Naravno proti atopijskemu dermatitisu

Naravno proti atopijskemu dermatitisu

Se tudi tebi dogaja, da opažaš na svoji koži izpuščaj (ekcem), ki ga spremlja močno srbenje?

Imaš pogosto pordelost, mehurčke na koži ter na splošno zelo suho kožo?

Možno je, da imaš atopijski dermatitis.

To je namreč ena najpogostejših kožnih bolezni sodobnega časa, ki na žalost ni ozdravljiva.

Si pa lahko z naravnimi pripravki ter manjšimi spremembami svojega življenjskega stila izredno pomagaš ter spraviš nezaželene pojave na minimum.

Te zanima kako?

Beri naprej in ti vse lepo razložim ...

Akutni dermatitis je pravzaprav kronično vnetna bolezen kože, katere mehanizem nastanka je precej zapleten in vključuje več dejavnikov.

Najbolj prepoznaven je motena barierna funkcija povrhnjice (maščobna pregrada tanjša in drugače sestavljena), zgornje plasti naše kože, ki ščiti telo. Zato se koža hitreje izsuši in je bolj občutljiva na različne kemične substance iz okolice.

Drugi dejavnik pa je imunološka motnja, saj pri ljudeh z atopijskim dermatitisom imunski sistem deluje nekoliko drugače in na različne snovi iz okolice odreagira zelo hitro in burno ter povzroči vnetni proces v koži.

Kot dejavnik atopijskega dermatitisa se čedalje bolj izpostavljajo tudi pretirana higiena kože in prehrana ter pa čustvena obremenjenost in stres.

Če se srečuješ s težavami s kožo, na tej točki dobro pomisli, ali že ima kdo od tvojih predhodnih družinskih članov atopijski dermatitis.

Saj je v tem primeru tveganje, da ga imaš tudi ti, večje. Bodi pozoren na kakšnokoli težavo s kožo, saj ni nujno, da je atopijski dermatitis pri osebi diagnoziran, ker to ni lahko. Diagnoza se namreč postavi s pomočjo kliničnega pregleda in pogovora z bolnikom.

Ta bolezen se večinoma pojavi še pred puberteto oz. že v prvih letih življenja. Z njo se srečujejo predvsem najmlajši, saj prizadene kar med 10 - 25 % otrok in dojenčkov ter le 2 - 5 % odraslih. Število obolelih za atopijskim dermatitisom pa v sodobnem času strmo narašča in se je v zadnjih tridesetih letih povečalo za 200 – 300 %.

Ja, veliko. 

Kako prepoznaš simptome atopijskega dermatitisa?

Glavna značilnost je suha koža, ki jo spremlja blaga do močna srbečica, kožni izpuščaji, ekcem, rdečine.

Koža je pogosto zadebeljena, včasih mehurčkasta, v akutni fazi pa je celo v hrastah, saj v kolikor dermatitis postane kroničen, se koža tudi lušči ali je rahlo krvaveča.

Pri otrocih se najprej pojavijo spremembe na obrazu (licih, čelu, okrog oči in za ušesi) ter tudi na lasišču. V nadaljevanju pa se bolezen lahko razširi po celem telesu, na pregibe, kot so kolenski in komolčni pregibi, po rokah in stopalih.

Simptomi se razlikujejo od starostnega obdobja, človeka do človeka in po vrhu tega so še različni glede na letni čas.

Večinoma se v zimskem času poslabšajo, saj se zniža vlaga v zraku ter poviša okoljska onesnaženost.

Oboleli pa poročajo tudi o pomembni značilnosti. To je pojav neakutne faze, ko ne opazijo nobenega od znakov atopijskega dermatitisa in akutne faze, ko se pojavijo simptomi atopijskega dermatitisa.

Nikar se ne praskaj!

Srbenje kot glavni simptom vodi v neučinkovito drgnjenje in praskanje, to pa v širjenje izpuščaja oziroma površinsko poškodbo kože.

V najslabšem primeru se zaradi praskanja lahko pojavljajo brazgotine, vnet in poškodovan predel pa je bolj ranljiv tudi za okužbo z bakterijami, ki še dodatno zavirajo zdravljenje.

Na žalost pa sami simptomi te bolezni niso edine neprijetnosti, ki jo spremljajo.

Lahko se pojavijo tudi številne fizične in psihološke težave, kot so: pomanjkanje spanca, stres, diskriminacija v družbi (ki se pojavi predvsem v primeru sprememb kože na vidnejših mestih) in posledično nizka samozavest.

Ker vzroki za nastanek atopijskega dermatitisa niso popolnoma jasni, ga žal ne moremo popolnoma ozdraviti.

Lahko pa zmanjšujemo kožno vnetje in omilimo neprijetne simptome.

Za zdravljenje atopijskega darmetitisa se danes običajno uporablja kortikosteroide, ki jih bolnik v akutni fazi nanaša v obliki krem, v kronični fazi pa v obliki mazil, na prizadeta mesta?

Vendar pa imajo ti številne negativne učinke kot je atrofija kože s tanjšanjem povrhnjice, strije ali ekceme.

Tega pa si verjetno ne želiš, kajneda?

K sreči se lahko zatečeš k bolj naravnim možnostim.

Z atopijskim dermatitisom se lahko uspešno spopadeš z izdelki iz konoplje. Ti kažejo raznovrstne pozitivne učinke na številne telesne sisteme (imunskega, prebavnega, živčnega in tudi kožnega).

Ob pojavu težav, ti priporočam kozmetično bio konopljino olje, ki ima protivnetno in antiseptično sposobnost in je zato eno boljših olj za nego prizadete kože.

Njegova uporaba nima stranskih učinkov in je povsem varna, tako za odrasle kot tudi za otroke.

V kolikor imaš kot starš pomisleke o uporabi izdelkov iz konoplje pri otrocih, naj ti zagotovim, da ti izdelki, ki jih kupiš v prosti prodaji, vsebujejo tako majhen delež THC-ja (psihoaktivna substanca, ki se v večji meri nahaja v indijski konoplji), da ne povzroča niti omamljenosti, kaj šele odvisnosti.

Najboljše učinke pri zdravljenju kožnih ekcemov pa dosežeš z mešanjem bio konopljinega olja z bio šipkovim in bio jojobinim oljem. 

A naj na tem mestu poudarim, da je bistvenega pomena, da uporabiš LE 100 % čista, nerafinirana in hladno stisnjena olja.

Partnerju naše Malince Andreje se je pred približno 3 leti zaradi reakcije na stik kože z betonom pokazal kožni ekcem na dlaneh.

Preizkusila je vse mogoče kombinacije naravnih izdelkov in ugotovila, kaj mu resnično pomaga.

Za vsakodnevno nego sedaj uporablja serum, ki ga zmeša po tem receptu. Serum poskrbi, da je koža bolj prožna, se hitreje celi in ne poka. 

Ukrepaj v mirnih obdobjih

Da bo težav z akutnim dermatitisom čim manj, ti predlagam, da nikar ne pozabiš na preventivo.

Redna nega kože v mirnih obdobjih, ko na koži ni vnetnih žarišč, je NUJNA.

Kože nikar ne umivaj s tekočimi mili, saj jo ta še dodatno izsušujejo. Predlagam ti uporabo naravnih trdih mil. Izogni pa se tudi prekomernemu namakanju v penečih kopelih.

Takoj po kopanju svoji koži ponudi nego z bio karitejevim maslom, ki je idealno za suho in občutljivo kožo ter za nego trde, nadražene in luskaste kože.

Atopijski dermatitis in imunski sistem

Ja, tudi tukaj je treba iskati povezavo.

Atopijski dermatitis je imunološka bolezen, kar pomeni, da vključuje imunski sistem.

To pomeni, da je pri ljudeh z atopijskim dermatitisom imunski sistem zelo občutljiv in lahko reagira tudi na najmanjše dražeče snovi iz okolja.

Torej je podpora imunskemu sistemu ključna. Pomagaš si lahko s probiotiki, ki sodelujejo pri prebavi hrane in zmanjšajo vnos alergenov v tvoje telo.

Ker že tako krepijo naš imunski sistem, se definitivno splača preizkusiti, kajneda?

In še nekaj priročnih nasvetov …

Spodaj najdeš še nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali, da bo težav z atopijskem dermatitisom čim manj.

1. Bodi pozoren oziroma pozorna na to, da so izdelki za nego tvoje kože čim bolj naravni, brez sintetičnih dišav.

2. Izogibaj se uporabi oblačil, ki povzročajo potenje ali razdraženost kože. Nosi raje mehka, bombažna oblačila, ki jih pa obvezno peri z manjšo količino neagresivnega pralnega praška, po možnosti še ponovi program izpiranja in izpusti dodajanje mehčalca.

3. Na stanje atopijskega dermatitisa vplivajo tudi alergeni, zato se izogibaj živilom, ki dokazano povzročajo težave.

4. Zmanjšaj uporabo alkohola in se izogibaj cigaretnemu dimu ter poskrbi za redno higieno.

5. Preveri tudi ali imaš preobčutljivost na hišne pršice in bivalno okolje urediti tako, da je stika z njimi čim manj.

6. Pri tuširanju naj voda ne bo prevroča (ne več kot 32 °C), čas tuširanja pa naj bo krajši od 10 minut. Kožo po tuširanju posuši s pivnanjem in ne z drgnjenjem.

Verjamem, da ti bodo zgornji naravni izdelki in nasveti v pomoč pri boju s to, nič kaj prijetno, nadlogo.

Pa srečno.
Malinca Nastja*