Prednosti uporabe himalajske soli

Prednosti uporabe himalajske soli



Himalajska kristalna sol je najčistejša in najstarejša oblika soli na zemlji. Od ostalih vrst soli se razlikuje po svoji rožnati barvi in izjemni hranilni vrednosti, vsebnosti kar 84 različnih mineralov ter ostalih  elementov (železo, baker, magnezij,..). Izredno bogata je z elektroliti (kalij, kalcij, natrij, bikarbonati, kloridi,…), ki pomagajo vzdrževati optimalno razmerje vseh elementov, ki gradijo človeško telo. Nianso rožnate barve himalajske soli določa količina železa - več kot ga je, bolj je izrazita. Izvira iz antičnih nahajališč morske soli v Himalaji, kjer je nastala milijone let nazaj kot posledica ogromnih tektonskih pritiskov v pramorju. Dandanes je še vedno nedotaknjen vir, izoliran od nečistoč, toksinov in drugih onesnaževalcev okolja. Domačini jo ročno pridobivajo iz podzemnih rudnikov soli, brez kakršnekoli pomoči mehanizacije. Ročno jo drobijo, čistijo ter sušijo na soncu, ki je izjemno pomemben dejavnik pri izparevanju vode ter procesu kristalizacije himalajske soli. 



Himalajska sol je nerafinirana. Njena uporaba je zelo pogosta tako v kulinariki, kot za zdravilne namene ter pri izdelavi kozmetike v obliki raznih kopeli in pilingov za telo. Na območju Himalaje je dolgo veljala za plačilno sredstvo. Uporaba ter uživanje himalajske soli v kulinariki je izredno zaželena. Himalajska sol s svojo visoko vsebnostjo mineralov pozitivno vpliva na zdravje in pomaga pri pravilni absorpciji užite hrane, učinkovito uravnava pH vrednosti v organizmu, pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in prekrvavitvi ter uspešno odstranjuje toksine iz telesa. Himalajska sol ima med drugim veliko večjo hranilno vrednost od tradicionalne jodirane soli, obenem pa je veliko bolj zdrava. Kljub mnogim ugodnim učinkom himalajske soli jo je potrebno zmerno uporabljati. 



Himalajska sol in njeni izjemni učinki za zdravje   

S svojo edinstveno strukturo himalajska sol blagodejno vpliva na telo, mu daje energijo, ga nevtralizira, čisti, pomlajuje ter sprošča. Z redno uporabo lahko pričakujete naslednje reakcije vašega organizma: višek vode v telesu se bo zmanjšal, pH ravnovesje bo stabilnejše, krvni sladkor bo uravnovešen, možgani bodo bolj prekrvavljeni, hrana ki jo boste uživali, bo lažje prebavljena. Med drugim himalajska sol spodbuja delovanje vaših ledvic, žolčnika ter jeter, odpravlja bolečine zaradi mišičnih krčev, pomaga pri kroničnih težavah z dihali ter čiščenju sinusov, ugodno vpliva na ožilje in strukturo kosti ter pomaga, da lažje in lepše spite. Mnogi se pohvalijo, da je himalajska dobra za kosti ter, da jim je pomagala pri revmatskih in kožnih obolenjih, kot so luskavica ter razni izpuščaji. 



Himalajska sol in njena uporaba: 



Za detoksikacijo: 1 kilogram himalajske soli vsujte v približno 100 l vode temperature 37 stopinj Celzija.  



Za inhalacijo: v ½ do 1 liter vrele vode dodajte 2 do 4 žličke himalajske soli ter inhalirajte. 



Za nego in čiščenje kože: uporabljajte solno raztopino – za čiščenje ran naj ne bo večja od 1%, za čiščenje aken in zamašenih por ter za obloge ob pikih insektov naj bo okoli 10%. 



Za učinkovito piling masko: himalajski soli dodajte olje. 



Za eliminacijo slabega telesnega vonja: uporabite 10 do 12 % raztopino himalajske soli. 



Za higieno zob ter ustne votline: uporabite nerazredčeno ali razredčeno himalajsko sol. 



Za tople obkladke pri bolečinah v sklepih ter mišicah: himalajsko sol natresite v bombažno vrečko, zavežite ter zagrejte do 70 stopinj Celzija. 



Za vroče obkladke: uporabite 8 % raztopino himalajske soli v katero namočite čisto tkanino ter pokrijte boleči del telesa. 



Za izpiranje žrela in nosu pri prehladih: uporabite 1 % raztopino himalajske soli. 



Avtor prispevka: Malinca Nastja