Domači kruh

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

SESTAVINE:
* 600 g pirine polnozrnate moke
* 400 g pirine bele mehke moke
* 1 kocka kvasa - 42 g
* 1 žlička sladkorja
* 2 žlički soli
* prb. 8 dcl vode
* 2 pesti mešanice semen 

OPIS POSTOPKA:
 V veliko posodo (oz. posodo od mešalca za testo) vsujemo obe moki in jih dobro premešamo. Na sredini naredimo jamico in v sredo nadrobimo kocko kvasa, dodamo še sladkor in zalijemo s približno 1 dcl mlačne vode. Pustimo približno 10 minut, da kvas začne delovati (vidimo mehurčke na vrhu). Na rahlo v kvasni nastavek vmešamo še malo moke iz strani in pustimo še približno 5 minut. Dodamo sol, semena in vodo (ne dodamo vse na enkrat, ampak postopno dodajamo, glede na gostoto testa). Začnemo tesno gnest. Gnetemo prb. 20 minut, da je testo res homogeno. Jaz običajno uporabim mešalec za testo in ga pustim gnesti približno 10-15 minut). Naredimo kepo testa in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo. Na toplem prostoru pustimo vzhajat približno 1 uro. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Testo oblikujemo v hlebček in damo v pečico. Pečemo 1 uro.

ČAS PRIPRAVE: 30 minut + 1 ura vzhajanje + 1 ura peka 
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek