Doma narejen kamilični hidrolat za nego kože

Doma narejen kamilični hidrolat za nego kože

Zagotovo ste že kje zasledile ali pa vsaj slišale o čudovitih lastnostih, ki se skrivajo v naravnih cvetnih vodicah – hidrolatih.  V kozmetiki že zasedajo pomembna mesta, saj precej izpodrinjajo vlogo tonika, uporabljajo pa se lahko tudi v druge namene, povezane z nego telesa in aromaterapijo.

Pravzaprav hidrolat nastane na zelo enostaven način – kot stranski produkt pri parni destilaciji eteričnega olj rastline, v našem primeru kamilice.

Blagodejnost kamilice je svoje zdravilne lastnosti obdržala tudi pri tem postopku, zato je v obliki hidrolata skoraj nepogrešljiva v primerih, ko je naša koža razdražena, polna izpuščajev, ekcemov in ostalih nepravilnosti. V obliki pršila prijetno osveži obraz, odpravlja zabuhlost, prekriva podočnjake, primerna pa je tudi pred ali po britju in depilaciji.

Le kdo si ne bi želel tako vsestranskega produkta nenehno nositi s seboj v torbici? Mi vam čisto iskreno priznamo, da je vedno z nami v torbici.
Če ste vsaj malo vešči priprave domačih »zdravilnih pripravkov«, bo postopek domače izdelave kamiličnega hidrolata pravi mačji kašelj za vas.

Za pripravo domačega naravnega hidrolata potrebujete:
- večjo posodo s pokrovko
- manjšo stekleno skledo
- ledene kocke
- domačo kamilico (ekološke pridelave, ne industrijske)

Čas priprave: 30 min
Postopek:
V posodo s pokrovko položite cvetove kamilice in dolijte toliko vode, da so cvetovi pokriti. Na sredino položite stekleno skledo, da izpodrine cvetove okrog sebe in preverite, če posoda plava na vodi in če so cvetovi okrog nje.
Pokrijte posodo z narobe obrnjeno pokrovko in postavite na štedilnik, vendar voda ne sme zavreti.
Na tako nastavljeno pokrovko položite kos ledu ali ledene kocke. V posodi bo iz vode, v kateri so namočene kamilice, nastala para, ta pa bo poskrbela, da bo iz cvetov izluščila najboljše sestavine.
Videli boste, kako se na sredini pokrovke nabirajo kapljice, ki bodo v spremenjeni obliki pokapljale naravnost v stekleno posodo, kjer bo nastajal čisto vaš hidrolat.
Po končani parni destilaciji ohladite vsebino v stekleni posodi in jo shranite v temni steklenički z razpršilom.
Hidrolat, ki ga bi želeli uporabljati za osvežitev obraza, hranite v hladilniku, saj bo tako njegov učinek še močnejši.
So tudi vas pritegnile vse čudovite lastnosti hidrolata, a nimate naravnih sestavin, primanjkuje pa vam tudi časa za domačo izdelavo? Brez skrbi, mi smo pomislili na vse! Čisto takšni kot iz najbolj neokrnjene naravne proizvodnje, so tudi hidrolati, ki vas čakajo tudi v Malinci.

RECEPT PRIPRAVILA: Alma P.