Magnezij, kot ga Slovenija še ne pozna

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Jaz pa ne jemljem prehranskih dopolnil, ker pojem dovolj zelenjave in jih ne potrebujem … Ja, to je pred kratkim povedala moja znanka. Pa ima prav?

Za večino prehranska dopolnila dandanes niso več bavbav. Sploh ko gre za minerale in vitamine, po katerih hitro posežemo. Če ne prej, pa takrat, ko nam grozijo kakšne viroze…

Sodobno življenje s hitrim tempom in kupom obveznosti nas prisili, da poiščemo nekaj, s čimer nadomestimo hranila. Brez njih namreč hitro zbolimo, tega si pa žal res ne moremo privoščiti …

In trditev, da če pojemo dovolj zelenjave, potem dopolnil ne potrebujemo …

Vsekakor jih ne potrebujemo toliko, a žal so tla precej osiromašena in hrana, ki je pridelana na njih ni več tako hranljiva, kot je bila v času naših babic. Še posebej, če jo kupujemo v trgovini.

Eden istih mineralov, ki po nekaterih študijah primanjkuje tudi do 80 % ljudem, je magnezij. Večina se pomanjkanja niti ne zaveda, saj zdravniki vrednosti magnezija običajno ne preverjajo. Več o tem si lahko preberete v tej klinični študiji.

Je res, da nam lahko brez tega minerala odpove srce?

Magnezij ima res eno pomembnejših vlog pri ohranjanju zdravega srca in tudi ožilja. Sodeluje še pri uravnavanju krvnega pritiska in krvnega sladkorja. Pa ne le to … Sodeluje pri kar 300 različnih procesih v telesu, gradi celične membrane, poskrbi za primerno telesno temperaturo in kar je še bolj pomembo, brez njega naša DNK ne bi bila stabilna, kar bi vodilo v hude napake in bolezni.

Magnezij je četrti najbolj zastopan mineral v človeškem telesu, ki pa ga tudi veliko porabimo. In tako lahko res hitro pride do pomanjkanja. Znaki, da ga je v našem telesu premalo, so različni. Če smo nanje pozorni, lahko poskrbimo za to, da pomanjkanje odpravimo. Zgodnji simptomi pomanjkanja vključujejo slabost, izgubo apetita, utrujenost, šibkost, kasneje pa trzanje, mravljinčenje, krče ...

In kako izgledajo najpogostejši znaki pomanjkanja …

Naj ti prestavim nekaj najpogostejših nadlog, ki te lahko doletijo, če ti primanjkuje magnezija …

A veš tisto, ko sproščeno ležiš v postelji, se pretegneš in potem – aaaav! Te v meča zgrabi krč. Močna bolečina, ki daje občutek, kot da bi mišico hotelo nekaj raztrgati … No, to. Če ne drugače, te je kaj podobnega morda doletelo po športni ali drugi fizični aktivnosti.

Pomaga, če hitro stopimo na nogo, da sprostimo mišico in poskrbimo za prekrvavitev. A samo to ne bo dovolj. Ko te pogosto grabijo krči je to alarm, da ti primanjkuje magnezija. Znaka pomanjkanja magnezija sta tudi neprostovoljno trzanje mišic in pa sindrom nemirnih nog.

Taki simptomi so še posebej pogosti pri športnikih, rekreativcih pa tudi pri osebah, ki jemljejo veliko zdravil, pri starejših in tudi nosečnicah … Skratka pri vseh, ki imajo zvišane potrebe po magneziju.

Sodijo v to kategorijo simptomov tudi glavoboli?

Vsekakor. Tisti, ki trpijo za hujšimi oblikami migrene vedo, da je eno od zdravil, ki pomaga preprečevati hujše napade, tudi magnezij. Magnezij skrbi za to, da naš živčni sistem deluje kot mora in pomanjkanje lahko vodi v poslabšanje stanja, zato si tisti z migreno pomanjkanja magnezija ne smejo privoščiti.

Ponoči strmiš v strop?

