6 nasvetov za naravno spodbujanje poroda

6 nasvetov za naravno spodbujanje poroda

Nosečnica ali ljubkovalno nosečka, dileme v poimenovanju ostajajo, a v eni stvari se strinjajo skoraj vse bodoče mamice. Rastoči trebušček je nekaj čudovitega. A nekje po 38 tednih nosečnosti postane trebušček precej velik, kar lahko povzroči neugodje. Takrat se začnemo pripravljati na finale. Pa lahko porod pospešimo – še posebej, če smo že nekoliko čez rok? In to na naraven način …

Obstaja precej legend o naravnih sredstvih, ki naj bi spodbudila in pospešila porod. Nekatere od teh metod so neškodljive, druge pa lahko prinašajo tveganja ali neprijetne stranske učinke, zato moramo paziti, da izberemo take, ki nam in dojenčku ne bodo škodile.

O naravnih metodah pospeševanja poroda pa nikakor ne smemo razmišljati, če:

  • smo noseči manj kot 38 tednov,
  • je nosečnost na kakršen koli način komplicirana ali rizična,
  • se otrok ni obrnil,
  • je bil v kateri od morebitnih prejšnjih nosečnosti opravljen carski rez.

Če ni nobenih ovir in nam da zeleno luč tudi zdravnik, pa se lahko lotimo nekaterih naravnih načinov za sprožitev poroda, ki nam ne bodo škodovali, morda pa nam bodo vendarle pomagali, da bomo čim prej objele svojo srečo.

Pa poglejmo 6 naravnih možnosti, ki nam lahko pomagajo spodbuditi začetek poroda …

1. Hrana

Datlji: Obstaja nekaj dokazov, ki kažejo, da uživanje datljev lahko pomaga skrajšati porod. Študija, v kateri je leta 2013 sodelovalo več kot 200 nosečnic, je pokazala, da lahko uživanje datljev pomaga pri mehčanju materničnega vratu in pripravi na porod. Še ena študija pa je pokazala, da je bila pri nosečnicah, ki so 4 tedne pred rokom poroda jedle 6 datljev na dan, prva faza poroda krajša, maternični vrat pa je bil pred porodom mehkejši.

Ananas: Ta sočen sadež vsebuje bromelain, vrsto encima, ki pomaga pri mehčanju materničnega vratu in tako pomaga pri sprožitvi poroda. Uživamo lahko narezanega ali pa pripravimo sok, ki mu lahko dodamo še druge sestavine, ki lahko pomagajo sprožiti porod.

Svetlinovo olje: To olje je pomemben vir omega 3 maščobnih kislin. Svetlin naj bi vseboval tudi snovi, ki jih telo spremeni v prostaglandine, ki mehčajo maternični vrat in ga pripravijo na porod.

Pekoča hrana: Začinjena hrana povzroči draženje črevesja in posledično povzroči še krčenje maternice. Pravih študij v povezavi s samim sprožanjem poroda s pekočo hrano ni, ker pa naj bi bila v nekaterih primerih povezana s prezgodnjim porodom, se sklepa, da bi lahko povzročila začetek poroda. Uživamo lahko hrano s čilijem, kajenskim poprom, poprom, kurkumo, ingverjem in jedi iz hrena. Ta metoda vsekakor ni primerna za vse, saj lahko povzroči draženje prebave in zgago, s katero imajo nosečnice pogosto težave.

2. Začimbe

Poleg pekočih začimb, kot so čili, kajenski poper, poper in druge, si nekatere nosečnice pomagajo tudi z začimbami, kot so bazilika, origano, klinčki, cimet in ingver.

Bazilika in origano: Gre za zelišči, ki se uporabljata za izboljšanje pretoka krvi v maternici in naj bi pomagala, ko nam zamuja menstruacija. Nekatere kulture uporabljajo čaj in baziliko tudi za pospešitev poroda.

Cimet in klinčki: Ti priljubljeni dišeči začimbi nimata posebnih dokazov za delovanje na sprožitev poroda, nekoliko pa vsekakor vplivata na prekrvavitev notranjih organov in s tem tudi maternice. Lahko si privoščimo kompot, v katerega damo ti dve začimbi in na porod pripravimo tudi svojo prebavo. Dobro je paziti, da so zelišča in začimbe, če je le mogoče, ekološka, odličen pa je npr. cejlonski cimet, ki vsebuje manj kumarina kot običajen cimet.

Ingver: Ingver je rahlo pekoča in sladkasta začimba, ki spodbudi prekrvavitev in lahko v običajnih okoliščinah, če ga seveda uživamo v velikih količinah, pospeši menstruacijo. Na podoben način pa lahko uživanje pripomore tudi k sprožanju poroda. V manjših količinah takega učinka seveda ne bo, lahko pa pomaga preprečevati slabost.

3. Zeliščni čaji

Čaj malinovih listov: Čaj iz listov maline je zeliščni čaj, ki ga nosečnice celo dobro poznajo, saj gre za čaj, ki ga nekaj tednov pred porodom pijemo že prav tradicionalno. V preteklosti so ga namreč uporabljali v ljudskem zdravilstvu, in sicer kot tonik za krepitev maternice ter spodbujanje hitrejšega in bolj zdravega poroda ter hitrejšega okrevanja po porodu.

Čaj kamilice: Pravih znanstvenih dokazov, da kamilični čaj pomaga pri porodu, ni. V običajnih odmerkih ima kamilica splošno sproščujoč in pomirjevalen učinek, kar je zagotovo en od plusov pred porodom. Po drugi strani pa naj bi kamilica spodbujala krčenje maternice. V zgodnjih fazah nosečnosti je zaradi tega odsvetovana, kasneje pa jo lahko pijemo kot podporo za spodbuditev poroda.

Čaj iz pehtrana: Čaj iz pehtrana se pogosto uporablja, ko želimo spodbuditi zamujeno menstruacijo ali pa jo celo nekoliko pospešiti. Zaradi takega domnevnega vpliva na maternico se lahko ta čaj prijetnega okusa pije tudi pred porodom.

4. Spolnost, stimulacija bradavic in masaža

Fizične aktivnosti, pri katerih lahko nosečnici pomaga partner, so vsekakor dobrodošle pred porodom. Obstajajo pa tudi take, ki naj bi pomagale pospešiti porod.

Spolnost: Ta aktivnost je ena tistih, ki za zdravo žensko brez komplikacij tudi čez celo nosečnost ni prepovedana. Še posebej ko želimo pospešiti porod, pa je zaželena. Razlogov za to je več. Teorija pravi, da naj bi sperma pomagala zmehčati maternični vrat, drugi razlogi pa so sama fizična aktivnost, prekrvavitev in kontrakcije maternice, ki lahko spodbudijo porod.

Stimulacija bradavic: Taka stimulacija lahko povzroči krčenje maternice in lahko povzroči porod. Spodbuja namreč nastajanje oksitocina, to pa je hormon, ki povzroča krčenje maternice in izločanje mleka iz dojk. Bradavice lahko stimuliramo sami, lahko pa nam pri tem pomaga partner. Uporabimo lahko tudi prsno črpalko. Raziskave kažejo, da je stimulacija dojk učinkovit način za naravno spodbujanje in pospešitev poroda.

Masaža: Masiranje je nosečnicam običajno odsvetovano, ko pa želimo spodbuditi začetek poroda, pa je lahko odličen pripomoček. Masiramo lahko gležnje, podplate in celotne dlani, vrat, ramena, lopatice … Je odličen način, da v predporodno obdobje vključimo tudi partnerja. Masaža je kot neke vrste akupresura, pri kateri nehote stimuliramo točke na telesu, ki lahko spodbudijo porod. Lahko se odločimo tudi za pravo akupresuro ali pa celo akupunkturo, ki pa jo naj vsekakor izvaja profesionalec.

5. Fizična aktivnost

Gibanje ali fizična aktivnost je vsaka aktivnost, ki pospeši srčni utrip. To je lahko npr. primer dolg sprehod, hoja na hrib ali hoja po stopnicah. Zanimiva načina, ki sta pomagala nekaterim mamicam, sta tudi hoja po vseh štirih, razkoračen počep in izpadni koraki. Pomagajo pa tudi nekatere druge vaje, pri katerih raztezamo medenico. Vse to lahko pripomore tudi k temu, da se otrok pravilno namesti v medenico in nekoliko potisne navzdol, kar omogoči hitrejši in lažji porod.

Tudi če te metoda ne delujejo, je gibanje odličen način za odpravljanje stresa in za krepitev telesa, ki nas pripravi na nalogo, ki je pred nami.

6. Sproščanje in druge metode

Za spodbujanje poroda lahko uporabljamo tudi sproščujoče tehnike, ki nas na porod pripravijo tudi mentalno, sem sodijo tople kopeli, pa tudi tehnike, kot so vizualizacija, meditacija in celo hipnoza ... 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.