Bazilika – kraljevska rastlina omamnega vonja

Bazilika – kraljevska rastlina omamnega vonja

Mmm, dobro sredozemsko kuhinjo vsekakor prepoznamo po značilnem aromatičnem vonju bazilike. Bazilika je rastlina, ki se jo uporablja kot začimbo, aromo ali zdravilni pripravek. Grki so jo imenovali kar kraljevska rastlina. Bazilika je preprosta rastlina, ki jo najdemo na vrtovih ali pa kar na okenskih policah ali balkonih. S svojim vonjem nas popelje v pravo morsko fantazijo. Bazilika pogosto krasi razne sire, najbolj tipična jed z baziliko je zagotovo mozzarela s paradižnikom. Dobro se poda tudi k omakam in solatam. Baziliko najdemo v že pripravljenih začimbnih mešanicah kot so sredozemske začimbe ali v solatnih prelivih. Zaradi svoje arome zadiši v številnih kuhinjah; najpogosteje pa jo uporabljajo na Mediteranu, v Franciji in Grčiji.

Rast in uspevanje bazilike

Bazilika je grmičasto razširjena rastlina, ki izvorno priaja iz južne ter jugovzhodne Azije. Dobro raste na rastišču z veliko sonca, kjer je zemlja dovolj pognojena in vlažna. Bazilika zraste do višine 60 cm. Ima podolgovate ali jajčaste liste, ki so temnozeleni ali celo nekoliko rdečkasti – ti se razlikujejo od vrste bazilike. Listi se poleg barve razlikujejo tudi po svoji strukturi (nekateri bolj izbočeni in valoviti kot drugi) in dolžini (merijo od 2,5 - 5 cm). V uporabi so listi in beli cvetovi rastline. Če uporabljamo njene liste, je potrebno, da sproti odstranjujemo popke. V kolikor želimo baziliko posušiti in shraniti, je najprimernejši čas cvetenja. Bazilika cveti od julija do oktobra.

Če želimo baziliko vzgajati doma, jo posejemo v korito ali lonček meseca marca. Sadike lahko ven presadimo ob koncu maja, ko merijo okoli 20 cm. Ker je bazilika nežna rastlina in je občutljiva na mraz je dobro, da jo v jeseni postavimo v notranje prostore. Zaradi sončne lege, ki je potrebna za dobro rast bazilike, je potrebno tudi dovolj zalivanja in dohranjevanja s kompostom ali koprivnim škropivom (koprive 1 dan namočene v vodi).

Vrste bazilike

Poznamo več vrst bazilike, med seboj se razlikujejo po velikosti, obliki in barvi listov ter njeni aromi. Nekaj najbolj tipičnih vrst bazilik za naše tržišče:

  • Navadna bazilika
    Prepoznamo jo po svetlejših listih in majhnih belih cvetkih. Pogosto je uporabljena v italijanski omaki pesto. Da bi ohranili vonj in okus, je zelo primerno le to hraniti v posodi – posujemo jo s soljo ter polijemo z olivnim oljem, bazilika sicer počrni, okus in vonj pa se ohranita.
  • Bazilika African Blue
    Ta bazilika vsakega kuharskega poznavalca prav začara s svojimi barvitimi listi in škrlatnimi cvetovi. Tovrstna bazilika uspeva več let, v kolikor skrbimo, da ne premrazi.
  • Tajska bazilika
    Značilna je po svojem sladkem vonju in okusu. Le ta se največkrat uporabi v azijskih jedeh.
  • Grška bazilika
    Tovrstna bazilika raste v obliki grmička. Ima majhne listke, zato je priročna za uporaba, saj ni potrebno sekljanja.
  • Škrlatna bazilika
    Ime je vsekakor dobila po svoji škrlatni barvi in rožnatih cvetovih. Sama po sebi je zelo aromatična in je uporabljena v številnih jedeh. Zaradi svoje barve pa je še posebej priljubljena, saj poskrbi za lep kontrast jedi.

Kako uporabljati baziliko skozi celo leto?

Veliko ljudi obožuje svežo baziliko pravkar nabrano iz domačega vrta. Le ta je vsekakor najbolj polna s hranljivimi elementi. Vendar da bi lahko baziliko uporabljali skozi celotno leto, si moramo poslužiti nekaj drobnih trikov.

  • Baziliko lahko posušite. Priporočeno je, da nabiramo baziliko okoli 10. ure zjutraj, saj naj bi takrat imela najboljšo aromo. Posušimo lahko liste ali pa skupaj s stebli. Stebla obesimo na senčnem in suhem prostoru. Ko se bazilika posuši jo lahko shranimo v zaprte papirnate vrečke. Bazilika je uporabna tam nekje do pol leta.
  • Baziliko lahko za nekaj dni shranite tudi v hladilnik. Da bo bazilika ohranila svojo svežino, jo položite na vlažno brisačko in rahlo zavijte.
  • Olje je odlična rešitev za shranjevanje bazilike. Priporočamo deviško olivno olje, ki se odlično ujeme z mediteransko baziliko. Sveže liste zrežemo ali pa kar cele razporedimo v kozarec, posujemo s soljo in polijemo z oljem. Hranimo na hladnem in temnem mestu.
  • Ena izmed bolj prepoznavnih metod je zmrzovanje. Tako kot ostalo hrano, lahko zmrznete tudi začimbe. Še bolj priročno je, če jo razporedite v male modelčke za čokolado, jo prelijete z vodo in postavite v zmrzovalnik.
  • Pesto je en izmed bolj znanih receptov bazilike. Uporablja se kot omaka k testeninam. Baziliko zdrobimo v možnarju, z električnem mešalnikom ali jo na drobno narežemo. Dodamo oljčne olje, parmezan in pinjole. Na koncu pesto po okusu začinimo (dodamo sol in poper). Pesto se tako lahko hrani v hladilniku, če pa ga želite ohranite dlje časa, ga postavite v zmrzovalnik.

Bazilika in njeni blagodejni učinki na telo

Iz bazilike se izdeluje številne pripravke kot so:  tinktura, eterično olje, čaji, mazila, itd. Za to uporabljajo predvsem njene liste in cvetove.

  • Tinktura bazilike se najbolj uporablja v mazilih za celjenje ran. Tinkturo pripravite tako, da baziliko prelijete z žganjem in jo tako v zaprtem kozarcu pustite stati en mesec.
  • Kakšno je eterično olje bazilike je odvisno od tega, kje bazilika raste. Olja se po svojem narastišču razlikujejo po svoji sestavi (različen je tako delež estragola in linalola). Zaradi različne kemične sestave, so le ta različna po svoji zdravilnosti. Tako moramo vedeti, kje smo olje kupili, oz. iz kje izvira. V aromaterapijah priporočajo predvsem tistega z več odstotkov linalola.
    Eterično olje bazilike se lahko uporabi tudi kot začimba v prehrani. Pri tem doziranju pa je nujna previdnost, ker je eterično olje veliko bolj močno.
  • Pravzaprav ima bazilika v kuhinji poleg njenega aromatičnega vonja tudi odličen učinek na prebavo, saj jo pospešuje, odpravlja bolečine v predelu trebuha ter povečuje apetit. Priporoča se čaj iz bazilike med obroki. Tovrstno zdravljenje se priporoča en teden, nato z eno tedensko pavzo in nato postopek ponovimo.
  • Čaj iz bazilike je kot nalašč primeren za blaženje vnetega grla. Namesto čaja si lahko pripravite tudi bolj skoncentriran poparek za grgranje. Tako boste pomirili boleče grlo in ublažili kašelj.
  • Bazilika je uspešna pri celjenju ran. Priporoča se mazanje kreme na osnovi bazilike večkrat na dan.
  • Ena skodelica čaja pred spanjem vam bo omogočila prijeten in miren spanec, saj bazilika deluje pomirjajoče na celoten živčni sistem. Prav tako se čaj bazilike prileže ob menstruacijskih krčih, saj pomaga sprostiti telo.
  • Olje naj bi pozitivno delovalo tudi na akne s svojimi pomirjajočimi in antibakterijskimi lastnosti.

Kdo naj ne bi užival večjih odmerkov bazilike?

Bazilike v odmerkih zdravljenja ne priporočajo mlajšim otrokom in nosečnicam.

Baziliki bi lahko rekli tudi začimba poletja. Sveža bazilika je zagotovo nepogrešljiv del kuhinje, ki se večkrat pa se znajde na krožniku skupaj s paradižnikom in sirom. Bazilika je že od nekdaj zelo opevana rastlina. Grki so jo poimenovali : « basilike, basilikos» , kar pomeni kraljevsko. S tem nazivom vidimo, da je ta že več stoletji zelo cenjena. Bazilika deluje na telo blagodejno, pomirjajoče in antiseptično. Lahko jo uporabljamo na več načinov, najbolj spontana uporaba le te zdravilne rastline je vsekakor v kuhinji. Poživite svoje jedi in jih začarajte s pridihom popolne arome.