Boleče in neredne menstruacije?

Boleče in neredne menstruacije?

Se tudi ve spopadate z bolečimi in nerednimi menstruacijami, močnimi krvavitvami med mesečnim perilom, izcedki pred menstruacijo? To se le nekateri najpogostejši znaki, ki kažejo, da mogoče obolevate za endometriozo, boleznijo, ki pogosto nastopi pri ženskah v rodni dobi in se velikokrat konča z neplodnostjo.

Endometrioza je stanje, pri katerem tkivo, ki normalno tvori notranjo plast maternice (endometrij), raste tudi izven maternične votline. Pri tem pride do nastanka endometrijev oziroma cist. V primeru endometrioze hormon estrogen spodbuja rast celic endometrija, na notranji kot tudi na zunanji strani maternice, kadar je nivo hormona visok. Ko raste zunanje maternično tkivo na področju medenice in trebušne votline to povzroča močne bolečine in krvavitve ter lahko poškoduje tudi druge organe. Endometriozo je težko odkriti. Največkrat jo odkrijejo in tudi zdravijo z laparoskopijo vendar zdravljenja, ki bi nudilo dolgoročno rešitev ni.

Največ, kar lahko same storimo je, da poskrbimo za zdrav življenski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnost, saj s tem posredno vplivamo na procese v našem telesu, ki so odvisni od estrogena. Sama sem kljub endometriozi zanosila spontano. Tu je nekaj nasvetov kako jaz obvladujem bolezen. 

Vedno je najbolje začeti pri izvoru. Endometriozo pospešuje visok nivo estrogena v krvi. Na povišanje nivoja estrogena vpliva nivo prostanglandinov, ki so naravne maščobne kisline iz hrane. Slabi prostaglandini povzročajo vnetne procese, zato se jih je potrebno izogibati.

Endometrioza je vnetni proces, zato se je lahko obranimo z uživanjem živil, ki delujejo protivnetno, naprimer kokosovo olje, kurkuma, konopljina semena, lanena semena... Poskrbimo za močan imunski sistem, z uživanjem hrane bogate z vitamini in minerali, kot so cink, železo, selen, vitamin E... Povečajte vnos vlaknin, ker s tem zmanjšate cirkulacijo oestrogena v krvi (pri tem bodite v količinah zmerni, da ne pride do zaprtja):

Prepovedana živila:


  • Rdeče meso: Slabe prostaglandine (živalska maščoba, maslo) nadomestimo z vnosom dobrih, to so omega-3 maščobne kislin, ki jih najdemo v ribjem in orehovem olju, lososu, bučnih semenih, chia semenih, temnozeleni listnati zelenjavi ...

  • Gluten: izogibajte se izdelkov na osnovi pšenične moke (kruh, torte, testenine...). Gluten je krivec za slabšo absorbcijo vitaminov in mineralov, ki pomagajo uravnavati hormonsko ravnovesje estrogena v krvi.

  • Kofein: je pitoestrogen in povečuje nivo estrogena v krvi in trebušne krče.

  • Sladkor: deluje vnetno

  • Soja: vsebuje estrogen

  • Alkohol

  • Čokolada

  • PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.