Carski rez – drugačen začetek življenja

Carski rez – drugačen začetek življenja

Nosečnost je zmenek na slepo, po katerem se mamice zaljubimo v novega človečka, še preden ga spoznamo. Zmenkovanje z njim traja kar 40 tednov, a odnos dajanja in sprejemanja se je začel plesti že na samem začetku. Ko se približa dan »D«, komaj čakamo, da spoznamo to novo bitjece, ki je raslo v nas. Poleg težkega pričakovanja in veselja, pa se nosečkam porajajo tudi skrbi glede poroda in včasih se zgodi, da je zaradi zdravstvenih razlogov nujen porod s carskim rezom. Carski rez namreč predstavlja drugačen začetek življenja za našega dojenčka.

Veste od kod prihaja beseda »carski rez«?
Poseg je poimenovan po znamenitem rimskem državniku Juliju Cezarju, ki naj bi se prvi rodil na ta način. Za porod s pomočjo kirurškega posega še danes uporabljamo izraz carski rez.

Carski rez
Delež porodov s carskim rezom v Sloveniji je dobrih 20% (po podatkih Eurostat, iz leta 2016), kar pomeni, da se s carskim rezom rodi vsak peti dojenček. V samem vrhu po carskih rezih so Meksičani in Turki, kjer je delež kar 60%. Najmanj porodov s carskim rezom (15%) pa izvedejo na Norveškem in Nizozemskem. Danes s carskim rezom rodi veliko več žensk, kot pred desetimi leti. Carski rez mora biti medicinsko upravičen in na željo nosečnice v Sloveniji ni mogoč.

Razlogi za carski rez so zelo različni, skupno vsem pa je varovanje zdravja in življenja otroka in matere. Vsak porod s carskim rezom je edinstven, tak kot vaginalni porod in ga ni mogoče primerjati z drugimi. Porod s carskim rezom je lahko načrtovan, če za to že prej obstajajo evidentni medicinski razlogi. Kadar pride do neposredne življenjske nevarnosti med vaginalnim porodom, takrat se carski rez izvede nenačrtovano, saj je potrebno takojšnje ukrepanje medicinske ekipe.

Najpogostejši razlogi za carski rez

  • Medenična vstava otroka (otrokova glava je zgoraj, zadnjica ali nogice pa usmerjene proti izhodu iz maternice).
  • Prepočasen napredek poroda.
  • Življenjsko nevarne spremembe srčnega utripa ploda med porodom.
  • Večplodna nosečnost.
  • Sum na raztrganje maternice med porodom.
  • Zelo povečan krvni tlak v nosečnosti.
  • Prezgodnji odstop posteljice.
  • Določene zdravstvene težave nosečnice.

Mamica in dojenček po carskem rezu
Mamica in dojenček po carskem rezu običajno ostaneta v bolnišnici od tri do sedem dni, odvisno od okrevanja mamice in od prilagoditve dojenčka na zunanji svet. Zdravnik, ki o tem odloča je pozoren na poporodno čiščo, vračanje maternice v prvotno obliko, celjenje šivov in na nastajanje mleka. Pomembno za odpust iz porodnišnice je tudi odvajanje urina in blata pri porodnici ter stabilnost pulza in krvnega tlaka.

Pri dojenčku bo zdravnik preveril otrokove reflekse, pitje mleka in izločanje. Pozoren bo tudi na barvo kože, saj rahla porumenelost kože lahko nakazuje na zlatenico. V primeru zlatenice, ki je posledica nezrelih in nezadostno delujočih jeter, bosta mamica in dojenček zadržana v porodnišnici in se bosta vrnila domov šele, ko se bo stanje normaliziralo.

Kaj potrebujem s sabo v porodnišnici za porod s carskim rezom:

  • Higienski pripomočki (ščetka za zobe, zobna pasta, gel za tuširanje, krema, glavnik, balzam za ustnice…)
  • Pižamo (za rezervo)
  • Copate, nogavice
  • Modrček za dojenje ali topek za dojenje
  • Mrežaste hlačke (za rezervo – dobiš tudi v porodnišnici)
  • Brisača (za rezervo – dobiš tudi v porodnišnici)
  • Dovolj veliki in vpojni higienski vložki (če jih v porodnišnici zmanjka)
  • Blazinice za dojenje (nekatere mamice jih precej rabijo)
  • Krema za bradavičke
  • Nastavki za dojenje
  • Duda
  • Telefon, polnilec, fotoaparat
  • Kopija poročnega lista
  • Materinska knjižica
  • Zdravstvena izkaznica
  • Udobna oblačila za odhod domov zase in za dojenčka

Dobre in slabe plati carskega reza
Otrok se lahko rodi po naravni poti (vaginalno) ali s pomočjo carskega reza. Carski rez je operativni poseg, ki se ga izvede v izrednih primerih, da se zaščiti mater in otroka, kar je njegova edina prednost. Mnoge mamice vidijo prednost carskega reza v odsotnosti bolečine, a se ta dejansko le prestavi na kasnejši čas. Boleča rana, ki je globinska se mora po carskem rezu najprej temeljito zaceliti. Zaradi tega je gibanje in dvigovanje kar nekaj časa omejeno. Med samim operativnim posegom pride do velike izgube krvi, kar mamico še dodatno telesno oslabi. Zaradi rane lahko pride tudi do poškodbe mišičnih in živčnih celic v spodnjem delu trebušne votline. Rana se lahko zabrazgotini in otrdi ter pušča občutek otrplosti. Zaradi stresa in bolečin pri posegu se lahko zamakne nastajanje mleka, prestavljen je čas, ko se lahko mamica in dojenček povežeta in začneta z uspešnim dojenjem. Za dojenčka carski rez prestavlja drugačen začetek življenja tudi zato, ker ni začetne kolonizacije z materinim mikrobiomom, kot se to zgodi pri vaginalnem porodu.

Mamica in dojenček po prihodu domov
Ko mamica in dojenček, ki sta prestala carski rez prideta domov, se začne intenzivno okrevanje in povezovanje. Novopečena mamica mora veliko počivati, dovolj jesti in piti, da bo kos izzivom materinstva in da bo ostala trdnega zdravja. Dojenček pa se mora privaditi življenju izven maternice in nadoknaditi primanjkljaj, ki ga ima zaradi carskega reza v primerjavi s svojimi vrstniki rojenimi vaginalno. Dojenček, ki se je rodil s carskim rezom ima pomanjkljivo in bistveno drugačno črevesno mikrobioto, saj ni bil deležen vaginalnega »bakterijskega krsta«. Mikrobiota močno vpliva na dojenčkov imunski sistem in je predpogoj za njegovo trdno zdravje. Dojenčku je treba pomagati primanjkljaj čim prej nadoknaditi in omogočiti pridobitev ugodne mikrobiote. Najlažje in najbolj naravno se to zgodi preko dojenja. Materino mleko namreč vsebuje veliko število probiotičnih bakterij,  prebiotičnih snovi in ostalih kompoment, ki ugodno vplivajo na razvoj črevesne mikrobiote.

Uspešno dojenje po carskem rezu
Porod s carskim rezom predstavlja še dodaten izziv za vzpostavitev dojenja. Mamica in dojenček sta zaradi anestezije precej zaspana, zato se začetek dojenja lahko nekoliko zamakne. Vseeno to ni ovira, da bi dojenje steklo, saj mnoge mamice, ki so rodile s carskim rezom čez nekaj časa dojijo povsem normalno. Morda bo trajalo dlje časa in bo od vas terjalo več truda, da bo mleko začelo nastajati in da boste dojenčka uspele pravilno pristaviti, vendar se bo to vsekakor obrestovalo. S pristavljanjem začnite takoj, ko vam prinesejo dojenčka in ko ta začne odpirati usta, če le zmorete. Če bo dojenček na začetku veliko spal, si lahko pomagate tudi s črpanjem. Poskrbite za udoben položaj in udobna oblačila in ne pozabite na pijačo.

V kolikor dojenje nikakor ne bo steklo, je pomembno, da izberete najboljšo mlečno formulo, ki bo vašemu dojenčku hitro pomagala nadoknaditi primanjkljaj zaradi načina poroda. Prepričajte se, da je adaptirana mlečna formula pripravljena iz ekoloških surovin, saj je droben dojenčkov organizem zelo občutljiv na kakršnakoli onesnaževala v hrani. Mlečna formula naj vsebuje naravne mlečno-kislinske kulture in prehranske vlaknine, ki bodo poskrbele za hitro vzpostavitev ugodnega črevesnega mikrobioma. V najnežnejšem obdobju dojenček nujno potrebuje tudi omega-3 maščobne kisline za razvoj možganov, živčevja in vida, saj jih ne more tvoriti sam. Poleg vseh potrebnih mineralov in vitaminov, ki jih mora imeti mlečna formula v pravih razmerjih, izstopa folna kislina, ki naj bo v aktivni obliki, ki bo dojenčku na voljo takoj, saj ta pomembno vpliva na nastajanje krvi in delitev celic. Vsebnost beljakovin v mlečni formuli mora biti prilagojena (ne sme biti previsoka) in kakovostna, saj to pomembno vpliva na razvoj dojenčka in njegovo kasnejše zdravje.    

Avtorica: Marjana Kopač Farkaš 

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.