Začnimo živeti brez odpadkov

Začnimo živeti brez odpadkov

Če želimo ohraniti svoje čudovito okolje, moramo začeti odgovorno ravnati z odpadki. Ko govorimo o odpadkih, sprva pomislimo na ločevanje, ki je vsekakor prvi kamenček v mozaiku ohranjanja naše narave. Ker pa je informacij v zvezi z ločenim zbiranjem odpadkov po našem mnenju povsod dovolj, smo se Malince odločile, da naslednje vrstice raje namenimo idejam, kako odpadke zmanjšati.

Filozofija, ki podpira zmanjševanje odpadkov, se imenuje Zero Waste. Njen cilj ni ravnanje z odpadki, pač pa njihovo postopno odpravljanje, kar je mogoče doseči z uporabo materialov, ki jih je mogoče biološko popolnoma predelati ali pa reciklirati v visoko kakovostne materiale.

Kako začeti?
Da bo tvoj prehod v zmanjšanje odpadkov kar se da enostaven, smo ti Malince pripravile 10 enostavnih idej, ki jih lahko takoj vključiš v svoj vsakdan:

  1. Odpovej se uporabi plastične vrečke in se v trgovino vedno odpravi s svojo vrečko za večkratno uporabo.
  2. Ne kupuj ustekleničene vode, ampak si raje kupi kakovostno stekleničko in si vodo natoči iz pipe.
  3. Veliko živil je mogoče kupiti na "rinfuzo", za kar lahko uporabiš svojo vrečko iz blaga, ki si jo preprosto izdelaš iz dotrajane kuhinjske krpe. Lahko pa se odpraviš kar v Zero Waste trgovino, kjer je nekatere izdelke mogoče kupiti brez embalaže.
  4. Pri hrani je še večji problem ta, da se je veliko zavrže, zato nakupuj preudarno in čim bolj lokalno. Če ti hrana ostane, poskušaj z malo domišljije ustvariti nov recept in porabi preostanek.
  5. Ne kupuj oblačil, ki jih ne potrebuješ. Če želiš samo prevetriti svojo garderobno omaro, se lahko udeležiš izmenjave oblačil.
  6. Namesto običajne zobne ščetke kupi leseno oz. tako iz bambusa.
  7. Na pokopališče lahko namesto sveč neseš šopek sveže nabranih rož ali kamenček, na katerega lahko narišeš ali napišeš nekaj, kar je pokojniku veliko pomenilo.
  8. Če si ženska, lahko v tistih dneh mesecu namesto vložkov in tamponov uporabiš menstrualno skodelico.
  9. Namesto robcev, vlažilnih krpic in plenic za enkratno uporabo, lahko uporabljaš pralne.
  10. Odpovej se prejemanju reklamnih letakov, ki jih nikoli ne prelistaš.

Prav tako je v našem domu običajno veliko izdelkov in materialov, ki kar kličejo po tem, da jih ponovno uporabimo. To morda ne pomeni, da jih bomo uporabili v isti namen – ampak kje pa piše, da kozarček, v katerem je bil prej shranjen med, ne more postati lonček za otrokove barvice.

Ko začnemo na stvari, ki jih želimo zavreči, gledati iz tega zornega kota, ugotovimo, da imamo doma precej manj odpadkov, kot smo sprva mislili – včasih se moramo samo prepustiti domišljiji.

Malince smo namreč mnenja, da lahko z vsakodnevnimi manjšimi odločitvami in spremembami pozitiven življenjski slog postane tudi tvoj vsakdan.