Debelost in hujšanje – kako na zdrav način izgubiti odvečne kilograme

Debelost in hujšanje – kako na zdrav način izgubiti odvečne kilograme

sportVse več ljudi v današnjem času pestijo težave povezane s prekomerno telesno težo, saj je debelost postala ena izmed vodilnih bolezni modernega časa. Zelo veliko je tudi otrok, ki se spopadajo s to boleznijo, zato se govori celo o razsežnostih pandemije.

Debelost je označena kot kronična bolezen, ki lahko vodi do številnih drugih zdravstvenih težav in bolezni. Statistika beleži visoke odstotke prekomerno prehranjenih odraslih, vsako leto pa naraščajo tudi odstotki debelih otrok, tudi v predšolski skupini. Kljub vsem naraščajočim številkam, pa je debelost povsem ozdravljiva bolezen, le priznati si jo je treba in se z njo spopasti na vseh frontah.

Zgledi vlečejo – naj dieta ne bo kazen, ampak nagrada

Če otroku na krožnik namesto pomfrija in pohanega zrezka postavite zajemalko zelenjave in kuhanega riža, v zameno vsekakor ne boste prejeli zadovoljnih vzklikov radosti. Zato je pomembno, da se zdrave prehrane lotite skupaj in jeste vsi enako. Dieta ni kazen, naj bo to nagrada za vse družinske člane, da si s tem dokažete, kako radi imate svoje zdravje in se skupaj borite proti debelosti. Pravzaprav je, kot pri vseh boleznih, boljša preventiva, kot kurativa. Se pravi, omejiti je potrebno pretiravanja s hrano, sploh takšno, ki spada na menije restavracij s hitro hrano. To ne pomeni, da si sem ter tja ne smete privoščiti pohanega zrezka ali malo pomfrija, le vsak teden naj ne bosta na jedilniku. Poleg tega se lahko izognete namakanju mesa in krompirja v olju in ju pripravite v pečici le s par kapljami olja. Večkrat preverjeno, skoraj nihče ne bo opazil razlike!

Kaj pomaga pri hujšanju in odpravljanju posledic debelosti?

Vsekakor morate najprej spremeniti svoje prehranjevalne navade. Namreč, do debelosti pride, ko pojeste več, kot porabite, se pravi boste shujšali le, če boste porabili več, kot boste zaužili hrane. Ker je debelost bolezen, ki ima svoj vzrok, ga je potrebno poiskati in ga odpraviti. Priznati si je potrebno napake, ki jih delamo s prehranjevalnimi navadami in jedilnikom, da bi vzroke lahko izkoreninili in odpravili posledico – debelost.

Kljub temu, da je debelost tretirana kot bolezen, ne obstaja čudežna tabletka, ki bi vas te mladi v kuhinjibolezni ozdravila. Je pa na voljo cel kup naravnih živil, ki vam v boju z debelostjo lahko pomagajo. Vsekakor pa je potrebno najprej spremeniti slabe navade v dobre, v navade vključiti več gibanja in šele nato lahko sledijo pravi rezultati.

Dnevno je potrebno pojesti več manjših obrokov, ki vas nasitijo za 3-4 ure, ne pa se enkrat dnevno prenajesti. Prenajedanje ustvarja samo velike zaloge maščob, ki pa jih telo brez gibanja ne uspe porabiti. Zmanjšajte vnos enostavnih ogljikovih hidratov( bela moka, bel sladkor…), ker vas bo občutek sitosti zelo hitro zapustil in boste pre-hitro znova lačni.

Uživajte veliko sveže zelenjave in sadja, dobrih beljakovin in koristnih maščob. Če boste v svojo prehrano vključili tudi goji ali acai jagode, chia semena, klorelo ali spirulino, si boste zagotovili vse potrebne vitamine in minerale, ki jih vaše telo potrebuje, hkrati pa vam bodo ta živila pomagala pri hujšanju ali nadzorovanju telesne teže.

Poleg tega sladkane pijače zamenjajte za vodo – ne vodo z okusom, ampak navadno vodo, najraje iz pipe.

Poiščite vrsto telovadbe, ki vam je všeč, da se boste nekajkrat tedensko do dobra spotili, vsak dan poskusite prehodite vsaj nekaj kilometrov.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.