Jagode camu camu – kipeč vir vitamina C

Oceni objavo z 1 do 5:
(2.3)
Št. ocen: 3

camu-camuJužnoameriški tropski deževni gozdovi so dom grmičastega drevesa camu camu, ki raste tik ob ter v vodi in prvič obrodi sadove šele po več letih rasti. Njegovi sadeži, jagode camu camu, so izreden vir vitamina C – vsebujejo ga celo tridesetkrat več kot pomaranče. Tisočletja so prisotne v medicini domorodcev porečja Amazonke, ki dozorele jagode velikosti oliv obirajo, sušijo ter jih celo leto uporabljajo za različne namene. Običajno so vijolično rdeče barve, posušene in zmlete pa rjave barve. Njihov okus je oster, vendar sprejemljiv večini ljudi.

Sestavine jagod camu camu v prahu iz ekološke pridelave

V camu camu jagodah so prisotni mnogi elementi, kot so kalcij, kalij, železo, fosfor, vsebujejo celo aminokisline valin, serin ter levcin, v sledeh pa tudi vitamine tiamin (B1), riboflavin (B2) ter niacin (B3). Bogate so tudi z barvnimi antocianini, ki delujejo antioksidativno, ter z bioflavonoidi in aminokislinami.

Vitamin C - Kljub temu, da se po sušenju večji del količine vitamina C izgubi, ga je v prahu in suhih plodovih še vedno več kot v katerikoli drugi rastlini. Le ta deluje kot močan antioksidant, ki varuje naše celice pred škodljivimi prostimi radikali ter s tem nevtralizira njihovo delovanje. Z redno uporabo izboljša absorbcijo železa v tankem črevesju in s tem pozitivno vpliva na slabokrvnost.

Valin je esencialna aminokislina, ki je naše telo ne more sintetizirati samo, temveč jo moramo vnesti s prehrano. Valin je odgovoren za ohranjanje mišičnih tkiv, pomembno vlogo pa ima tudi pri skrbi za optimalno delovanje živčnega sistema ter miselnih funkcij.

Kalij - Za optimalno delovanje našega srca in ledvic je zelo pomemben kalij, ki ga je v 100 g jagod camu camu dobrih 70 miligramov.

Levcin - Tudi Levcin je aminokislina, ki je odgovorna za rast mišic, regeneracijo ter spodbujanje sinteze rastnega hormona.

Serin je neesencialna aminokislina, ki je pomemben dejavnik pri razgradnji beljakovin ter polipeptidov.

Flavonoidi so zaviralci škodljivih bakterij in virusov. Varujejo nas pred boleznimi srca in ožilja, skrbijo za ravno prav redko, zdravo in pretočno kri v našem telesu.

Galna kislina ima protiglivične, protivirusne in antioksidantne lastnosti.

Elagična kislina - Z antioksidantnimi lastnostmi se lahko pohvali tudi elagična kislina, ki je zelo učinkovita pri sladkorni bolezni.

Uporaba camu camu jagod v prahu iz ekološke pridelavecamu-camu1

Sveži sadeži so dokaj kiselega in trpkega okusa, zato so za prehrano bolj priročni suhi oziroma zmleti sadeži v obliki prahu, ki imajo večjo koncentracijo hranilnih sestavin. Camu camu jagode v prahu iz ekološke pridelave so idelalna sestavina sadnih in zelenjavnih sokov ter smoothijev, saj jim daje dodaten osvežilen okus. Nekateri ga dodajajo tudi presnim sladoledom, ali pa ga preprosto zmešajo v kozarec vode. Priporočljivo je postopoma povečevati dozo, saj lahko večje zaužita količina povzroči drisko.

Vsestransko živilo za lajšanje bolezenskih tegob in odlična preventiva

Bogata hranilna sestava zagotavlja krepitev možganskih funkcij, oči in vida, srca, jeter in kože.

Camu camu jagode v prahu ekološke pridelave so enkratne za lajšanje naslednjih bolezenskih stanj:


  • astma in prehladi,

  • arterioskleroza,

  • virusna obolenja,

  • depresija,

  • paradontoza,

  • hepatitis,

  • neplodnost,

  • migrena in glavoboli,

  • zoboboli,

  • Parkinsova bolezen,

  • ostale bolezni, ki so posledica delovanja prostih radikalov.


Preventivno konzumiranje jagod camu camu zagotavlja:

  • boljši vid,

  • krepkejši imunski sistem,

  • lepšo in bolj napeto kožo,

  • lajšanje raznih vnetij,

  • lažje premagovanje stresa,

  • učinkovitejše premagovanje virusov,

  • boljšo proizvodnjo kolagena ter s tem krepitev vezi,

  • boljše vsesplošno počutje,

  • redkejše oblike rakavih obolenj (kožni rak, rak materničnega vratu in rak na dojkah)

  • znižanje krvnega tlaka,

  • manjšo verjetnost bolezni srca in ožilja,

  • preprečevanje s starostjo povezano makularno degeneracijo,..


ČLANEK PRIPRAVILA: Malinca Nastja

 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek