Uravnajte svoje hormone in razpoloženje – z maco

Uravnajte svoje hormone in razpoloženje – z maco

Hitro menjavanje razpoloženja, utrujenost in slabo počutje – to so posledice stresnega življenja, ki pa jih je mogoče premagati s pomočjo posebne gomoljnice, ki je dobesedno obnorela svet. Gre za rastlino, ki izvira v južnoameriških Andih in v sebi skriva številne učinkovine, ki blagodejno vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu in tako pomagajo pri preprečevanju razpoloženjskega nihanja... 

Posebna rastlina je bila cenjena že v času inkovskih bojevnikov, ki so jo pred boji uživali za moč, ljudstvom v Peruju pa je že od nekdaj predstavljala vir hranil in energije. Gre za rastlino, imenovano maca oz. za gomolj te rastline.

V času kolonizacije Južne Amerike so gomolje mace uporabljali celo namesto denarja. V novejšem času pa se je dober glas o maci razširil po vsem svetu. Ljudje so spoznali, da maca odlično vpliva na splošno počutje, učinkovito premaguje utrujenost in krepčilno deluje tudi na moško spolno moč.

Oblasti v Peruju so rastlino celo zaščitile in na podlagi tega odloka je izvažanje živih delov rastline prepovedano, kar diši tihotapcem, ki skušajo rastlino tihotapiti. Gojenje v drugih delih sveta pa žal ne prinese enakega učinka, saj je maca res posebna rastlina, ki za to, da deluje kot mora, potrebuje čisto posebne pogoje. Sodi namreč med adaptogene rastline, uspeva pa na nadmorski višini, kjer praktično ne more uspevati skoraj nobena rastlina več.

Rastlina, odporna proti stresu …

Maca je ena redkih rastlinskih vrst, ki je sposobna rasti v izredno negostoljubnih razmerah. Uspeva namreč v Andih nad 4000 in celo 4500 metri nadmorske višine. Tu je maca izpostavljena vsem vrstam okoljskih dejavnikov, vključno z močnimi vetrovi, intenzivno sončno svetlobo, ekstremnimi temperaturnimi nihanji ter ponavljajočimi se obdobji suše in obilnega deževja. Zaradi vsega tega se je maca prilagodila tako, da je ne le preživela, temveč tudi uspevala v razmerah, ki so neprimerne za skoraj vse druge pridelke. Maca je adaptogena rastlina, ki kljubuje izredno stresnim dejavnikom in to odpornost na stres prenese celo na tiste, ki jo uživajo.

Kaj so adaptogeni?

Adaptogne rastline so tiste redke rastline, ki imajo zelo posebno sposobnost, da pomagajo telesu, prilagoditi se fizičnemu, kemičnemu ali biološkemu stresu. Spodbujajo zaščitni odziv telesa na stres in mu pomagajo, da se vrne v uravnoteženo stanje, imenovano "homeostaza".

Tako živilo oz. rastlina je tudi peruanska gomoljnica maca. Kot superživilo z veliko hranilnimi snovmi, ki podpira tudi optimalno zdravje hormonov, je maca naravni način za povečanje občutka dobrega počutja in zmanjšanje dejavnikov stresa. Raziskave so pokazale, da lahko uporaba mace zmanjša celo depresijo in tesnobo.

Kako se maca bori proti stresu?
Maca Coffee za energijo

Maca učinkuje tako, da podpira endokrini sistem telesa, saj uravnava komunikacijo med hipotalamusom in hipofizo, kar pomaga uravnavati proizvodnjo hormonov. Maca lahko tako vzpostavi hormonsko ravnovesje, s podporo nadledvični žlezi pa še dodatno pomaga pri zmanjševanju stresnih hormonov v telesu. Učinki mace naj bi se kazali celo pri kroničnem stresu.

Z uravnavanjem hormonov v telesu prav tako pomaga pri številnih težavah, kot sta PMS in menopavza pri ženskah, saj pozitivno vpliva na reproduktivni sistem. Tako moškim kot ženskam pomaga izboljšati spolno zmogljivost, saj povečuje raven libida in plodnost, in sicer na način, da preprosto pripelje telo v zdravo naravno ravnovesje.

Naravni dvig energije

V maci najdemo vitamine C, B1, B2 in B12, pa tudi minerale, kot so kalcij (3-krat toliko kot v mleku), železo, jod, natrij, kalij, fosfor, cink, mangan, magnezij, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje procesov v človeškem telesu. Vsebuje tudi pomembne antioksidante in polifenole, ki blagodejno vplivajo na organizem.

Maca poleg vsega bogastva snovi vsebuje tudi snovi, ki so značilne izključno za maco. Gre za macaene in macamide, posebne antioksidante, ki telo branijo pred prostimi radikali, najnovejše študije iz leta 2021 pa jim pripisujejo celo učinek, ki ima odličen potencial pri zdravljenju tumorjev in preprečevanju podobnih bolezenskih stanj.

Razlog, da je maca odlično živilo proti stresu, pa niso le njene adaptogene in antioksidativne lastnosti, temveč tudi njena naravna sposobnost, da poveča raven energije. V nasprotju s kavo ali drugimi poživili maca ne povzroči hitrega dviga energije, ki mu sledi hiter padec. Namesto tega maca zagotavlja trajnejšo in bolj konstantno energijo. Redno uživanje mace lahko zviša nivo energije in izboljša počutje, s čimer pozitivno vpliva na našo produktivnost.

V kakšni obliki lahko uživamo maco?

Maco lahko uživamo v prahu ali pa v obliki kapsul. V obeh primerih je dobro, da pazimo na njeno ekološko pridelavo in uživamo kakovosten izdelek iz Peruja. Če gre za Maco, gojeno npr. na Kitajskem, učinek preprosto ne bo enak, saj so pogoji za rast tam drugačni.

Če jo uživamo v prahu, gre največkrat za posušen, zmlet in neobdelan gomolj, ki ga lahko vmešamo v smutije ali pa iz njega pripravimo recepte. Ker taka maca vsebuje precej škroba, ki je lahko za želodec nekoliko težak, je dobro, da maco v prahu toplotno obdelamo. Kako lahko uporabimo maco v prahu v različnih receptih, si lahko ogledaš na povezavi tukaj.Maca v kapsulah

Ker ima maca zelo specifičen okus, ki marsikomu ne ustreza, si jo lahko pripravimo tudi v obliki maca kavice, kjer je maca mešana z drugimi sestavinami, kakršen je npr. kakav. Taka čokoladno obarvana maca kavica je odličen nadomestek kave, ki popolnoma brez kofeina in na naraven način dvigne energijo in hkrati poskrbi za pravilno delovanje hormonov. Odličen primer, ki navduši z okusom in vonjem, je Maca Coffee mix.

Kaj pa želatinirana maca …

Ko govorimo o želatinirani maci, govorimo o maci, ki je s termičnim postopkom obdelana tako, da se razbije škrob, kar zagotavlja boljšo absorpcijo. Ker je maca že termično obdelana, je ni treba segrevati, zato je taka oblika odlična za uporabo v obliki kapsul. In brez skrbi, navkljub imenu taka maca ne vsebuje želatine. Je priročna oblika za vse tiste, ki želijo učinkovito in hitro delovanje brez priprave, kuhanja in okusa. Tudi pri maci v kapsulah je dobro, da pazimo na poreklo in ekološko pridelavo mace.

Ekološka maca v kapsulah je lahko torej odlična rešitev za vse, ki si želijo izkoristiti ugodne učinke te starodavne gomoljnice, ki si jo danes želi ves svet.

 

 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.