pomirja razdražene očesne površine. Preprosto nakapaj nekaj kapljic fiziološke raztopine v kotiček otrokovega očesa in nežno obrišite presežek s čistim, mehkim robčkom, pri tem pa pazi, da se dotikajo le zunanje strani veke. Ta postopek ne samo da pomaga pri umiritvi simptomov, ampak tudi preprečuje morebitno nadaljnjo vnetje. 

Rastlina smetlika 
Smetlika, ki je znana po svojih protivnetnih lastnostih, lahko ponudi naravno olajšanje pri vnetih očeh otroka. Pripraviš lahko blag čaj iz cvetov smetlike, ga ohladiš do mlačne temperature in ga uporabiš za nežne obkladke. Obkladke namočite v čaj, ožemite do suhega in jih položiš na otrokove zaprte veke za nekaj minut, kar pomaga pri lajšanju rdečice in otekline. Pomembno je, da se pred uporabo prepričaš, da je čaj popolnoma čist (precejen) in ohlajen, da se prepreči morebitno dodatno draženje oči. V lekarni pa lahko kupiš tudi naravne kapljice smetlike, ki so znane po svojih protivnetnih lastnostih za oči. 

Počitek za oči 
Med obdobjem, ko so oči vnete, je še toliko bolj ključnega pomena, da poskrbimo, da otrok ne preživi preveč časa pred zasloni telefonov, tablic ali televizije. Če je uporaba teh naprav nujna zaradi šolskih obveznosti ali dela, je pomembno, da vnašamo redne odmore in poskrbimo za dobro osvetlitev prostora. To namreč pomaga zmanjšati obremenitev oči in prispeva k njihovemu boljšemu počutju.  

Prehrana bogata z omega-3 maščobnimi kislinami 
Če je vnetje oči pogosta težava, ki se ponavljaja, je pomembno, da v jedilnik vključimo hrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so mastne ribe, laneno seme in orehi, v vsakodnevno prehrano lahko pomaga izboljšati splošno zdravje oči in zmanjšati simptome suhih oči, ki velikokrat vodijo v vnetje.  

Antibiotične kapljice 
Vnetje oči je težava, ki zahteva pozornost in skrb. Z uporabo zgoraj navedenih nasvetov lahko na naraven način pomagaš pri vnetih očeh, če pa se pojavijo morebitni resnejši simptomi ali vnetje traja dlje časa pa je vedno priporočljiv obisk zdravnika, ki bo zagotovil pravilno diagnozo in zdravljenje. Če gre za okužbo, bo zdravnik po vsej verjetnosti predpisal antibiotične kapljice, ki bodo v nekaj dneh pozdravile vnetje.  
 

Vnetje oči pri otrocih je izziv, ki zahteva nežno, a učinkovito ukrepanje. S pomočjo zgoraj opisanih naravnih rešitev, kot so hladni obkladki, čajne vrečke, spiranje s fiziološko raztopino, uporaba smetlike in zagotavljanje počitka za oči, lahko otrokom pomagamo na način, ki spoštuje občutljivost njihove kože in oči.  

Ne smemo pa pozabiti na pomen pravilne prehrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki podpira zdravje oči od znotraj. Hrana, ki vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin je laneno seme in olje, mastne ribe, chia semena, orehi, rastlinska olja, alge, jajce,...  Kljub temu, da naravne rešitve pogosto prinesejo olajšanje, je ob resnejših simptomih ali dolgotrajnem vnetju nujen obisk pri zdravniku, ki lahko predpiše ustrezno zdravljenje. 

 

Želiš več informacij povezanih s starševstvom in otroki?
Vpiši svoje podatke in na email ti bom poslala najzanimivejše vsebine in novosti povezane s starševstvom.
Želim prejemati e-sporočila z vsebinami, ki so povezane s starševstvom. E-sporočila bomo pošiljali do 2x mesečno.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.