Cimet – umiri, sprosti in zmanjša stres

Oceni objavo z 1 do 5:
(4.7)
Št. ocen: 3

Cimet je začimba čudovitega vonja in okusa. V svetu je široko priznan in uveljavljen ter visoko Cimetcenjen. V kulinariki pa ima vsestransko uporabo.  Najbolj priljubljen je v zimskih časih, ko si praznikov ne predstavljamo brez vonja po cimetu, pa naj bo iz svečke ali piškotov. Cimet nas tudi ogreje, zato je priljubljen tudi kot dodatek čaju, toplim smoothijem in vroči čokoladi.


Zdravilni učinki cimeta Cimet se je v preteklosti dolgo časa uporabljal v zdravile namene, danes so nekateri njegovi učinki tudi znanstveno dokazani in sicer:



  • znižuje raven sladkorja v krvi

  • daje nam energijo

  • zmanjšuje stres

  • vonj izboljša funkcije možgan in spomina


Kako cimet deluje na naše zdravje? Nekatere sestavine, ki se nahajajo v cimetu imajo zdravilne učinke:



  • protivnetne snovi, ki ohranjajo zdravje srca, ščitijo krvne žile pred škodljivim delovanjem stresa, zmanjšajo bolečino v mišicah in sklepih

  • kalcij – zmanjšuje napetost in anksioznost ter spodbuja delovanje živčnega sistema

  • esencialne maščobe krepijo imunski sistem in vzpostavljajo zdravo prebavo


Kje ga vse lahko uporabimo? Cimet se lahko dodaja skoraj povsod saj ima vsestransko uporabo in sicer lahko ga dodamo kosmičem, sveže stisnjenemu jabolčnemu soku, sadnim kašicam, marmeladam, sadni solati, smoothijem, jogurtu, jedem s piščancem ali jagnjetino. Iz cimetovih palčk lahko naredimo čaj, če jih nekaj minut kuhamo v vroči vodi ali pa ga dodamo v različne sladke ali slane namaze.


S cimetom si preprosto in enostavno lahko pripravimo zdrav, hranljiv obrok odličen za zajtrk, večerjo ali malico.
Recept: Ovsena kaša s cimetom, banano in jabolkamiOvsena kaša s cimetom, medom in jabolkami


Sestavine:
* ½ banane
* ½ jabolka
* 2 dl ovsenega mleka
* 50 g ovsenih kosmičev
* žlička medu
* ščepec cimeta


Ovsene kosmiče dodamo v vroče mleko in kuhamo 15 minut dokler ne dobimo gosto zmes. Pustimo, da se malo ohladi in dodamo med ter dobro premešamo. Banano zmečkamo z vilico in jo vmešamo v kašo. Tako pripravljeno kašo prelijemo v posodico, na vrh dodamo na majhne koščke narezano jabolko ter posujemo s cimetom.


Več receptov z uporabo cimeta najdeš TUKAJ.


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek