Celiakija pomeni življenje s prilagoditvami

Celiakija pomeni življenje s prilagoditvami

Celiakija pomeni življenje z omejitvamiCeliakija je kronična bolezen prebavil, ki prizadane zlasti tanko črevo in za katero je značilna predvsem netoleranca na gluten. Kljub temu, da je ena izmed najpogostejših gastroenteroloških bolezni in jo ima vedno več ljudi, se o njej še vedno premalo govori in ve. Številni oboleli sploh ne vedo, da imajo celiakijo, posledice tega pa so lahko tudi zelo nevarne, zato je nujno, da spregovorimo o njej in bolj prisluhnemu lastnemu telesu.

Vsem bolnikom s celiakijo je skupna preobčutljivost na gluten, ki privede do nastanka te avtoimune bolezni. Mednje sodi zato, ker se človekov imunski sistem zaradi prisotnosti glutena pretirano oziroma neprimerno odziva. Zaradi glutena pride do poškodb prebavne cevi in posledično je moteno pravilno vsrkavanje hranilnih snovi, ki so pomembne za človeško telo.

Simptomi so številni in zelo raznoliki, zato nas lahko včasih celo zavedejo. Ne obstajata dva človeka, ki bi imela popolnoma enake težave. Slednje so odvisne od pacientove starosti, časovnega trajanja in stopnje razvoja bolezni. Vendarle pa lahko izpostavimo najpogostejše simptome, kot so: pogoste, obilne in mastne driske z neprijetnim vonjem, napihovanje, bruhanje, hujšanje, pomanjkanje apetita. Pri odraslih so pogosti tudi netipični znaki, kot sta recimo slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa in bolečine v kosteh. Najbolj zanesljivo diagnozo postavimo z biopsijo črevesne sluznice.

Zdravljenje je po eni strani preprosto, po drugi pa za marsikoga še kako zapleteno. Celiakija zahteva doživljenjsko prepoved uživanja glutena, čemur pravimo brezglutenska dieta. Zaradi nje se morajo bolniki s celiakijo odreči marsikateremu živilu, ki so ga prej radi uživali. Ker je gluten zelo poceni, ga industrijski proizvajalci hrane zelo pogosto uporabljajo. Posledično je postal sestavni del barvil, konzervansov in aditivov, ki se nahajajo skoraj povsod in prispevajo k obliki, kompaktnosti in okusu živil.

Oboleli s celiakijo lahko še vedno uživajo nekatere žitarice (riž, ajdo, koruzo, proso), mleko, meso, ribe, sadje in zelenjavo, jajca, sladkor ipd., a se morajo odpovedati določenim žitaricam, paštetam, suhomesnatim izdelkom, sojini omaki, kuskusu, kruhu, testenini, pecivu in keksom – vsemu, kar je narejeno iz pšenice, pire, rži, kamuta, ječmena in ovsa. Pri vsakem prehrambenem izdelku morajo preveriti sestavine, da slučajno ne vsebujejo kakega barvila, konzervansa in podobnih dodatkov, ki so pšeničnega izvora. Brezglutenska dieta zajema uporabo brezglutenske moke, sicer pa obstajajo tudi drugi brezglutenski izdelki, ki jih lahko kupimo v specializiranih trgovinah.

Celiakija (še) ni ozdravljiva bolezen, zato je doživljenjski spremljevalec. Toda življenje s celiakijo se ne ustavi, zahteva le določene prilagoditve v prehrani.

Poglej si izdelke v Malinci, ki ne vsebujejo gluten (pozor: izdelki nimajo certifikata) tukaj.

PRISPEVEK NAPISALA: Sanja B.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.