He Shou Wu je vrhunski zeliščni tonik

He Shou Wu je vrhunski zeliščni tonik

he shou wuV kitajski medicini je poznanih več 10 tisoč zdravilnih rastlin, a le 60 izmed njih je uvrščenih med super tonična zelišča. Najbolj izstopajoče je zagotovo He Shou Wu, ki v naravi divje raste v obliki vzpenjajoče se ovijalke v gorah osrednje in južne Kitajske.

He Shou Wu v prevodu pomeni »črnolasi gospod He«. To ime je dobil po kitajski legendi, ki pravi, da je slaboten ter močno osiveli gospod He po užitju He Shou Wu-ja zopet postal mladosten ter črnolas. Njegov najbolj zdravilni del je korenina, ki ima obliko človeškega telesa.

V uporabi je že tisočletja, njegove zdravilne učinke pa zelo ceni tudi današnja sodobna medicina.

He Shou Wu je vir pomembnih hranilnih snovi
He Shou Wu je zelo močan antioksidant, vsebuje pa tudi mnogo esencialnih mineralov in redkih elementov, kot so železo, cink in lecitin. Železo v He Sou Wu-ju je zadolženo za čiščenje ter krepitev krvi, kar vpliva na zmanjšanje slabokrvnosti ter uravnavanje krvnega obtoka. Poleg tega pomaga pri proizvodnji energije ter spodbuja mišične funkcije. Cinka je v 100 g He Shou Wu-ja kar 42 g, kar pomeni, da je He Show Wu izjemen vir le tega.

Cink je izjemno pomemben dejavnik celične presnove, odločilno vpliva na izvajanje nevroloških funkcij, na razvoj, razmnoževanje in rast celic. Vse našteto je izjemnega pomena za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Lecitin naj bi uživali predvsem bolniki z nevrološkimi obolenji oziroma oteženimi kognitivnimi možganskimi funkcijami, saj zelo ugodno vpliva na možgane. Sestavni del lecitina z imenom inozitol med drugim pozitivno vpliva na krvni tlak ter raven holesterola.

Zdravilni učinki He Shou Wu-ja


  • He Shou Wu se danes uporablja predvsem za zaščito ter okrepitev jeter in ledvic, ki sta naša dva glavna čistilna organa. Če sta v okvari, oziroma obolela, sta nemalokrat povzročitelja razvoja različnih bolezni in prezgodnjega staranja. Če pa so ledvice ter jetra zdrava, je čista tudi kri.He shou wu2

  • V tradicionalni kitajski medicini se He Shou Wu zelo pogosto uporablja za preprečevanje prezgodnjega staranja kože. S svojimi antioksadativnimi lastnosti namreč zagotavlja globoko energijo v celicah telesa skozi sistem ledvic in jeter ter spodbuja prirojeno sposobnost telesa k odstranjevanju prostih radikalov. He Shou Wu tudi zelo učinkovito varuje DNK v celicah pred poškodbami in raznimi drugimi negativnimi vplivi, kot so ionizirajoče sevanje, lipidna peroksidacija in postopne degradacije celic.

  • V kitajski medicini ga vsakodnevno uporabljajo za povečanje ravni energije in pomladitve organizma, kar ugodno vpliva na podaljševanje življenjske dobe.

  • Zelo pogosto je v uporabi kot zelišče rodnosti, saj spodbuja spolno slo in vzdržljivost pri obeh spolih. Občutno izboljšuje rodnost, ker povečuje število spermijev ter krepi tako spermije kot jajčeca.

  • Zaradi visoke vsebnosti cinka in železa dodatno pomaga pri proizvodnji rdečih krvničk, varuje celice pred poškodbami in preprečuje nastanek maščobnih oblog na jetrih ter ledvicah.

  • He Shou Wu je poznan tudi po svojih lepotilnih učinkih. Predvsem v Aziji ga uporabljajo za ohranjanje barve las oziroma za preprečevanje izpadanja las. Mnogo raziskav je do sedaj dokazalo, da He Shou Wu zavira rast sivih las ter jih ob redni uporabi He Shou Wu-ja tudi obarva nazaj v naravno barvo. Lasje se namreč obarvajo v sivo zaradi kopičenja vodikovega peroksida v jetrih kot produkt stresnega življenja. He Shou Wu pa posredno spodbuja proizvajanje encima, ki razgrajuje vodikov peroksid, ter pomaga lasem okrepiti korenine in celotno strukturo.

  • He Shou Wu lahko okrepi in stabilizira tudi kolena ter spodnji predel hrbta.

  • Spodbuja globok ter miren spanec in pomirja živčni sistem.

  • Njegovi močni antioksidanti in nežno protivnetno delovanje v jetrih lahko očistijo oči.

  • Kako se uporablja He Shou Wu 

    Kitajska medicina pozna presno in preparirano obliko He Shou Wu-ja. Dokazano imajo preparirane korenine te zdravilne rastline, predhodno dušene v juhi s črnim fižolom v razmerju 10:1 in nato posušene ter zmlete, veliko boljše učinkovine kot presna oblika. Priporočeno je da dnevno zaužijete pol ali celo čajno žličko zmletega biološko pridelanega He Shou Wu-ja enkrat ali pa dvakrat na dan.

    Avtor: Malinca Nastja    


    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.