Evrolist in njegova uporaba

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

evrolist (1)Vse pogosteje dobivam vprašanja v zvezi z certifikati in oznakami eko, bio, organsko, … Odločila sem se, da vam pojasnim uporabo najpogosteje uporabljenega certifikata Evrolist.

Evrolist je zelen list z 12 zvezdami, ki pomeni, da je hrana iz ekološke = organske pridelave (isti pomen besed, organsko izhaja iz angleščine ''organic'', ekološko pa je pravilen slovenski prevod).

Tako smo potrošniki, ki kupujemo živila, označena z znakom Evrolist, lahko prepričani, da je bilo najmanj 95 % sestavin izdelka pridelanih ekološko, kar pomeni brez uporabe umetnih gnojil in pesticidov. Pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov in traja minimalno 2 leti. Izdelke z ekološkim certifikatom najdeš danes v vseh večjih super marketih, kjer imajo določen nabor ekoloških izdelkov.

Tudi 90 % izdelkov, ki jih najdeš v Malincini shrambi ima certifikat Evrolist. Izdelki iz ekološke pridelave so sicer malo dražji od konvencionalnih, ampak kvaliteta izdelka je v večini primerov neprimerno boljša. Prav tako je super, ker veš kaj ješ. Spodaj si poglej tudi zanimiv video o družini, ki se je začela prehranjevati samo z ekološko prehrano.

Članek pripravila: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek