Vse o magneziju in kje v hrani se nahaja

Vse o magneziju in kje v hrani se nahaja

Jaz pa ne jemljem prehranskih dopolnil, ker pojem dovolj zelenjave in jih ne potrebujem … Ja, to je pred kratkim povedala moja znanka. Pa ima prav? 



Vsekakor jih ne potrebujemo toliko, a žal so tla precej osiromašena. Vsebnost magnezija v hrani je precej manjša, kot je bila v času naših babic. Še posebej, če živila kupujemo v trgovini … 



Sodobno življenje s hitrim tempom in kupom obveznosti nas prisili, da poiščemo nekaj, s čimer nadomestimo magnezij v hrani. Brez dodatnih hranil namreč hitro zbolimo, tega si pa žal res ne moremo privoščiti. 



Za večino prehranska dopolnila dandanes niso več bavbav. Sploh ko gre za minerale in vitamine, po katerih hitro posežemo. Če ne prej, pa takrat, ko nam grozijo kakšne viroze… 



Eden tistih mineralov, ki po nekaterih študijah primanjkuje tudi do 80 % ljudem, je magnezij. Večina se pomanjkanja niti ne zaveda, saj zdravniki vrednosti magnezija običajno ne preverjajo. Več o tem si lahko preberete v tej klinični študiji. 



Je eden najpomembnejših in dostikrat prezrtih mineralov, ki vplivajo na naše telesno in mentalno dobro počutje. V telo ga vnašamo s hrano, saj ga naše telo ne more proizvesti samo. Težava sodobnega časa je, da je zaradi izčrpanosti zemlje, industrijske predelave živil in sodobnih prehranjevalnih navad, magnezij v hrani čedalje manj prisoten ... 



Znano je, da magnezij: 

- prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, 

- prispeva k ravnotežju elektrolitov, 

- prispeva k sproščanju energije pri presnovi, 

- prispeva k delovanju živčnega sistema, 

- prispeva k delovanju mišic, 

- ima vlogo pri sintezi beljakovin, 

- prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, 

- prispeva k ohranjanju zdravih kosti, 

- prispeva k ohranjanju zdravih zob, 

- ima vlogo pri delitvi celic, 

- pomaga pri sindromu nemirnih nog. 



In kako izgleda, ko primanjkuje magnezija … 



Naj ti prestavim nekaj najpogostejših nadlog, ki te lahko doletijo, če ti primanjkuje magnezija. Tako ti bo takoj jasno, kdaj je potrebno jemati magnezij. 



A veš tisto, ko sproščeno ležiš v postelji, se pretegneš in potem – aaaav! Te v meča zgrabi krč. Močna bolečina, ki daje občutek, kot da bi mišico hotelo nekaj raztrgati … No, to. Če ne drugače, te je kaj podobnega morda doletelo po športni ali drugi fizični aktivnosti. 



Pomaga, če hitro stopimo na nogo, da sprostimo mišico in poskrbimo za prekrvavitev. A samo to ne bo dovolj. Ko te pogosto grabijo krči je to alarm, da ti primanjkuje magnezija. Znaka pomanjkanja magnezija sta tudi neprostovoljno trzanje mišic in pa sindrom nemirnih nog. 



Taki simptomi so še posebej pogosti pri športnikih, rekreativcih pa tudi pri osebah, ki jemljejo veliko zdravil, pri starejših in tudi nosečnicah … Skratka pri vseh, ki imajo zvišane potrebe po magneziju. 



Sodijo v to kategorijo simptomov tudi glavoboli? 



Vsekakor. Tisti, ki trpijo za hujšimi oblikami migrene vedo, da je eno od zdravil, ki pomaga preprečevati hujše napade, tudi magnezij. Ta skrbi za to, da naš živčni sistem deluje kot mora in pomanjkanje lahko vodi v poslabšanje stanja, zato si tisti z migreno pomanjkanja magnezija ne smejo privoščiti. 



Magnezij in visok krvni tlak 



Ima res eno pomembnejših vlog pri ohranjanju zdravega srca in tudi ožilja. Magnezij in visok krvni tlak sta tesno povezana, saj ga zadostna količina uravnava, prav tako krvni sladkor. Ne le to … Sodeluje pri kar 300 različnih procesih v telesu, gradi celične membrane, poskrbi za primerno telesno temperaturo in kar je še bolj pomembno, brez njega naša DNK ne bi bila stabilna, kar bi vodilo v hude napake in bolezni.  



Je četrti najbolj zastopan mineral v človeškem telesu, ki pa ga tudi veliko porabimo. In tako lahko res hitro pride do pomanjkanja. Simptomi, da ga je v našem telesu premalo, so različni. Če smo nanje pozorni, lahko poskrbimo za to, da pomanjkanje odpravimo. Zgodnji simptomi pomanjkanja vključujejo slabost, izgubo apetita, utrujenost, šibkost, kasneje pa trzanje, mravljinčenje, krče ... 



Magnezij pred spanjem 



Če ponoči ne spiš, ampak se premetavaš po postelji in nemočno strmiš v strop, je zelo mogoče, da ti primanjkuje magnezija ... Ja, pomanjkanje lahko vodi v nespečnost in tudi pogosto prebujanje in rahlo ter nemirno spanje sodita v to kategorijo. Dodaj telesu magnezij pred spanjem, saj pripomore k trdnejšemu spancu, ki je za zdravje izrednega pomena. 



Naj ti razložim, zakaj je magnezij tako pomemben za spanje. 



V tvojem telesu se skriva prav poseben živčni prenašalec, ki so mu strokovnjaki nadeli ime γ-aminobutanojska kislina. Ja, se strinjam s tabo, ime je res komplicirano in očitno se je tako zdelo tudi strokovnjakom, ki so ime skrajšali v GABA. 



Ta živčni prenašalec je izredno pomemben za mirno spanje, vpliva pa tudi na to, kako premagujemo stres in kakšno je naše razpoloženje. Saj tudi ti veš, kako je, ko je tvoja glava polna misli in skrbi, ki ti ne dovolijo zaspati … 



Magnezij vpliva na to, koliko tega prenašalca se bo v možganih izločilo in če trpimo za pomanjkanjem, se tudi GABA ne izloča v dovolj veliki količini. Tako ne pride do signala za sproščanje in možgani ostanejo vklopljeni. Na dolgi rok gre lahko zadeva celo tako daleč, da primanjkljaj magnezija ne vpliva le na sproščanje ponoči, ampak celo podnevi. 



Kdo bi si mislil, da so lahko anksiozne motnje, nemir in celo depresija posledica tega izredno pogostega, a neprepoznanega pomanjkanja. 



Pomen magnezija za zdrave kosti in zobe … 



Res je, da je za zdrav razvoj kosti in zob pomemben kalcij in magnezij, a kalcija s hrano pogosto vnašamo dovolj ali celo preveč, medtem ko magnezija premalo. Kalcij in magnezij pa v telesu delujeta v ravnovesju in ravno magnezij je tisti, ki omogoča absorpcijo kalcija iz krvnega obtoka in tkiv v kosti in zobe. 

  

Če je raven magnezija premajhna, se kalcij ne more vgraditi in se posledično nalaga v telesu na napačen način, kar dolgoročno vodi v težave. Tu je pomembno poudariti, da se višek magnezija izloča iz telesa z urinom, zato ga je v telo treba vnašati vsak dan. Z dovoljšnim vnosom telesu omogočimo, da pravilno izkoristi tudi kalcij. 



Magnezij v hrani 



Rastline ga črpajo iz zemlje, ki pa je zaradi uporabe pesticidov in množične pridelave čedalje bolj osiromašena. To pomeni, da v njej ni več toliko mineralov, kot jih je bilo nekoč. Med drugim tudi magnezija v hrani ne. Med pridelavo hrane se med postopkom rafiniranja odstrani večji del mineralov. 



V prehrani marsikoga je danes žal veliko predelane hrane, rafiniranih žit in sladkorjev, ki vsebujejo le malo magnezija. Živila z naravno visoko vsebnostjo magnezija so zelenolistna zelenjava, polnozrnata žita, stročnice in oreščki, ki pa so v prehrani neredko premalo zastopani. Hrana na naših policah zaradi vseh teh razlogov vsebuje zelo malo magnezija. In tako ga dostikrat zaužijemo premalo ... 



Kako torej zaužiti dovolj magnezija? 



Predvsem poskrbimo, da bo naša hrana bogata z magnezijem. Živila naj bodo ekološke in organske predelave, da vsebujejo čim več hranilnih snovi. Zato je dobro vedeti, v kateri hrani je magnezij.  



10 živil z največ magnezija: 

- semena: sončnična, lanena, bučna, sezamova, 

- oreščki: mandlji, pinjole, orehi, arašidi in arašidov namaz

- zelenolistna zelenjava: špinača, blitva, ohrovt, 

- stročnice: leča, fižol, grah, čičerika, bob, 

- rjavi in divji riž, kvinoja, proso, pira, oves, rž, 

- sadje: avokado, banana, suho sadje, kot so marelice, 

surov kakav

temna čokolada

- ribe: postrv, skuša, 

- alge, kot je alga ulva lactuca



Ok, mislim, da zdaj že veš, zakaj je dober magnezij in da ga moraš tako ali drugače dobiti dovolj v telo. A vrnimo se k tistemu čisto prvemu vprašanju.  



Prehranska dopolnila: da ali ne? 



Da ne bi prišlo do pomanjkanja magnezija, moramo v prvi vrsti poskrbeti, da je naša hrana bogata z magnezijem. Res je, da je tempo življenja hiter in nam za zdrave obroke pogosto zmanjkuje časa, a skrbno načrtovanje nas lahko reši iz marsikatere zagate. 



 In kakšna je izbira na trgu? 



Oblik, v katerih najdemo magnezijeve prehranske dodatke na trgu pravzaprav ni tako malo. Najbolj poznani so sicer magnezijev oksid, karbonat, hidroksid in citrat. A to še zdaleč ni vse … Treba pa je vedeti, da študije potrjujejo, da se oksidi, hidroksidi in karbonati zelo slabo absorbirajo. O tem govori tudi študija, ki so jo pod okriljem univerze izvedli v belgijskem Ghentu na oddelkih za šport in farmacijo. 



Nekoliko boljši naj bi bil izkoristek citrata, vendar ta deluje kot laksativ, kar je ni najboljša novica za tiste s hitro prebavo, saj lahko po njem precej hitro dobijo drisko. Obstajajo še druge vrste, ki lahko imajo boljši izkoristek kot oksidi in karbonati, a še vedno ne gre za zadovoljive možnosti, pri skoraj vseh pa se lahko pojavi driska ali pa razdražen želodec. 



Tako prehransko dopolnilo, ki ga telo težko izkoristi, ali pa ima celo neprijetne posledice, pravzaprav ne prinese veliko. A prav taka so skoraj vsa dopolnila na tržišču … 

 



Kaj pa, če res ne želiš uživati umetnih prehranskih dodatkov? 



Če si kot moja znanka in ne želiš uživati prehranskih umetnih dopolnil, dopuščaš pa možnost, da te prepričajo naravne oblike magnezija, potem to še do pred kratkim res ni bila lahka naloga … 



Zakaj? Ker na slovenskem trgu tovrstnega magnezija ni bilo mogoče dobiti. To pa se je zdaj spremenilo. 



Končno je na voljo tudi prvo magnezijevo prehransko dopolnilo v Sloveniji, ki ima celo ekološki certifikat … 



Magnezij, kot ga še ni bilo ... 



Dolgo smo se poigravali z mislijo, da bi ponudili svoj lasten magnezij. Ker pa nam resnično ni vseeno, kaj ponudimo, smo se vrgli v dolgotrajen proces raziskovanja. Brez skrbi, naš glavni vir informacij k sreči ni bil Google, ampak strokovnjaki in poznavalci, ki vedo, kje se v naravi nahaja največ magnezija. 



V Malinci smo tako razvili prvi Magnezij iz ekološke pridelave na slovenskem tržišču. Gre za prehransko dopolnilo, ki vsebuje ekološko pridelano morsko travo z imenom Ulva Lactuca. 



Čakaj malo, Ulva kaj? 



Gre za algo, ki je resnično bogata z magnezijem in drugimi pomembnimi snovmi. Poleg magnezija je odličen vir beljakovin, železa in drugih mineralov, vitaminov A, B ter C. Potencial, ki ga imajo morske alge v človekovi prehrani, je že dolgo znan, zato jih pogosto imenujemo kar morska zelenjava. Ulva lactuca je morska trava, znana tudi kot morska solata.  



Naj ti namignem, da iz nje dejansko delajo tudi okusne solate. Gre za eno najpomembnejših morskih rastlin v človeški prehrani. Njena zelena barva dokazuje tudi visoko vsebnost magnezija. Ta se namreč nahaja v sredini molekule klorofila. Magnezij, ki je naraven in rastlinskega izvora, človeško telo sprejme veliko lažje kot sintetičnega. Uporabi ga tudi za 40 % bolje, kot umetno pridobljene različice. Če te zanima več o tem, si lahko prebereš tukaj. 



Zato, da alge ne bi vsebovale neželenih snovi, kot so težke kovine, je izredno pomembno, da so za uživanje gojene na ekološki način. In ekološka je tudi z magnezijem bogata morska trava, ki je glavna sestavina Malincinih naravnih magnezijevih kapsul.  



Kapsule, ki so primerne tudi za tiste, ki dvomijo v prehranske dodatke 



Malincine naravne veganske kapsule torej vsebujejo z magnezijem bogato algo, ki je popolnoma naravna. Kapsule pa ne vsebujejo laktoze, glutena, polnil in sladkorjev.   



Koliko magnezija na dan? Le dve kapsuli na dan in tvoje potrebe po magneziju bodo pokrite. Uživanje kapsul z malo vode je hkrati tudi zelo praktična in hitra rešitev.  



Če torej želiš narediti zase nekaj dobrega in preprečiti simptome, kot so utrujenost, izčrpanost, tesnoba, depresija, krči, trzanje mišic in še kaj, kar nastane kot posledica pomanjkanja magnezija, lahko posežeš po naravnem prehranskem dopolnilu in tako telesu omogočiš, da prejme ta pomemben mineral v taki obliki, kot bi ga prejelo iz hrane. 



V prvi vrsti je vsekakor še vedno čim bolj pestra in uravnotežena hrana z magnezijem, prehransko dopolnilo pa je lahko odličen dodatek za vse, ki želijo poskrbeti, da bo telo z magnezijem v vsakem trenutku dobro preskrbljeno ... 



Za življenje brez krčev, utrujenosti in izčrpanosti te v Malinci čaka Magnezij iz ekološke pridelave. Na voljo je tudi v vseh prodajalnah dm po Sloveniji. 


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.