Hrana brez glutena

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Hrana brez glutenaKo govorimo o hrani brez glutena najprej pomislimo, da se moramo povsem odreči našemu najljubšemu kruhu, testeninam in sladicam. To seveda ni popolnoma res čeprav moramo v naš vsakdan vnesti nekaj velikih sprememb. Sprva to zahteva kar nekaj organiziranosti in časa, kasneje pa načrtovanje jedilnikov postane rutina.

Živila, ki vsebujejo gluten so bogata tudi s hranilnimi snovmi in vlakninami, zato moramo le-te nadomestiti z drugimi živili. Če ste torej preobčutljivi na gluten, imate celiakijo ali pa uvajate gosto hrano pri malčku in ste pozorni na gluten, potem poskrbite, da bo vaš jedilnik temeljil na uživanju hrane, ki ne vsebuje glutena, v ravnotežju s hrano, ki je bogata z mikro in makro nutrienti.

Seznam hrane, ki ne vsebuje glutena:
- Sadje: vse vrste
- Zelenjava: vsa, tudi gobe in krompir
- Žita: kvinoja, amarant, polenta, tapioka, teff, proso, ajda, riž v vseh oblikah, soja...
- Semena: lanena , sezamova, sončnična, bučna, chia semena...
- Oreščki (mandlji, orehi, lešniki...)
- Meso (rdeče, perutnina...)
- Ribe: vse vrste rib, tudi konzervirane brez dodanih aditivov
- Jajca
- Mlečni izdelki: sveže mleko, mleko za dojenčke, jogurti brez aditivov...
- Temna čokolada
- Siri (razen siri z modro plesnijo)
- Rastlinska olja: olivno, repično, bučno, laneno, kokosovo...
- Svinjska mast
- Stročnice (čičerika, grah, fižol, soja, leča...)
- Alkohol (vino, destilirane pijače...)
- Suho sadje (le če ni posuto z moko)
- Kava
- Čaj
- Med
- Sladkor
- Začimbe brez dodatkov
- Jabolčni kis
- Surovi kakav


Še nekaj nasvetov in trikov, na katere morate biti pozorni pri uporabi izdelkov brez glutena.
- Za peko kruha uporabimo moko iz zgoraj navedenih žit ali stročnic, pri peki pa se raje izognimo pivskemu kvasu, saj lahko vsebuje sledi glutena. V specializiranih trgovinah najdete tudi že mešanice brezglutenske moke.
- Omake zgostimo s koruzno moko ali škrobno moko iz krompirja.
- Kupujmo le čiste začimbe, brez dodatkov.
- Izognimo se alkoholnemu kisu. Čeprav bi moral biti glede na proces destilacije varen povzroča težave pri mnogih, ki uživajo konzervirano zelenjavo v kisu.
- Pri mlečnih izdelkih izberimo sveže in fermentirane izdelke brez dodanih aditivov.
- Izognimo se pivu, ker lahko vsebuje gluten zaradi sledov ječmenovega slada.
- Vedno se na deklaraciji prepričajmo, da naš izdelek res ne vsebuje glutena.


Naj bo življenje brez glutena prav tako sproščeno in zabavno zato poglejte izdelke iz Malince, ki ne vsebujejo glutena in recepte, kako pripraviti okusne jedi brez glutena.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek