Uporaba kakavovega masla in vse o njem

Uporaba kakavovega masla in vse o njem

Kakavovo maslo je svetlo rumena maščoba, pridobljena v procesu hladnega stiskanja Theobroma-cacao-Cocoakakavovih zrn drevesa kakavovca, ki uspeva na afriški celini ter v Južni Ameriki. Domačini plodove kakavovca obirajo skozi celo leto, zrna sušijo na soncu do te mere da se zmehčajo in počijo. Sledijo procesi fermentacije, praženja in hladnega stiskanja, katerih končni proizvod je presno kakavovo maslo.

Le to ima blag okus ter omamen vonj po čokoladi, gladko teksturo ter je zelo dolgo obstojno. V trdnem stanju ostane pri temperaturah pod 35 stopinj Celzija, zato ga v trgovinah kupimo v obliki manjših trdih kosov ali koščkov.

Vsebuje mnogo hranljivih sestavin kot so beljakovine, minerali, maščobne kisline, ogljikovi hidrati, fitosteroli, vitamini E in K. Kakavovo maslo je osnovna sestavina vsake čokolade, služi kot sredstvo za nego suhe kože in naravno porjavelost.

Če želite kakavovo maslo uporabiti za pripravo sladic, negovalno kremo ali kaj drugega, ga morate najprej stopiti. Uporabite dehidrator ali dve večji posodi. V eno natočite vročo vodo, drugo pa napolnite s koščki kakavovega masla ter jo postavite v posodo z vročo vodo ter občasno premešajte. Dobili boste kakavovo maslo v tekočem stanju malce temnejše barve. Vlijete ga lahko v modele za kasnejše lažje rokovanje z njim v kulinariki ali pri negi telesa ali pa ga takoj uporabite za pripravo želenega sladkega ali negovalnega domačega proizvoda - naredite masažne ploščice ali kremo s pomočjo ostalih sestavin kot so kokosovo olje, razna eterična olja, zrna kakava ali koruznega škroba.

Kakavovo maslo in njegova uporaba v kozmetične namene

Kakavovo maslo je izredno hranljivo in dolgo obstojno, zato je v kozmetični industriji ta dragocena surovina pogosto v uporabi pri izdelavi različnih kozmetičnih izdelkov, kot so negovalne kreme za obraz in losioni za telo, kreme za in po sončenju, balzami za ustnice, otroške kreme, šamponi, maske za obraz in lase, mila, itd.

Ker vsebuje veliko vitamina E, ki ima funkcijo antioksidanta, kožo varuje pred poškodbami, jo neguje, mehča in obenem prijetno odišavi. Kljub naštetemu prepušča škodljive UV žarke, zato samo po sebi ne more zamenjati kreme za sončenje. Ima pa zato izjemno sposobnost blaženja poškodb kože ali opeklin, ki so posledica prekomernega sončenja in pomaga na poti do hitrejše porjavelosti. Kakavovo maslo kožo izdatno vlaži, jo mehča, ji vrača prožnost, stimulira njeno regeneracijo ter obenem zmanjšuje manjše nepravilnosti v obliki strij, gub in brazgotin.

Ob redni uporabi lahko preprečite prezgodnje staranje vaše kože. S kakavovim maslom samostojno ali v obliki doma narejene negovalne ploščice z dodanimi drugimi sestavinami se lahko namažete pred ali po sončenju ali pa po tuširanju ali se zmasirate.

Telo vam bo hvaležno: duša omamljena z aromatičnim vonjem, koža pa negovana.

Uporaba kakavovega masla v kulinariki in slaščičarstvu

Tudi v kulinariki je kakavovo maslo nepogrešljiva sestavina, predvsem pri pripravi raznolikih sladic. Sami lahko doma pripravite okusno čokolado s pomočjo kakavovega masla, kakava v prahu ter sladila, vanjo pa lahko po svojih željah dodate tudi lešnike, orehe, goji jagode, kakavova zrna ali suho sadje.

Zelo okusni so tudi čokoladni piškoti, čokoladne glazure, čokoladni presni sladoled, kjer enostavno ostale maščobe iz receptov zamenjamo z kakavovim maslom.

Zelo lepo se kakavovo maslo obnese tudi v smoothijih, domači vroči čokoladi ter čokoladnih omakah za namakanje sezonskega sadja.

Avtor prispevka: Malinca Nastja  

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.