Cink v hrani - temelj imunske odpornosti

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 1


Cink je esencialen mineral v sledovih, ki ima vlogo pri več kot 300 encimskih reakcijah v našem telesu.

Varuje pred oksidativnimi poškodbami in je zelo pomemben člen pri obrambnih in regeneracijskih sposobnostih telesa.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja cinka so pogosti prehladi, črevesne težave, driska, redkeje pa tudi težave s plodnostjo, izpadanjem las, slabovidnostjo, zastajanje v rasti pri otrocih in počasno celjenje ran.

Pozitivni vplivi cinka:
- vpliva na izločanje testosterona: povečuje raven testosterona v krvi pri moških in tako zmanjšuje možnosti za nastanek raka na prostati, povečuje libido in raven energije pri posamezniku;
- zdravje oči: cink vpliva na presnovo vitamina A in glede na raziskave vpliva na nočni vid;
- preprečuje prehlade in vpliva na imunsko odpornost: spodbuja delovanje priželjca (limfna žleza), pomaga pri nastanku protiteles in spodbuja delovanje limfocitov;
- celjenje ran in nastanek aken: skrbi za integriteto naše kože in spodbuja celjenje ran;
- zdravje moških reproduktivnih organov: povečuje število in gibljivost spermijev ter vpliva na zdravje prostate.

Največ cinka najdemo v živilih živalskega izvora kot so:



  • Meso: govedina, teletina, jagnjetina, puran in svinjina so odličen vir cinka.

  • Jajca: jajčni rumenjaki so poleg vitaminov A, E, D in K bogati tudi s cinkom.

  • Mlečni izdelki: največ cinka najdemo v sirih in kefirju.

  • Morska hrana: ostrige in jastrog slavita po velikih količinah cinka. Če ste bolj rastlinojedi pa so za vas primerna živila rastlinskega izvora, predvsem tista ki so bogata z beljakovinami. Absorbcija cinka je zaradi prisotnosti fitinske kisline v hrani rastlinskega izvora manjša kot pri hrani živalskega izvora zato poskrbimo za pravilno ravnanje z živili ter tako zaužijmo čimveč mineralov.

  • Stročnice: fižol, čičerika, leča, soja; z namakanjem le teh se znatno znebimo fitinske kisline in tako povečamo absorbcijo mineralov ter se izognemo prebavnim težavam.

  • Oreščki: posebno bogat vir cinka so indijski oreščki in arašidi zato jih uživajmo kot prigrizek ali pa se posladkajmo z arašidovim maslom.

  • Semena (bučna, sezamova, sončnična in semena lubenice): zelo bogata s cinkom so sezamova semena in DA,semena lubenice! Zato jih ne zavrzite, raje jih zaužijte ali pa posušite in si iz njih pripravite čaj.

  • Laneno seme: ni le odličen vir omega-3 nenasičenih maščobnih kislin ampak tudi cinka. 100% kakav in temna čokolada: še en razlog več da se razvajate s to zdravo pregreho.

  • Rjavi riž: boljša alternativa belemu rižu zaradi nizkega glikemičnega indeksa in dober vir mineralov, med drugim cinka.

  • Gobe: bogat vir vitaminov in mineralov, tudi cinka.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek