Burek

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

SESTAVINE:
Vlečeno testo:
* moka bela gladka 500 g
* 1/2 čajne žličke soli
* 3 jedilne žlice ekstra deviškega olivnega olja
* 1 jajce
* 1,5 dl vode
Nadev:
* 500 g skute 
* 1 jajce
* 180 g kisle smetane 
* 180 g navadnega jogurta 
* 3 ščepce soli oz. po okusu
* maslo za premaz med peko

OPIS POSTOPKA:
BurekTesto: V skledo damo moko, sol, olje, jajce in vodo ter gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko testo. Če je preveč trdo, lahko dodamo še malo vode ali olja. Ko je testo gladko, elastično in se ne prijemlje več na roke, ga pokrijemo s krpo ali posodico in pustimo počivati eno uro. Potem ga na delovni površini najprej razvaljamo in na koncu se previdno vlečemo z rokami. To storimo najlažje tako, da damo pod testo dlan in nežno vlečemo proti sebi.

Nadev: V sledi z mešalnikom počasi zmešamo skuto, 1 jajce, jogurt in kislo smetano ter solimo po okusu.
Ko je testo razvlečeno, nanj namazemo nadev. Prerežemo ga po sredini, da dobimo 2 polovici. Lahko ga razdelimo tudi na 4 dele in dobimo 4 manjše bureke. Vsako polovico zvijemo v smeri proti sredini, da dobimo dva struklja (oz. 4), ki ju zvijemo v polža. 

Pekač dobro namažemo z oljem ali maslom in nanj položimo oba polža. Oba premažemo z olivnim oljem in ju damo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C. Pečemo 40 minut in ju, ko sta že skoraj zlato rumena, še enkrat namažemo, tokrat z maslom. Damo nazaj v pečico in pečemo tako dolgo, da postaneta zlato rumena. Celotna peka traja približno eno uro. 

ČAS PRIPRAVE: : 15 minut + 1 uro počivanje testa + 1 ura peka
RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Dominika

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek