Folna kislina - kje jo dobimo in zakaj je pomembna

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1

Folna kislina - kje jo dobimo in zakaj je pomembnaVitamin B9, imenovan tudi folna kislina, folat ali folacin je vodotopen vitamin B. Folna kislina je sintetična oblika vitamina B9 in jo najdemo v prehranskih dopolnilih, folat pa je naravna oblika in ga najdemo v hrani.


Vitamin B je izjemno pomemben za naš organizem saj je vključen v sintezo DNK in RNK, celično delitev in rast ter je pomemben koencim pri mnogih biokemijskih reakcijah v našem telesu.


Pozitivni učinki uživanja folne kisline so:  • Zmanjšuje tveganje za napake v razvoju plodu, med drugim malformacije udov, srčno-žilne okvare, razcepljeno ustnico in nepravilnosti urinarnega trakta

  • Preprečuje nastanek anemij

  • Znižuje raven homocisteina v krvi; prevelike koncentracije homocisteina v krvi povezujejo z nastankom kardiovaskularnih bolezni, srčno kapjo in boleznimi ožilja. Folna kislina v kombinaciji z vitaminom B12 in ostalimi vitamini B-kompleksa pomaga pri pretvorbi homocisteina v metionin.

  • Zmanjšuje kopičenje holesterola v krvi in jetrih ter možnosti za nastanek visokega krvnega tlaka

  • Vpliva na boljši spomin

  • Deluje antidepresivno zaradi vpliva na noradrenalinske in seratoninske receptorje v možganih

  • Zmanjšuje možnosti za nastanek Alzheimerjeve bolezni 

  • Zmanjšuje vročinske oblive pri ženskah v obdobju menopavze

  • Povečuje plodnost, saj vpliva na zorenje oocit in sodeluje pri vgnezditvi jajčeca v maternično steno in pri nastanku posteljice.

  • Izboljšuje gibljivost spermijev


Naše telo ni sposobno lastne proizvodnje folne kisline zato jo moramo pridobiti s hrano ali prehranskimi dopolnili. Prehranska dopolnila vsebujejo folno kislino v biološko aktivni obliki medtem, ko so folati v hrani v biološko neaktivni obliki.


Do pretvorbe folatov v biološko aktivno obliko pride šele po prehodu skozi prebavni trakt, kjer se v jetrih pretvori v aktivno obliko tetrahidrofolat (THF). Največkrat je to metilirana oblika tetrametilhidrofolat. Priporočljiv dnevni vnos folne kisline je 400 mikrogramov. Z uživanjem hrane bogate s folati lahko tem zahtevam zlahka zadostimo.


Kje v hrani najdemo folno kislino?


Ko slišimo za folno kislino najprej pomislimo na zelenolistnato zelenjavo kot so špinača, brokoli, brstični ohrovt in solata. Vendar pa to ni edini bogat vir folatov.


Zelo dober vir folatov je tudi avokado, leča, fižol, grah, šparglji, telečja (goveja) jetra, cvetača, soja, sončnična semena, sadje (banane, papaja, mango, grenivke, jagode, pomaranče, maline), pšenični kalčki, rdeča pesa, jajca, mlečni izdelki, žitarice, lešniki, kvas.


Poskrbimo, da bo hrana bogata s folati dnevno na vašem jedilniku, pri pripravi pa upoštevajte da so folati izjemno občutljivi na povišane temperature, svetlobo in oksidacijo.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek