Čaj malinovih listov – zaveznik vseh žensk, še posebej nosečnic

Čaj malinovih listov – zaveznik vseh žensk, še posebej nosečnic

Ob misli na plodove malin, se nam v misli najprej prikrade rdeč, sočen sadež, s katerim se večina izmed nas zelo rada posladka. To pa ni edini del rastline, ki je užiten. Malinini listi imajo eno manj poznanih lastnosti, ki pa še posebej razveseljuje nosečnice, ki se približujejo porodu.

Priprava na sklepno dejanje …

Pred zaključkom nosečnosti se ženske po navadi na več načinov pripravljajo na najtežje dejanje, ki sledi – porod. Da bi bil porod čim lepši in čim lažji, si želijo prav vse nosečnice, če pa lahko za to poskrbimo na čim bolj naraven način, pa še toliko bolje.

Pri tvojem sklepnem dejanju ti lahko zelo pomaga ravno čaj malininih listov, ki deluje na dva načina – hkrati pomaga pri mehčanju mišic medeničnega dna in materničnega ustja ter krčenju mišic maternice, kar pomaga pri poteku poroda. Močnejši popadki olajšajo porod, zato se priporoča, da nosečnice čaj iz malinovih listov pijejo zadnjih nekaj tednov pred rokom poroda.

Dodatna opomba: Čaja malininih listov se zaradi spodbujanja krčenja maternice priporoča šele v tretjem tromesečju, najbolje od 37. tedna dalje.

Če si trenutno v blaženem stanju, pa ne pozabi tudi na gibanje – na lažji porod se lahko pripraviš tudi s pomočjo posebne vadbe za nosečnice. Če bo tvoje telo močno, vitalno in gibljivo, boš namreč že med samo nosečnostjo občutila manj bolečin, lažje boš opravljala svoja vsakodnevna opravila, prav tako pa boš s telovadbo poskrbela, da boš imela dovolj kondicije, ko pride do poroda.

Pri čem še pomaga čaj malinovih listov?

Malinov čaj pa nima koristi samo za nosečnice, ampak ima še nekaj drugih lastnosti zaradi katerih, ga lahko v svojo shrambo dodaš tudi ti. Malinini listi namreč blažijo tudi menstrualne težave, saj ugodno vplivajo na zmanjšanje krčev. Za koristnega se je izkazal tudi pri težavah prebavil (bolečine v želodcu, črevesni krči) in težavah z dihali in ožiljem. Poleg tega čaj malinovih listov na naraven način znižuje povišano telesno temperaturo in pomaga pri znojenju, ko smo prehlajeni. 

Malinovi listi pa so tudi prava zakladnica vitaminov in mineralov – vsebujejo namreč veliko magnezija (zato ni čudno, da imajo tako ugoden vpliv na krče), kalcija, kalija, železa, cinka in fosforja. V njih najdemo tudi različne vitamine iz skupine B in vitamin C.

Zaradi njihovih naravnih lastnosti je redni spremljevalec številnih zagovornikov naravnih zdravil in prepričana sem, da tudi tebe ne bo pustil na cedilu.

Kako ga pripraviš …

1 čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov malin preliješ s 1,5 dl vrele vode ter pustiš stati 5 minut.

Na začetku se priporoča, da začneš z eno skodelico dnevno, nato pa lahko količino stopnjuješ do 3 skodelice na dan.

Ko izbiraš malinov čaj samo pazi, da bo le-ta ekološke pridelave, da ne bo vseboval nobenih škodljivih snovi in bo nate učinkoval le s svojimi pozitivnimi lastnostmi – ne glede na to ali potrebuješ pomoč pri porodu ali pa samo želiš odpraviti kakšne druge zdravstvene težave brez uporabe farmacevtskih pripomočkov.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.