Kako se znebiti in preprečiti uši pri otrocih

Kako se znebiti in preprečiti uši pri otrocih

Uši so pogosta težava, s katero se srečujejo otroci predvsem v vrtcih in šolah, kjer je tesen stik med otroki neizogiben. Kljub temu, da uši niso znak slabe higiene, se ob soočenju z njimi vseeno počutimo zaskrbljene in iščemo hitre ter učinkovite rešitve. 

Na srečo obstajajo tudi pri ušeh naravne in varne metode za njihovo odstranitev in preprečevanje, ki so jih z nami delile izkušene mamice. V nadaljevanju sem zbrala najbolj pogoste nasvete in priporočila.

Kurativa

Uporaba šamponov proti ušem 
Najbolj poznana rešitev pri boju so še vedno šamponi za odstranjevanje uši, ki so učinkoviti, vendar jih je treba uporabljati previdno in v skladu z navodili. Kupimo jih lahko v lekarni. Šampon nanesemo na mokre lase in pustimo delovati nekaj minut. Včasih deluje že v prvo, v nasprotnem primeru pa pranje večkrat ponovimo. 

Temeljito česanje
Temeljito česanje las z gostim glavnikom za uši je ključni korak pri odstranjevanju uši in gnid. Najbolje je, da lase pred česanjem umijemo s šamponom. V primeru dolgih las, si česanje olajšamo tako, da na lase prej nanesemo balzam. Lase razdelimo na sekcije in skrbno prečešemo od korenin do konic, pri čemer posebno pozornost namenimo predelom za ušesi in vratu. Postopek je ponavljamo vsak drugi dan v obdobju dveh tednov, da zagotovo odstranimo tudi vse nove gnide, ki bi se med tem časom izlegle.

Naravna olja
Naravna olja, kot sta olivno ali kokosovo olje, so priljubljena domača sredstva za odstranjevanje uši. Olja naj bi delovala tako, da zadušijo uši, olajšajo odstranjevanje gnid in pomirjajo srbeče lasišče. Na lasišče nanesemo izbrano olje in pustimo delovati nekaj ur ali čez noč, nato temeljito izperemo, šamponiramo in prečešemo lase z gostim glavnikom za uši.

Higienski ukrepi
Ob pojavu uši moramo obvezno oprati vso posteljnino, kape, šale, oblačila in mehke igrače pri visoki temperaturi (90 stopinj). Tako si zagotovimo, da so vse uši in gnide uničene ter preprečimo ponovno okužbo z ušmi. Prav tako je priporočljivo, da se izogibamo deljenju glavnikov, krtač in pokrival.


Preventiva 


Izvajanje preventivnih ukrepov je smiselno takrat, ko smo obveščani o pojavu uši v vrtcu ali šoli.
Postopke izvajamo vsak dan, dokler ne prejmemo obvestila, da so uši izginile. In kaj lahko storimo, da uši preprečimo? 

 

Redno preverjanje
Redno preverjanje las in lasišča pri otrocih je pomembno za zgodnje odkrivanje in preprečevanje širjenja uši. To lahko storimo s temeljitim pregledom las ob svetlobi, posebej po obisku šole ali srečanjih z drugimi otroki. 

Lak za lase
Daljše lase spnemo v čop ali kito ter z lakom za lase frizuro utrdimo. Uši bo vonj laka za lase in struktura utrjenih las odvrnila. Lase v času »razsajanja« uši peremo redkeje, saj so uši znane po tem, da se najraje naselijo na čiste in oprane lase.

Eterična olja ali izdelki, ki jih vsebujejo
Določena esencialna olja, kot so olje čajevca, sivke in evkaliptusa, so znana po svojih repelentnih lastnostih proti ušem. Dodajanje nekaj kapljic teh olj v šampon ali izdelava lastnega repelenta z mešanjem z vodo in pršenjem po laseh in oblačilih, lahko pomaga preprečiti okužbo z ušmi. 
Lahko pa kupimo že pripravljene izdelke posebej zasnovani za odvračanje uši. Domače ali kupljene repelente redno uporabimo na otrokovih laseh, za ušesi in zadaj po temenu, še posebej pred obiskom šole ali drugih dejavnostih, kjer je možen tesen stik.

Uši so sicer nadležna, a rešljiva težava, ki zahteva dosledno in premišljeno ukrepanje. Z uporabo zgornjih preventivnih ukrepov lahko učinkovito zmanjšate možnost okužbe z ušmi in ustvarimo boljše okolje za otroke. Upam, da ti kateri od nasvetov pride prav. 
 

 

Želiš več informacij povezanih s starševstvom in otroki?
Vpiši svoje podatke in na email ti bom poslala najzanimivejše vsebine in novosti povezane s starševstvom.
Želim prejemati e-sporočila z vsebinami, ki so povezane s starševstvom. E-sporočila bomo pošiljali do 2x mesečno.

Komentarji (1)

Mojca Brankovič

Preventiva: šampon od subrine proti ušem. Uporabljamo že sedem let in jih od takrat otroci še niso imeli.