Jabolčni mošnjički z vanilijevo omako
SESTAVINE:
Mošnjički:
* 2 lista vlečenega testa
* 1 kg jabolk
* 25 dag sladkorja
* žlička mletega cimeta
* 15 dag rozin
* 15 dag naribanih lešnikov
* 2 žlici ruma
* raztopljeno maslo za premaz
* sladkor za posip
Vanilijeva krema:
* 1 l mleka
* 20 dag sladkorja
* 5 dag moke
* 4 jajca
* 5 dag gustina (škroba)
* 5 dag masla
* 1 žlica vanilije v prahu
* sladka smetana po potrebi, če želimo, da je preliv bolj tekoč
OPIS POSTOPKA:
Mošnjički: Jabolka olupimo, drobno nastrgamo ter dodamo sladkor, cimet, rozine, lešnike in rum. Pustimo eno uro, da se sestavine dobro prepojijo. Testo položimo na delovno površino, razrežemo na primerne kvadrate. Nadev še enkrat premešamo in porazdelimo na testo. Robove testa z vodo rahlo navlažimo, nato pa oblikujemo mošnjičke, ki jih damo v pečico za krajši čas. Pečene premažemo z raztopljenim maslom in potresemo s sladkorjem v prahu.
Vanilijeva krema: Sladkor, moko, škrob in jajca v skledi gladko zmešamo. Mleko z vanilijo zavremo. Malo mleka zlijemo v pripravljeno jajčno mešanico, premešamo in vlijemo nazaj v mleko. Kuhamo in mešamo, da se masa zgosti ter odstopi od posode. Odstavimo in nato dodamo še maslo. Kremo lahko razredčimo še s sladko smetano. Na ogret krožnik najprej previdno vlijemo vanilijevo kremo, nanjo položimo jabolčni žepek in potresemo s sladkorjem v prahu. Okrasimo z vejico melise.
ČAS PRIPRAVE: 30 minut
RECEPT PRIPRAVIL: Dvor Jezeršek
Komentarji (0)