Če ponoči ne spiš, ampak se premetavaš po postelji in nemočno strmiš v strop, je zelo mogoče, da ti primanjkuje magnezija ... Ja, pomanjkanje lahko vodi v nespečnost in tudi pogosto prebujanje in rahlo ter nemirno spanje sodita v to kategorijo. Dodajanje magnezija lahko pripomore k trdnejšemu spancu, ki je za zdravje izrednega pomena.

Naj ti razložim zakaj je magnezij tako povezan s spanjem

V tvojem telesu se skriva prav poseben živčni prenašalec, ki so mu strokovnjaki nadeli ime γ-aminobutanojska kislina. Ja, se strinjam s tabo, ime je res komplicirano in očitno se je tako zdelo tudi strokovnjakom, ki so ime skrajšali v GABA.

Ta živčni prenašalec je izredno pomemben za mirno spanje, vpliva pa tudi na to, kako premagujemo stres in kakšno je naše razpoloženje. Saj tudi ti veš kako je, ko je tvoja glava polna misli in skrbi, ki ti ne dovolijo zaspati …

Magnezij vpliva na to, koliko tega prenašalca se bo v možganih izločilo in če trpimo za pomanjkanjem, se tudi GABA ne izloča v dovolj veliki količini. Tako ne pride do signala za sproščanje in možgani ostanejo vklopljeni. Na dolgi rok gre lahko zadeva celo tako daleč, da pomanjkanje magnezija ne vpliva le na sproščanje ponoči, ampak celo podnevi.

Kdo bi si mislil, da so lahko anksiozne motnje, nemir in celo depresija posledica tega izredno pogostega, a neprepoznanega pomanjkanja.

Ok, mislim, da zdaj že veš, kako pomembno je, da ti magnezija ne primanjkuje in da ga moraš tako ali drugače dobiti dovolj v telo. A vrnimo se k tistemu čisto prvemu vprašanju. Prehranska dopolnila da ali ne?

Z magenzijem bogata alga Ulva lactucaDa ne bi prišlo do pomanjkanja magnezija, moramo v prvi vrsti poskrbeti s hrano. Res je, da je tempo življenja hiter in nam za zdrave obroke pogosto zmanjkuje časa, a skrbno načrtovanje nas lahko reši iz marsikatere zagate.

Živila, ki vsebujejo višje vrednosti magnezija so npr. različni oreščki, odlični so mandlji, indijski oreščki, arašidi in arašidovo maslo in z magnezijem izredno bogata bučna semena. Vsebujejo ga še avokado, ovseni kosmiči in drugi ovseni izdelki, presni kakav, divji riž, zelje, fižol, špinača in druga zelenolistna zelenjava ter alge, kot je z magnezijem bogata vrsta Ulva lactuca. Nekaj ga najdemo tudi v naravnem jogurtu, jabolkih, korenju, brokoliju itd.

Vse to pa žal v veliko primerih ne zagotavlja, da bi dobili dovolj magnezija, zato je vseeno dobro razmisliti o prehranskih dodatkih z magnezijem in se pozanimati, kakšni so za nas najbolj primerni.

In kakšna je izbira na trgu?

Oblik, v katerih najdemo magnezijeve prehranske dodatke na trgu pravzaprav ni tako malo. Najbolj poznani so sicer magnezijev oksid, karbonat, hidroksid in citrat. A to še zdaleč ni vse … Treba pa je vedeti, da študije potrjujejo, da se oksidi, hidroksidi in karbonati zelo slabo absorbirajo. O tem govori tudi študija, ki so jo pod okriljem univerze izvedli v belgijskem Ghentu na oddelkih za šport in farmacijo.

Nekoliko boljši naj bi bil izkoristek citrata, vendar ta deluje kot laksativ, kar je ni najboljša novica za tiste s hitro prebavo, saj lahko po njem precej hitro dobijo drisko. Obstajajo še druge vrste, ki lahko imajo boljši izkoristek kot oksidi in karbonati, a še vedno ne gre za zadovoljive možnosti, pri skoraj vseh pa se lahko pojavi driska ali pa razdražen želodec.

Tako prehransko dopolnilo, ki ga telo težko izkoristi, ali pa ima celo neprijetne posledice, pravzaprav ne prinese veliko. A prav taka so skoraj vsa dopolnila na tržišču …

Kaj pa če res ne želiš uživati umetnih prehranskih dodatkov?

Če si kot moja znanka in ne želiš uživati prehranskih umetnih dopolnil, dopuščaš pa možnost, da te prepričajo naravne oblike magnezija, potem to še do pred kratkim res ni bila lahka naloga …

Zakaj? Ker na slovenskem tržišču tovrstnega magnezija ni bilo mogoče dobiti. To pa se je zdaj spremenilo.

Končno je na voljo tudi prvo magnezijevo prehransko dopolnilo v Sloveniji, ki ima celo ekološki certifikat …

Magnezij kot ga še ni bilo ...

Magnezij iz ekološke pridelaveDolgo smo se poigravali z mislijo, da bi ponudili svoj lasten magnezij. Ker pa nam resnično ni vseeno, kaj ponudimo, smo se vrgli v dolgotrajen proces raziskovanja. Brez skrbi, naš glavni vir informacij k sreči ni bil Google, ampak strokovnjaki in poznavalci, ki vedo, kje se v naravi nahaja največ magnezija.

V Malinci smo tako razvili prvi Magnezij iz ekološke pridelave na slovenskem tržišču. Gre za prehransko dopolnilo, ki vsebuje ekološko pridelano morsko travo z imenom Ulva Lactuca.

Čakaj malo, Ulva kaj?

Gre za algo, ki je resnično bogata z magnezijem in drugimi pomembnimi snovmi. Poleg magnezija je odličen vir beljakovin, železa in drugih mineralov, vitaminov A, B ter C. Potencial, ki ga imajo morske alge v človekovi prehrani, je že dolgo znan, zato jih pogosto imenujemo kar morska zelenjava. Ulva lactuca je morska trava, znana tudi kot morska solata. 

Naj ti namignem, da iz nje dejansko delajo tudi okusne solate. Gre za eno najpomembnejših morskih rastlin v človeški prehrani. Njena zelena barva dokazuje tudi visoko vsebnost magnezija. Ta se namreč nahaja v sredini molekule klorofila. Magnezij, ki je naraven in rastlinskega izvora, človeško telo sprejme veliko lažje kot sintetičnega. Uporabi ga tudi za 40 % bolje, kot umetno pridobljene različice. Če te zanima več o tem, si lahko prebereš tukaj.

Zato, da alge ne bi vsebovale neželenih snovi, kot so težke kovine, je izredno pomembno, da so za uživanje gojene na ekološki način. In ekološka je tudi z magnezijem bogata morska trava, ki je glavna sestavina Malincinih naravnih magnezijevih kapsul. 

Kapsule, ki so primerne tudi za tiste, ki dvomijo v prehranske dodatke

Malincine naravne veganske kapsule torej vsebujejo z magnezijem bogato algo, ki je popolnoma naravna. Kapsule pa ne vsebujejo laktoze, glutena, polnil in sladkorjev.  

Uživanje kapsul z malo vode je hkrati tudi zelo praktična in hitra rešitev. Le dve kapsuli na dan in tvoje potrebe po magneziju bodo pokrite.

Če torej želišnarediti zase nekaj dobrega in preprečiti simptome, kot so utrujenost, izčrpanost, tesnoba, depresija, krči, trzanje mišic in še kaj, kar nastane kot posledica pomanjkanja magnezija, lahko posežeš po naravnem prehranskem dopolnilu in tako telesu omogočiš, da prejme ta pomemben mineral v taki obliki, kot bi ga prejelo iz hrane.

Moč iz narave je še vedno tista, ki je za človeka najboljša in v Malinci se tega zavedamo. Zato smo Sloveniji končno ponudili nekaj, česar še ni bilo. Naravno prehransko dopolnilo z magnezijem iz ekološke pridelave.

Za življenje brez krčev, utrujenosti in izčrpanosti te v Malinci čaka Magnezij iz ekološke pridelave. Na voljo je tudi v vseh prodajalnah dm po Sloveniji.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek